Apostoli Pietarin luita mahdollisesti löydetty Roomasta

Tiber-joen varrella sijaitsevan 1 000 vuotta vanhan Trasteveren Santa Marian kirkon restaurointityöt ovat jatkuneet jo vuosia, mutta työmiehen tekemä tuore löytö marmorilaatan alta saattaa jouduttaa työtahtia toden teolla.

Nostettuaan vanhan alttarin vierellä olevaa painavaa marmorilaattaa rakennusmies löysi sen alta kaksi Rooman valtakunnan ajalta peräisin olevaa purkkia, jotka kansien kaiverrusten mukaan sisälsivät Pyhän Pietarin sekä kolmen muun ensimmäisen paavin luita, kirjoittaa brittilehti Guardian.

Kirkon dekaanin mukaan reliikkien mahdollinen olemassaolo oli ollut tiedossa jo satoja vuosia, mutta tarkempaa tietoa niiden hautapaikasta ei ollut. Kirkossa sijaitsevaan kivipaateen oli kaiverrettu tieto siitä, että kyseisiä luita säilytettiin samassa paikassa Neitsyt Marian mekon palasen kanssa.

Löytyiköhän tuo Jumalansynnyttäjän vaatteen kappale myös? Hänen vyönsähän on tunnetusti Athoksella, ja olisi tosi mielenkiintoista, jos muitakin asusteiden osia löydettäisiin.

3 tykkäystä

Siinähän koittavat todistella luiden alkuperäisen kantajan olleen se, miksi häntä otaksuvat. Vaikka (epätodennäköinen mahdollisuus) jostain saataisiinkin eristetyksi DNA:ta niin pitäisi löytyä myös vertailukohta… Pelkkä raapustus jonkun ossuaarin kannessa ei vielä todista yhtään mitään.

Mitä sillä on väliä, vaikka olisi löydettykin Pietarista tai Mariasta ihan kuinka paljon vaan. Ilmestyiväthän Moorian vuorella Mooses ja Eliakin, mutta Jumala sanoi viitaten kirkastuneeseen Jeesukseen: “tässä on minun rakas Poikani, kuulkaa Häntä.”

Joopa joo. Kyllä se on ihan tiedossa, etteivät reliikit teitä luterilaisia kiinnosta. (Vaikka ilmeisesti niitä pitää silti aina päästä kommentoimaan…) Mutta minusta tämä on siisti uutinen, kiitos timo linkistä!

4 tykkäystä

Minua kyllä kiinnostaisi kovasti Pietariin liittyvä löytö.

Marian asusta tuli ensimmäisenä mieleen se, että mitäs jos sieltä löytyisi pala asua, joka ei väreiltään tai tyyliltään sovi yhteen Athoksen vyön kanssa. Syntyisikö verinen riita siitä, kumpi on aidompi, vai olisiko mahdollista todeta, että Maria ei ollut taidokas pukeutuja? Jälkimmäinen tuntuu kyllä aika vaikealta vaihtoehdolta.

1 tykkäys

Apostoli Pietari on haudattu Vaticanus-kukkulalle Pietarin kirkon alle. Tuskin hänen luitaan voi löytyä muista paikoista.

Kyllähän reliikkejä on voitu ottaa ja sijoittaa muualle.

2 tykkäystä

Joo, mutta silloin ei ole takeita niiden aitoudesta.

Jostain luin että virallisen meriselityksen mukaan joku epäsuosioon ajautunut ja viralta pantu varhainen paavi olisi siirrättänyt ne luut johonkin vähäpäitöiseen kirkkoon ihan vaan kiusalla.

EHkäpä hänellä oli useampi asu? Ainakin nykyään on, koska ilmestyksissä on ollut erilainen pukeutuminen.

1 tykkäys

Lienee turvallista olettaa, että Maria on omistanut enemmän kuin yhden puvun, se on totta :smiley:

2 tykkäystä

Ketju suljettiin automaattisesti 13 päivän kuluttua viimeisestä viestistä. Uusia vastauksia ei voi enää kirjoittaa.