Epäily: seksuaalista ahdistelua ev.-lut. rippileirillä

Ev.-lut. pastori on poistettu kesällä rippileiriltä seksuaalisesta ahdistelusta epäilemisen vuoksi.

Helsingin hiippakunnan lakimiesasessori Jussi Lilja on tehnyt asiasta rikosilmoituksen Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselle perjantaina 10. elokuuta.

Rikosilmoitus tehtiin sen jälkeen, kun Helsingin hiippakunta sai palautetta seurakuntapastorin toiminnasta rippileirillä.

“Seurakuntapastori ei ole tällä hetkellä työtehtävissä. Seurakunta vastaa pastorin työjärjestelyistä. Tuomiokapituli käsittelee asiaa poliisin jälkeen”, Helsingin hiippakunta kertoo tiedotteessaan.

Kummallisen epämääräinen uutinen, kun ei ole edes ko. seurakuntaa tai pastorin sukupuolta mainittu.

Miespuolinen

D

Eikö näissä uhrien suojaamiseksi yleensä olla kertomatta tekijää?

Toinen, ja tässä tärkeämpi pointti: Miten putsaat mahdollisen väärän epäilyn tuottaman maineen menetyksen? Murhista ja maanpetoksistakin ottaisin mieluummin väärän syytöksen ja vapauttavan tuomion kuin mistään seksuaalirikoksiin viittaavasta.

4 tykkäystä

Eihän sitä voi putsata oikein mitenkään.

Siinä näkyy tämän sortin rikosten saatanallisuus koko syvyydessään. Rikokset ovat niin vakavia, että jokainen vähäinenkin epäily on otettava vakavasti. Ja vaikka epäilty lopulta osoittautuisikin oikeuslaitoksen silmissä syyttömäksi, niin ns. yleisen mielipiteen silmissä stigma on ja pysyy. Sille ei voi mitään.

Väärin perustein syytetylle papille (sellaisiakin on) rakentavinta olisi ehkä yrittää hyväksyä asia hänelle langenneena ristinä, jota on opittava nöyrästi kantamaan. (Itse en kyllä semmoiseen välttämättä pystyisi.)

2 tykkäystä

Katolisessa kirkossa, Ortodoksikirkossa ja luterilaisissa kirkoissa sekä herätysliikkeissä ja vapaiden suuntien seurakunnissa pedofiliaan ja seksuaaliseen häirintään sekä ahdisteluun syyllistyneet ovat olleet pääsääntöisesti miehiä, ja maamme evankelis-luterilaisen kirkon tutkimuksen mukaan naispapit kokevat paljon seksuaalista ahdistelua. Evankelis-luterilaisen kirkon uutissivusto Pod. fi kysyi joitakin vuosia sitten noin neljältäkymmeneltä naispapilta, kokevatko he työssään seksuaalista häirintää. Yli puolet vastasi myöntävästi. Heistä jotkut olivat saaneet rivoja puheluita ja toiset taas joutuneet lääpittäväksi. Näyttääkin siltä, miten seksuaalinen häirintä ja ahdistelu jaksaa puhuttaa vielä tänäänkin, ja hyvä niin, sillä kaikki naiset ja tytöt ovat elämässään joutuneet kokemaan seksuaalissävytteistä häirintää #metoo-kampanjan nostaessa esiin seksuaalisen häirinnän ja ahdistelun yleisyyden ilmiönä.

Tätä tapausta tuntematta hyvin merkittävä osa seksuaalisesta häirinnästä tapahtuu vain naisten pään sisällä. Esimerkki:

Kyllä totisesti piispa kouri seksuaalisessa mielessä suorassa lähetyksessä muistotilaisuudessa, jota kai seurasi miljoonat ihmiset.

Tähän myllyyn kun nyt on lähtenyt kai sitten enemmistö uskovaisistakin, niin älkää odottakoon, että syytösten irrationaalisuudella tulisi olemaan mitään rajaa.

Kyllä tuossa ihan selvästi sormet ovat paikassa, jossa eivät saisi olla.

2 tykkäystä

Seksuaalinen ahdistelu on valitettavasti erittäin yleistä, ja ainakin omassa lapsuudessani 80-luvulla jo 12-vuotias tyttö joutui kohtaamaan sitä melko paljon ja siitä useamman vuoden ajan eteenpäin eri yhteyksissä. Ja lievemmillään se on loukkaavaa huutelua, vakavimmillaan sellaista, mistä nykyään tulee raiskaustuomiota. Joten minusta jokaisen kristityn velvollisuus on suojella lapsia sellaiselta kulttuurilta, mikä ainakin muutama vuosikymmen sitten meillä oli ihan maan tapa. Tuon teon tahallisuudesta en osaa sanoa, mutta käsi oli väärässä paikassa, ja on ihan oikein, että se huomataan. Tästä tuskin mitään sen vakavampaa seuraa, kuin että nuoret naiset saavat itse päättää, kuka heidän rintoihinsa saa koskea. Ja siinä ei kukaan voi nähdä mitään väärää.

5 tykkäystä

Mutta mitä tarkoitetaan seksuaalisella häirinnällä? Mielestäni seksuaalinen häirintä on kaikkea sellaista toimintaa, joka saa naisen tai tytön tuntemaan olonsa epämukavaksi.

Virallisesti "Seksuaalisella häirinnällä tarkoitetaan yleensä toisen lähestymistä seksuaalisella tavalla, vastoin hänen tahtoaan. Seksuaalinen häirintä voi tarkoittaa fyysistä lähestymistä, mutta seksuaalinen häirintä voi olla myös muunlaista ei-toivottua huomiota. Seksuaalinen häirintä voi tarkoittaa halventavaa puhetta toisen sukupuolesta, erilaiset vihjailut, seksuaalisesti värittyneet vitsit tai vartaloa tai yksityiselämää koskevat puheet tai kysymykset. Seksuaalinen häirintä voi siis olla sekä verbaalista että fyysistä.

Suomen rikoslaki ei sisällä seksuaalisen häirinnän kriminalisointia. Rikoslaissa kiellettyä on seksuaalinen ahdistelu. Rikoslaki kieltää toisen koskettelun tavalla, joka loukkaa toisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta.

Seksuaalisen häirinnän ei kuitenkaan voida katsoa olevan sallittua. Seksuaaliseen häirintään voidaan puuttua yhdenvertaisuuslain nojalla. Yhdenvertaisuuslain mukaan henkilön ihmisarvoa loukkaava käyttäytyminen on häirintää, mikäli loukkaava käyttäytyminen liittyy esimerkiksi toisen sukupuoleen tai seksuaaliseen suuntautumiseen. Säännös koskee juurikin seksuaalista häirintää. Esimerkiksi vihjailevat puheet, jotka koskevat toisen vartaloa ja joilla luodaan halventava tai uhkaava ilmapiiri ovat häirintää. Yhdenvertaisuuslaki asettaa myös työnantajalle velvollisuuden puuttua työpaikalla ilmenevään häirintään. Mikäli työnantaja ei puutu häirintään on kyse syrjinnästä."
Lähde: Minilex.

2 tykkäystä

Niin joka tarkoittaa samalla täysin sitä, että kaikki koskettaminen tai lähietäisyydeltä olo on kiellettyä, koska toinen voi kääntyä niin että ei ehdi alta pois ennen kuin joutuu häiritsemään tahtomattaan. Sitten kun tuohon sekoittaa kulttuurit, joissa harrastetaan vielä poskisuudelmia, niin soppa alkaa olla lopullisesti valmis.

Se oikea seksuaalinen häirintä sitten erikseen. Jota harjoittaa melko pieni ns. äänekäs joukko “miehiä” lukuisilla uhreilleen.

Monta tuollaista nunnaa on ja mikä on nunnien kokonaislukumäärä?

Siinä mielessä toki nämä kohti lienevät paikallaan, jos jollakin on ollut kuva ettei kirkon sisällä tapahdu koskaan mitään pahaa. Kyllä tapahtuu ja sen ulkopuolella olevassa maailmassa tapahtuu vielä paljon enemmän.

Minkälainen lähde sinulla on tuolle väitteellesi, että kyseessä on melko pieni joukko? Omassa nuoruudessani se oli mielestäni esim prosentuaalisesti melko iso joukko poikia, jotka katsoivat oikeudekseen kouria nuorten tyttöjen kasvavia rintoja. Kyllä sekin on rikos, ja seksuaalista häirintää, vaikka siitä ei olisi ikinä vastuuseen joutunutkaan.

2 tykkäystä

Muistan itsekin että kasvoin kulttuurissa jossa varsinkin vitsin varjolla varsin rajukin kouriminen oli hyväksyttävää.

Myös se oli ihan hyväksyttävää että pojat eivät piitanneet tyttöjen mielihyvästä seksuaalisessa kanssakäymisessä. Pojat kokivat suorittavansa toimen oli se tytöistä kivaa tai ei. Tyttöjen piti vain oppia tykkäämään. Puhuminen oli asiaa hankaloittavaa problematisointia.
Ainakin itse törmäsin tähän omassa ikäluokassa kun aikuistuin ja elin sekulaaria elämääni.
Tämä on mielestäni osa vääristynyttä seksuaalikulttuuria, niinkuin kourimisenkin salliminen ja vähättely.

En tiedä onko totta mutta 1800-luvulta 1900-luvulle seksuaalisuuden tabuluonne kuulemma johti siihen että tyttöjä neuvottiin aviovuoteessa muistamaan perillisen saannin kunniakasta velvollisuutta ja ajattelemaan isänmaata. Pohjalla vielä on varmasti kummitellut uskomus naisen nautinnon synnillisyydestä.
Tämä jos mikä on vääristymä ja osa laajaa hyväksikäyttökulttuuria.

Ehkä tällainen vääristynyt kulttuuri on syntynyt kun on livetty pitämään normaalina avioliiton ulkopuolista seksiä.

2 tykkäystä

No entäpäs se, kun enemmistö nuorista naisista käyttää sitä seksuaalista vetovoimaansa saadakseen hyötyjä itselleen. Sekä se onkin täysin oikein?

Jos jäätte vuosikymmeniksi kiinni siihen, että joku on teini-iässä puristellut rintoja niin voi voi. Maailman ongelmien listalla ei mene sinne top tuhanteen tuo.

Kokonaisuutena hyväksikäyttöjenkin suhteen naiset ovat aina päässeet helpommalla. Kun kulttuurisesti naista pitää pitää heikompana astiana.

Ei ole oikein. Mutta näin paha ilmenee, hyvien ja kauniiden asioiden korruptoitumisen ketjuna. Asiaa ei korjaa demonisointi, tabuksi tekeminen tai asian kieltäminen vaan positiivinen informaatio, esimerkiksi tässä teemassa seksuaalisuuden hyvistä ja rakentavista muodoista.
Näkisin että liiallinen asian kieltäminen ja torjuminen kun on samaa pahan leviämisen ketjua. Oikea, hyvä, kaunis ja totuudellinen, luotu ja luonnollinen seksuaalisuus katoaa näin kokonaan vääristymien sekaan.

1 tykkäys

Vuonna 2016 Savonlinjan bussikuski tuomittiin Keski-Suomen käräjäoikeudessa verbaalisesta seksuaalisesta häirinnästä 280 euron sakkoihin rikosnimikkeellä kunnianloukkaus, koska maamme rikoslaki ei sisällä seksuaalisen häirinnän kriminalisointia. Vuonna 1994 syntynyt nainen oli ainoana matkustajana Savonlinjan bussissa matkalla Jyväskylästä Joensuuhun toukokuussa 2016 joutuessaan bussikuskin verbaalisen seksuaalisen häirinnän uhriksi.

Ei ole. Sinulla on näemmä oma käsitys mielipiteistäni, mutta ole ystävällinen äläkä laita sanojasi suuhuni.

Ok olen ajatellut, että kannatat vapaata seksuaalisuutta. Kannatat siis pitkälti kristinuskon mukaista kuvaa seksuaalisuudesta muutoin, paitsi haluat sisällyttää siihen homoparit tasaveroisina aviokumppaneina heteroiden kanssa?

Jotain tuonne päin, avaan toiste mielipiteitäni enemmän jos kiinnostaa.
Olen omasta mielestäni avannut kantani tämän foorumin keskusteluissa melko tyhjentävästi, joskin en keskitetysti vaan eri ketjuissa. Olen aika väsynyt aiheen käsittelyyn, ethän sinäkään kaiken tämän jälkeen ole ilmeisesti tajunnut mistä yritän kirjoittaa, vaan olet luullut että kannatan vapaata seksuaalisuutta.

Käsittääkseni mielipiteeni ovat aika hyvin kristillisissä rajoissa koskien seksuaalisuutta, vaikkakin tietysti suhtautuminen homoseksuaalisuuden luonnollisuuteen jakaa kristikuntaa dramaattisesti.

Oman ulkonäön hyväksikäyttäminen, mitä se nyt sitten onkaan, ei loukkaa toisen fyysistä tai psyykkistä koskemattomuutta, joten en kyllä pysty keksimään, miten se voisi olla samalla tavalla väärin.

Itse vähättelit seksuaalista häirintää, joten vastasin siihen. Ja kyllä, väkivalta, myös seksuaalinen, jättää uhriin vuosikymmenien arvet. Turha sitä on pilkata. Itse pidän asiaa esillä, jos häirintää vähätellään, koska äitinä haluan toisenlaisen maailman lapsilleni.

On varmasti niin, että poikia myös ahdistellaan. Sitä, että ahdistellaanko heitä oikeasti enemmän, en tiedä, toivottavasti ei. Väkivaltaa miehiin toki kohdistuu naisia enemmän. Mutta se ei ole syy vähätellä naisiin kohdistuvaa ahdistelua.

2 tykkäystä