Ev. lut. kirkon papit ja "tavoittava työ"

Malmin seurakunta on palkannut papin kesäksi hautausmaalle “kohtaamaan ihmisiä”. Ilmeisesti tarkoitus on, että papin työnkuva on kohdata muuten vaan paikalle tulevia ihmisiä ja keskustella näiden kanssa. Vastaavanlaiseen tavoittavaan työhön palkkaaminen tuntuu nyt olevan suosittua. Helsingissä on kauppakeskuspappeja, samaiseen Malmin seurakuntaan palkattiin juuri neljä uutta pappia kulkemaan kaupunginosan katuja (työpaikkailmoituksessa viitattiin Isä Camilloon) ja tietääkseni Vantaallakin on yritetty jotain samanlaista.

Kiinnostaisi tietää, millaisia ajatuksia tällainen työ herättää. Pitäisikö seurakunnan lähettää palkattu ihminen julkisille paikoille juttelemaan, ja onko tällaisen työn tekijän luontevinta olla juuri pappi? Mistä trendi oikein kumpuaa? Mitä tuollaisen papin sitten pitäisi tehdä? Kyse ei kuitenkaan taida olla mistään aktiosta tai kirkon jäseneksi feissaamisesta.

(Toivon, että tässä ketjussa ei mentäisi Sadinmaan henkilöön. Uutisen perusteella hän on töissä vain lyhyen pätkän. Ilmiö on isompi. Itsehän jättäisin menemättä hautausmaalle jos tietäisin, että siellä väijyy juttuseuraa odottava ja siitä palkkansa saava pappi, riippumatta siitä onko kyse Sadinmaasta tai ei.)

EDIT. Tässä vielä kaksi asiaan liittyvää K24:n uutista:

Laanisen kohdalla ajattelin, että hän saattoi kiilata aika monen vihkimystä tai seurakuntapastorin pestiä vaanivan vihityn papin odottavan ohi.

Työpaikkani lähellä on hautausmaa ja kuljen siellä joskus papin vermeissä. En kaipaa kohtaamisia. Jos niitä syntyy, niin se on ihan OK. Viimeksi ohikulkija kysyi saako pantapaitaa pitää työajan ulkopuolella?

Uutinenhan tämä on Sadinmaan takia. Kaikea hyvää hänelle työhönsä ja kunnioittavia kohtaamisia.

D

Pitäisi, kunhan juttelulla tarkoitetaan evankelioimista. Pappi on juuri sopiva henkilö siihen.

4 tykkäystä

Oma mielipiteeni on, että papin pääasiallisin tehtävä on levittää evankeliumia. Tekevätkö nämä papit sitä?

Ihmiset ovat vuosikymmenien ajan esittäneet mielipiteinään mitä “kirkon” tai “papin” pitäisi tehdä ja evankeliumi on sillä listalla yleensä viimeinen (“perimmäiset asiat”), jos ollenkaan. “Eiks pappi niinku vois olla iha tavalline ihmine eikä mikää jeesustelija, hei?!”

Papin tehtävä on ihan ammatikseen “jeesustella” eikä hän ole “tavallinen ihminen”. Ei ainakaan saisi olla. Tämä on minun mielipiteeni, eikä tällainen yleensä kerää paljon kannatusta.

Juuri tällaiset jumalattomat vaatimukset kirkkoa ja papiston virkaa kohtaan ovat saaneet aikaan sen jumalattoman tilan mikä ev.l.kirkossa nyt on.

Perkele on käyttänyt ja käyttää ihmisiä juuri kirkon häpäisemiseen ja alentamiseen. Juu, ja tässä ei “seurata Jeesusta”! “Jeesustakin häpäistiin!” Kyllä, muttei Hänen jumalattomuutensa, vaan Hänen pyhyytensä ja vanhurskautensa vuoksi. :latin_cross::orthodox_cross:

Mitä ihmiset sitten hautausmaalla haluavat kuulla? Useimmat samaa kuin hautajaisissa: valkoisia valheita. “Lohdutusta” joka ei perustu Raamattuun vaan humanismiin ja jolla ei todellisuudessa ole mitään ikuisuusarvoa.

Papilla on se vastuu, että Hän ensinnäkin on itse suostunut ja halunnut Jumalan asettamaan virkaan, viemään evankeliumia. Olemaan eräänlainen Kristuksen edustaja maanpäällä / kirkossa (tätä tosin ovat kaikki Kristusta tunnustavat kristitytkin ja lähes sama vastuu on meillä). Levittämään pelastussanomaa, joka ei perustu “synnittömään” tai “hyvään” elämään, vaan Jeesuksen sovitustyöhön ja Hänen lahjavanhurskaudessaan elämiseen.

Hautausmailla, kirkossa, jos muuallakaan, ei tietyissä perusasioissa tule olla epärehellinen. Jos joku tästä loukkaantuu, niin Perkele. Jeesus taas katsoo hymyillen pilvistä. :church:

Hyvin sanottu, näinhän se on.

3 tykkäystä

En tiedä mihin ketjuun tämä uutinen kuuluisi, mutta sopii tähänkin ketjuun. Sadinmaan ryöstö ja pahoinpitely (Ravintola Cellan edusta Flemarin ja Hesarin kulmilla) tapahtui vappuna 2016 mutta on nyt oikeuskäsittelyssä:

Ketju suljettiin automaattisesti 90 päivän kuluttua viimeisestä viestistä. Uusia vastauksia ei voi enää kirjoittaa.