Joulun ajankohta

http://www.touchstonemag.com/archives/article.php?id=16-10-012-v

Olen luultavasti linkittänyt nämä samat linkit jo parille aiemmalle foorumille, mutta tulkoot nyt tännekin, kun tämä on joka vuosi ajankohtainen asia.

Edit. Toinen linkki ei jostain syystä muodostanut esikatselua, mutta sen takana oleva juttu kannattaa erityisesti lukea. Se on “Calculating Christmas. The Story Behind December 25”, by William J. Tighe.

Ei millään vois jotain referaattia laittaa näistä? Pääpointit edes?

2 tykkäystä

Joulun ajakohta on hyvä. Kuka jaksaisi pimeätä vuodenaikaa ilman vuodenvaihteen juhlia? Vietetään vain iloiten kolmijuhlaista juhlasesonkia. Ensin on Kristuksen syntymäjuhla, sitten Basileios Suuren juhla (uusi vuosi) ja viimeisenä Kristuksen kasteen juhla.

1 tykkäys

Myös Kristuksen ympärileikkaus 1.1.

Kyllä, kyllä. Ajattelin lähinnä ukrainalaista joululaulua, jossa sanotaan: “Vieraaksesi tulee kolme juhlaa, ensimmäisenä Kristuksen syntymä-juhla, toiseksi Vasilioksen juhla ja kolmanneksi vedenpyhitysjuhla.” Juhlaiheet ovat eri kirkoissa vähän erilaiset. Theofania on alunperin ollut sekä Kristuksen syntymän että kasteen juhla. Nykyisin idän kirkossakin vietetään roomalaista joulua 25.12, joten theofania 6.1. on vain Kristuksen kasteen juhla. Uusi vuosi on pieni Vapahtajan juhla, jolloin muistellaan sitä, kun hän sai nimen Jeesus. Joissakin maissa joululahjat tuo sinä päivänä muisteltava Pyhä Vasilios, siis vasta uuden vuoden päivänä.

https://www.youtube.com/watch?v=9KMg6VAjpW8

Joulu on kiva juhla. Sen ajankohta on oikein hyvä.

7 tykkäystä

https://www.areiopagi.fi/2013/12/onko-joulu-sittenkin-alunperin-kristillinen-juhla/

Australian joulu?

[blaa blaa täytettä 20 merkkiin]

Meillä on kavereita Australiasta ja Uudesta Seelannista. Ja mm Etelä-Afrikasta. Kaikkia huvittaa se, miten vahvasti joulua dominoivat pohjoisen pallonpuoliskon olot, ja heilläkin on joulukorteissa lumimaisemat, pukilla paksu palttoo, ja joululauluissa lauletaan rekiretkistä.

Mutta yksi uusiseelantilainen sitä juuri valitti, että heidän vuodenkiertonsa on paljon raskaampi kuin pohjoisessa. Kesäloma on pitkä, ja joulu on sen keskellä, mutta talvea ei rytmitä yhtään mikään. Pohjoisessa meillä on vuodessa kaksi katkosta, jolloin koululaiset ja myös monet aikuiset voivat nollata asiat. Ja tosiaan juhlimme valoa vuoden pimeimpään aikaan.

Mutta etelässä talvi on pitkä ja eteläisimmässä Uudessa Seelannissa jopa pimeä, eikä sitä katkaise mikään, eikä siellä ole mitään valon juhlaa.

1 tykkäys

Eikö siellä voisi juhlia juhannusta?

1 tykkäys

Tuskin onnistuu, vai luuletko että siellä on saatavilla kossua ja juhannuskoivuja?

3 tykkäystä

Ehkä juhlia voidaan pikkuhiljaa lähteä järkeistämään. Eteläisellä puoliskolla siis selvästi on tarvetta, ja voisihan sitä meilläkin miettiä mihin väliin ylimääräiset vapaat sopisivat.

Juhlien järkeistäminen kuulostaa kyllä erittäin tieteellisen sosialismin mukaiselta.

2 tykkäystä

Jep. Vaan ei kai yhteiskuntaa niinkään kannata rakentaa, että luetaan Leniniä ja tehdään juuri päinvastoin?

3 tykkäystä

Ketju suljettiin automaattisesti 13 päivän kuluttua viimeisestä viestistä. Uusia vastauksia ei voi enää kirjoittaa.