Joulun viettoa

Traditionaalisesti ortodoxisessa maailmassa joulua vietetään vasta tammikuussa suunnlleen meidän loppiaisemme aikaan. Länsimainen joulu (pyhän Klausin päivä) on puolestaan 25. joulukuuta, jota nykyisin vietetään tavalla tai toisella myös Ukrainassa.
Mutta mikä hitto on Joulukuun 18. ja 19. päivän välinen yö, jolloin Svjati Mikolai vierailee lasten luona ja piilottaa lahjat tyynyjen alle… Onko länsi-Ukrainan katolisilla joku oma sovellutuksensa pyhän Nikolain päivästä?

Pyhän Nikolaoksen päivä on juliaanisen kalenterin mukaan 19. 12. Monet lapset saavat joululahjansa jo Pyhän Nikolaoksen päivänä, niin mm ukrainalaiset. Svjati Mikolai on sama kuin P. Nikolaos. Pyhän Nikolaoksen päivä uuden kalenterin mukaan on 6.12. Joissakin ortodoksisissa maissa esim Kreikassa Pyhä Vasilis eli Basileios Suuri jakaa lahjoja. Basileoksen muistopäivä on uuden vuoden päivänä. Kreikassa on käytössä uusi kalenteri. Vain pääsiäsistä ja sen mukaan järjestyviä juhlia vietetään vanhan luvun mukaan.

Kas kun en ole sattumoisinkaan aiemmin kuullut tällaisesta traditiosta. Ukrainassa (monin paikoin) ns. joulua vietettiin ihan viime vuosiin asti tuossa meikäläisen loppiaisen nurkilla neuvostoaikaisen perinteen mukaan. Vasta Poroshenkon myötä sen rinnalle tuotiin länsimaiset jouluperinteet.

Jostain lukemani mukaan joulunajan perinteiset lahjojenjakopäivät vaihtelevat Länsi-Euroopassakin alkaen Hollannin Pyhän Nikolauksen aatosta 5.12. jolloin Sinterklaas ja tämän apulainen Musta Pekka saapuvat höyrylaivalla Espanjasta ja jatkuen loppiaiseen 6.1. jolloin kolme tietäjäkuningasta saapuvat kameleillaan Espanjaan jakamaan lahjoja sikäläisille lapsille.

Tuo Kreikan Basileios Suuren lahjojen jako uudenvuodenpäivänä oli minulle uutta tietoa. Tietääkö @Mauriina olisiko Pyhä Vasili voinut jakaa uutenavuotena lahjoja keisarinajan Venäjällä? Tämän elementtejä olisi sitten voinut siirtyä neuvostokauden uudenvuodenpäivän juhlintaan ja lahjojenjakoon Pakkasukkoineen?

1 tykkäys

Vanhan ajanlaskun mukaan Kristuksen syntymäjuhla on nykyäänkin 7.1. Silloin sitä vietetään kaikissa niissä ortodoksisia kirkoissa, joissa noudatetaan vanhaa eli juliaanista ajanlaskua.

Keisari-Venäjällä niissä perheissä, joissa joululahjoja jaettiin, kävi pakkasukko eli Ded Marozh. Kuulemma Pietari Suuri keksi pakkasukon. Hän kävi alunperin jouluna 25.12/ 7.1, mutta vallankumouksen jälkeen hän rupesi käymään jo maallisena uutenavuotena. Kirkko vastustaa Venäjällä nykyisin maallisen uudenvuoden päivän viettoa. Se katkaisee joulupaaston. Uutta ajanlaskua käyttävillä on pyhät oikeassa järjestyksessä. Ensin joulu, sitten uusivuosi, Pyhän Vasilin päivä ja viimeisenä teofania.

Ukraina on ollut oikea joulumaa. Siellä on ollut runsaasti jouluperinteitä. Itsekin osaan paljon ukrainalaisia joululauluja, mutta en yhtään venäläistä.

1 tykkäys

Pyhän Nikolauksen päivä 6.12. on juliaanisen kalenterin mukaan kai juuri 19.12.

Onkohan valtakunnanloukkaantuja Pirkka-Pekka muutoin jo huomannut pyytää anteeksi tummahipiäisiltä hollantilaisilta tätä Musta-Pekka juttua?

1 tykkäys

P-P ei ole ehkä vielä ehtinyt, mutta esimerkiksi Kim Kardashian ja joku brittikoomikko ovat wikipedian mukaan ilmaisseet huolensa asiasta.

Eräs tuttavantuttavani oli viime vuosituhannen lopulla osallistunut hollantilaisiin mahtihautajaisiin. Perinteinen tapa kuulemma oli, että arkunkantajina käytettiin mieluiten silinterihattupäisiä mustia miehiä.

1 tykkäys

Tämä ketju suljettiin automaattisesti 90 päivän kuluttua viimeisestä viestistä. Uusia vastauksia ei voi enää kirjoittaa.