Katoliset hiippakunnat, jotka ovat avoimesti LGBT-myönteisiä

Uutisvirrasta ponnahti esille tällainen uutinen koskien muutamia katollisia seurakuntia USA:sas ja Canadassa.

En niinkään ihmettele asianomaisten piispojen hiljaisuutta. Luultavimmin ao. piispat ovat jo ennakolta hyväksyneet seurakuntien linjanvedot, mutta sitäkin enemmän ihmettelen miksi Rooma pysyy hiljaa eikä lähetä jotakuta “kardinaali Richelieuta” suorittamaan kurinpalautusta…

Berliinissä riippui katolisen tuomiokirkkoseurakunnan rakennuksessa homolippu.

[quote=“Nolonso, post:343, topic:202”]
Sitäkin enemmän ihmettelen miksi Rooma pysyy hiljaa eikä lähetä jotakuta “kardinaali Richelieuta” suorittamaan kurinpalautusta…[/quote]
Sitähän tässä moni muukin ihmettelee… Tosin tällaiset asiat pitäisi ensisijaisesti pystyä hoitamaan paikallistasolla. No, ehkä seuraava paavi sitten.

3 tykkäystä

Although New Ways Ministries has been repeatedly condemned by the Catholic hierarchy, it currently lists about 240 parishes in 165 cities and towns

Tuosta ei ilmene miten tuo toiminta on tuomittu. Väkivaltaa ei voi käyttää, joten jos ne ekskommunioitu, niin piispoilla ei ole enää tarvetta puutua muuten kuin jos ne väittävät olevansa osa katolista kirkkoa. Ellei ole ekskommunioitu niin prosessi on ehkä jotenkin kesken olettaen, että ne todella on toistuvasti tuomittu.

Toinen asia mikä jenkeissä on huonolla tolalla on se, että siellä on katolisia yliopistoja, jotka ovat kaikkea muuta kuin katolisia.

1 tykkäys

Eikö piispoilla ole synodia, joille voisi valittaa piispan toiminnasta? Ei kai Vatikaania kaikkeen tarvi? Vai enkö ymmärrä RKKn rakennetta?

Alueellisilla piispainkokouksilla ei ole valtuuksia esim erottaa piispaa. Yleensä piispasta kannellaan nuntiukselle, joka siis on paavin edustaja kyseisessä maassa.

Ok. Kiitos selvennyksestä. Luulin Katolista kirkkoa ilmeisesti kollegiaalisemmaksi kuin se onkaan.

Onko jotain välimuotoa koko seurakunnan ekskommunioinnin sijaan? Kaipa seurakuntiin kuuluu myös kuuliaita katolilaisia.

Käsitin tuon “hierarchy” niin, että piispat ovat tuominneet. En osaa sanoa miten USA:ssa asiat ovat, mutta veikkaisin jokaisessa kaupungissa olevan useampia katolisia seurakuntia. Eli on oma valinta mennä tuollaiseen. Suurkaupunkien ulkopuolella tuollaisia seurakuntia tuskin edes on.

Tuosta tulikin mieleeni, että en edes tiedä onko katolisessa kirkossa oltava jonkun seurakunnan jäsen?

Eli jos esimerkiksi Kouvolassa, mitä ei tapahdu, ryhdyttäisiin johonkin sateenkaari - humppaan, niin voisinko vain kylmä rauhallisesti siirtyä toiseen seurakuntaan, vai olisiko maallikkona velvollisuus pysyä omassa seurakunnassa ja puuttua asiaan?

Seurakunnan jäsenyys menee tiukasti asuinpaikan mukaan, mutta mikään ei estä käymästä messussa muualla. Avioliitot, kasteet, ensikommuuniot ja vahvistukset on kuitenkin hoidettava oman seurakunnan kautta.

Kyllähän katekeesissa on perinteisesti korostettu sitoutumista omaan seurakuntaan. Mutta miten seurakunta kulloinkin määräytyy, ei taida olla ihan kiveen veistetty asia. Luulen, että yleissääntönä on kuitenkin territoriaalisuus. Helsingissä Henrikin ja Marian raja seurailee radanvartta jne. Muilla paikkakunnilla kysymys on tietysti täysin akateeminen.

Joo. Suomessahan tässä ei ole mitään ongelmaa.

Tuollainen tilanne, jossa seurakunta opettaa täysin kirkon vastaisesti on ikävä. Miten avioliiton, kasteen ja vahvistuksen niiden kautta sitten hoitaa?

Menee vähän off topiciksi, mutta Pius X:n katekismus tähdensi erityisesti sunnuntaivelvollisuuden täyttämistä juuri omassa seurakunnassa. Sata vuotta sitten “seurakuntashoppailu” taisi olla nykyistä harvinaisempaa muutenkin - myös siellä, missä seurakuntien campanilet olivat näköyhteyden päässä toisistaan.

8 Q. At which Mass does the Church desire us to assist on Sundays and on Holydays of obligation?
A. The Mass at which the Church desires us to assist, if possible, on Sundays and Holydays of obligation is the Parochial Mass.

9 Q. Why does the Church recommend the faithful to assist at the Parochial Mass?
A. The Church recommends the faithful to assist at the Parochial Mass: (1) In order that all the parishioners of the same parish may unite in prayer together with their Pastor, who is their head; (2) In order that the parishioners may participate more abundantly in the Holy Sacrifice of the Mass, which is applied principally for them; (3) In order that they may hear the truths of the Gospel, which Pastors are bound to explain during Mass; (4) In order that they may learn the regulations and notices which are published at that Mass.

2 tykkäystä

Näitä tämmöisiä uutisia lukiessa minua rauhoittaa suuresti tieto siitä, että meillä on olemassa FSSPX. Sen suojiin siirtyminen tietää käytännössä toki Suomen jättämistä, mutta minkäs sille voi. Ei tilanne onneksi sentään vielä niin paha ole.

No siis Suomessa ei taida olla tuollaisia seurakuntia kuin nuo jenkeissä. SSPX on tietääkseni Ruotsissa jo. Äkkiä sieltä Suomeen tulee :wink:

Siis miten asia katolilaisilla menee, jos koko seurakunta joutuu ekskommnioon, niin koskeeko se automaattisesti seurakunnan kaikkia jäseniä?. Onko heillä lupa käydä naapuriseurakunnassa ehtoollisella?

Ei koko seurakunta voi mitenkään saada ekskommunikaatiota. Ja jos kotiseurakunnan papit jostain syystä ekskommunikoitaisiin kaikki, aina voisi käydä naapuriseurakunnassa siihen asti, että saadaan uusi pappi.

Mitä IDA sitten tarkoitti todetessaan:

Jos papit on ekskommunikoitu, niin käytännössä ekskommunikaation saa myös jokainen, joka tämän tietäen osallistuu heidän viettämiinsä sakramentteihin.