Kirkko pridessä 2018

Olen jo sanonut, mutta jos saan vastaani vain totuuden torven töräyttelyä papilta, joka kokee jo virkansa puolesta olevansa sidottu tiettyyn kantaan, eihän siitä keskustelua synny nyt kun ei ole ennenkään syntynyt.

On järjetöntä käydä keskustelua, joka ei ole keskustelu vaan lähinnä totuuden torvien kaliiberin vertailua. Eikö?

Sinä olet totaalisen järkähtämätön ja vielä ylpeä siitä. “Saa tuntua pahalta, mutta tässä seison.” On pappeja jotka ajattelevat toisinkin.

Olisi tietenkin relevanttia kuulla mikä on oma käsityksesi Jumalan tahdosta tässä asiassa. Kuten jossain sanoin, ei se että on samaa mieltä jonkun kanssa tarkoita sitä, että sen pitää tuntua hyvältä.

En ole kieltäytynyt keskustelusta. Ei keskustelun päämäärä ole jomman kumman mielipiteen kumaminen, vaan molempien mielipiteiden kunnioittaminen.

Voi olla että tarvitset aikaa tämän asian sulatteluun.

D

3 tykkäystä

Jos annan ihmisille tilaa tuntea mitä he tuntevat, niin sekö on sinusta ylpeyttä. Ja minä en ole sanonut tuota mitä siteerasit. Älä sano väärää todistusta lähimmäisestäsi.

D

3 tykkäystä

Kirkkohan on perustettu Jumalan sanalle ja tahdolle.

Jumalan kanssa ei voi väitellä. Vaikka kuinka haluaisi ja toivoisi muuta, niin Jumalan tahto ei muutu. Hän ei elä “nykyaikaa”, sillä nykyaikaa ei ole. Ihminen on aina ollut samanlainen. Myös Jumalan tahto ihmiseen nähden on aina ollut sama ja muuttumaton.

Jos emme usko apostolien opetuksiin Jumalan sanasta, silloin on uskomme tuuliajolla ja jotakuinkin turha, sillä yksi uskoisi Jumalasta yhtä ja toinen toista. Jumala ei ole yhdenlainen ja toisenlainen vaan vakaasti yhdenlainen.

Vaikkei tuntuisi kivalta, pelastuakseen on myönnyttävä ajatustensa muutokseen, sen mukaisuuteen mitä Raamattu opettaa. Tämä ei ihmiseltä itseltä onnistu, sen tekee Pyhä Henki.

Nykyään nk. herätyskristillisyys ei taida olla kummemmin muodissa. Herätyskristillisyydessähän ihminen joutuu kohtaamaan itsensä ja omat tekonsa ja vertaamaan niitä Jumalan tahtoon. Ja voi päiviä, kun havaitsee eläneensä kaukana Jumalan tahdosta. Sielua vääntää ja itkettää.

Herätyskristitty kuitenkin rakastaa enemmän Jumalan sanaa kuin itseään ja suostuu Jumalan sanan muutettavaksi. Hullua kyllä, mutta näin myös tapahtuu. Kristitty saa uuden mielen ja huomaa nyt jälkeenpäin itse omine moraalikuvitelmineen olleenkin väärässä.

4 tykkäystä

OT: Ihan mielenkiinnosta kysyisin, että eikö ole olemassa mitään neutraalia versiota? Joko Jumala ei tahdo X tai sitten Jumala tahtoo X, mutta entä se vaihtoehto, että Jumalalle on yhdentekevää tekeekö X vai ei?

1 tykkäys

Pienempiä Pride-kulkueita on tulossa mm Oulussa, Turussa ja Kouvolassa. Onkohan kirkko noissa mukana? Turussa varmaan on ainakin joku sateenkaarimessu, koska niitä on kai muutenkin vakituisesti.

Siis enkö ole kertonut mikä on mielestäni Jumalan tahto tässä asiassa?

Vastasin aluksi nopeasti, mutta sitten pyyhin vastauksen pois. Tämä ei olekaan aivan simppeli kysymys.

Äkkiseltään se voidaan formaalisti muotoilla ainakin kahdella tavalla, joissa tahtovan subjektin ja tahdottavan asian suhde on erilainen.

Jumala tahtoo X tai Jumala tahtoo ei-X tai Jumala tahtoo että X ja ei-X

Jumala tahtoo X tai Jumala ei tahdo X tai Jumala tahtoo ja ei-tahdo X…

Tähän asti pääsin äkkiseltään. Nyt tahdon kotiin laittamaan ruokaa lapsille. Jatkanen pohdiskelua jos tahdon… voi kyllä olla että tämä jää vaivaamaan.

D

En muista törmäänneeni tällaiseen. Jos viitsit, niin voinet sanoa lyhyesti.

D

Muotoiletko kysymyksesi niin vastaan niin perusteellisesti kuin voin.

Minä kun en voi oikein uskoa, että kukaan tällä foorumilla paljon aikaa viettänyt ei tietäisi mitä mieltä olen homoparisuhteista.

Tässä täytyy nyt olla jokin tietty aspekti jota haet.

Oli miten oli niin kirkon osallistuminen Prideen oli aika nolo esitys siinä mielessä kuinka se paljasti, että evankelisluterilaisen kirkon papistossa ei tiedetä mitään edes lähimmistä kirkoista, eikä siellä osata kunnioittaa niitä ja siitä huolimatta ollaan olevinaan todella globaaleja kristillisiä ääniä. Joku voi pitää lippalakkia pitäviä ja kaljaa juovia urpoja junttimaisina, eikä siinä mitään, mutta minä pidän kyllä evankelisluterilaisen kirkon pridepappeja moukkamaisina.

6 tykkäystä

Moukkamaisuus on levinnyt läpi protestanttisuuden. Vapaidensuuntien vaikutuksesta myös ev.l.kirkkoon. Viimeisen kerran osallistuin messuun jossa pappi vaati taputtamaan joillekin kuorolaisille.

Sivistyneessä kirkossa ei, ainakaan jumalanpalveluksessa / messussa taputeta millekään.

Taustalla on amerikkalainen “aina pitää saada nauraa!”-ajattelutapa ja -vaikutus.

Amerikkalaisuus, uususkontojensa ja uuskirkkokuntiensa kautta levittää alatyylisyytensä eurooppalaiseen, myös hengelliseen nk. työväen kulttuuriin.

Porvarillisemmat ja vanhoillisemmat kirkkokunnat ovat vielä säilyttäneet arvokkuuttaan.

Tänäkin kesänä käyn lyhyellä Venäjän-matkalla. Sieltä löydän aitoa kristinuskoa. Myös köyhälistö, työväki on hartaasti ortodokseja.

Siellä valtio on tehnyt kaikkensa estääkseen turmiollisen protestanttisen hapatuksen leviämisen.

Itse hapattajat uskovat olevansa uskonmarttyyreja. No, kumpikin osapuoli on tyytyväinen lopputulokseen.

Tähän täytyy kyllä tarkentaa että papistossa on monenlaista tietoisuutta ja epätietoisuutta. Eivät nämä julkishakuiset edusta koko kirkon tilaa tässäkään asiassa. Ikävää tietenkin silti.

1 tykkäys

Mikä mielestäsi on Jumalan tahto tässä asiassa?

D

Totta tuo. Kärjistin hieman, koska juuri tuon suunnan papit ovat ensimmäisinä puhumassa globaalista tietoisuudesta. Eikä minulla sinänsä heitä vastaan mitään ole. Yksi kuvan hurmahengistä oli hautaamassa rakasta tätiäni ja teki sen erittäin kiitettävällä tavalla. Tuo tapa heilutella ruusukoita kuitenkin minusta liittyy johonkin laajempaan falskiuteen tuollaisen asennoitumisen taustalta.

1 tykkäys

Tässä kovasti parjatussa kirkossani on edelleen puhdasta evankeliumin julistusta ja oikeaa sakramenttien toimittamista. Ymmärrän joidenkin närkästyksen tämän ylpeyden karnevaalin tiimoilta. Itsekin tunnen suuttumusta tämän asian tiimoilta. Kirkko ei kuitenkaan ole mukana tässä. Jotkut yksittäiset kristityt esittäytyvät kirkon nimissä ilman mitään kirkollista mandaattia.

Rukoilen viisautta kaikille tämän asian tiimoilta. Niillekin jotka närkästyvät julkisesti. Itseni mukaan lukien.

D

10 tykkäystä

Ensi vuonna voisi olla muovisia ikoneita sateenkaariväreissä.

Lisäys myöhemmin:
Vähän enemmän pohdintaa kulttuurin lainaamisesta. Monille suomalaisille luterilaisille ruusukko on vain ristikoru ja ikonia voi pitää sisustuselementtinä.

Mietin olisiko ollut jotenkin hyväksytympää, jos ruusukkoja olisivat kantaneet ja ehkä jakaneet jotkin katolisen kirkon sateenkaariaktiivit. Heitä ei taida pahemmin Suomessa olla, mutta sateenkaariväki matkustelee kyllä eri maiden Pride-tapahtumiin, eli aivan hyvin Suomessakin Pridessä voisi olla mukana joukko katolista sateenkaariväkeä.

Onko tuollaisten muovisten ruusukkojen käyttö ollenkaan sopivaa? Itselleni noista tulee mieleen, että näyttävät aika leluilta ja muistuttavat niitä helmikoruja, joita saa yökerhoissa joidenkin drinkkien kylkiäisenä. Sopisiko tuollainen “leluruusukko” käytettäväksi jossain muussa yhteydessä, jos ei mietitä Prideä ollenkaan. Sopiiko se esim. lasten leirille?

Varmaan on ihan ok, että vaikkapa saamelainen osallistuu Prideen saamelaisasussaan ja näin tahtoo kertoa, että saamelaisissakin on sateenkaariväkeä, mutta suomalaiselta olisi varsin junttia käyttää jotain neljäntuulen lakkia Rovaniemen ArcticPridessä. Samoin kirkko on nyt juntilla tavalla lainannut katolisten ruusukkoa.

Todella hienoa että on. Vaikka itse olenkin jo evl.fin suhteen luovuttanut. Kiitos sinulle.

Eli tarkoitus onkin vain häpäistä kristillisen kirkon pyhiä arvoja.

No, selvishän tuokin.