Kohtuullinen vaimon lyöminen ja raiskaaminen avioliitossa sallitaan Venäjällä

Lapin Kansa kirjoittaa Venäjällä vallitsevasta tilanteesta, jossa avioliitossa saa puolisoa kohtana käyttäytyä väkivaltaisesti. Perheväkivaltaa koskevaa lakia ei ole.

Ote uutisesta

"Ortodoksikirkko poikkiteloin

Vuosikymmenen aikana kansanedustajille on esitelty uutta lakia 40 kertaa, mutta yritykset ovat kilpistyneet presidentti Vladimir Putinin kannattajista koostuvan duuman vanhoillisten vastustukseen. He puolustavat niin sanottuja traditionaalisia venäläisiä arvoja.

Ortodoksisen kirkon päämies, arkkipiispa Kirill on useaan otteeseen varoittanut, että lainsäätäjän on “vaarallista puuttua pyhään perhe-elämään”. Kirillin mukaan perhe on niin pyhä Venäjällä, että se ei tarvitse ulkomailta tulevia ”lainaideoita”, jollainen olisi perheväkivallasta säädetty laki.

Ortodoksisen kirkon ajattelua kuvaa merkittävän kirkkojärjestön puheenjohtajan Andrei Kormuhinin kommentti Radio Free Europen haastattelussa. Hän sanoi, että Venäjä edustaa ”ainutkertaista sivilisaatiota eikä sen tarvitse omaksua ulkomaalaisia tapoja”."

Venäjältä kuuluu välillä aika omituisia uutisia ortodoksikirkosta. Voikohan tällaista toimintaa ja kirkon positiota suhteessa valtiooon perustella oikeasti kristillisellä traditiolla ja pyhillä kirjoituksilla?

*muoks. Jostain syystä linkki ei avaudu maksuttomaan versioon, vaikka sivusto josta tuon uutisen alun perin bongasin, avautui maksuttomaan versioon…

D

Suhtaudun varauksellisesti tuohon uutiseen. Vaimon pieksäminen ja raiskaaminen voi ollla vanhaa venäläistä kulttuuria, mutta kristinuskon mukaista se ei ole. Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirill (uutisessa erheellisesti arkkipiispa) ei muuten ole kansallisuudeltaan venäläinen, vaan hän on erzämordvalainen, suomalaisugrilainen heimoveli siis. Ehkä vaimon pieksäminen ja raiskaaminen onkin vanhaa suomalaisugrilaista perinnettä.

1 tykkäys

Vaihdoin juuri muutaman sanan venäläisen ortodoksipapin kanssa. Hän sanoi minulle, että Venäjän virallinen ortodoksinen kirkko (Moskovan patriarkaatti) on orgaaninen osa Kremlin siviilivaltaa. Siten ko. kirkko puoltaa kaikissa asioissa hallituksen linjaa. Siksi tämä pappi ei tähän kirkkoon kuulunutkaan vaan piskuiseen eksiilikirkkoon, jonka hän katsoo oikean ortodoksisen kirkon suoraksi perilliseksi.

1 tykkäys

Ei pidä paikkaansa. Ymmärtääkseni kirkko on kivasti yrittänyt saada esimerkiksi aborttilainsäädäntöä tiukemmaksi kuin mitä se on nyt.

Mihin niistä? En välttämättä luottaisi skismaatikkoihin. Näillä tuntuu olevan ajoittain hieman vainoharhainen suhtautuminen vähän kaikkeen.

Kyllähän melko päivänselvää on, että Putinin hallinto ja Venäjän ortodoksikirkko ovat hyvin läheisessä yhteistyössä. Sen näkee vähän kaikesta, jos silmänsä pitää auki.

Muoks: kirkko ei ehkä enää siunaa joukkotuhoaseita Venäjällä

Toki mutta tämä on eri asia kuin kaikissa asioissa samaa mieltä oleminen. Tuo linkittämäsi uutinen on esimerkki, abortti taitaa olla toinen. Muitakin lienee. Kirkko ei ole valtion uskontovirastoa.

Vaimon kohtuullinenkaan raiskaaminen ei kyllä vastaa apostolista opetusta: “Samalla tavoin tulee myös miesten rakastaa vaimoaan kuin omaa ruumistaan. Se, joka rakastaa vaimoaan, rakastaa itseään.” Ef. 5:28

Pitää vihaksi tällaiset “kohtuuden ihmiset”.

3 tykkäystä

No mutta tuohan nimenomaan tukee nykyistä Venäjän johtoa. Venäläissyntyisten syntyvyys on heikko ja taitaa jäädä muista alueen kansallisuuksista ja etnisistä ryhmistä. Uskoisin Putinin hallinnon tahtovan vaikuttaa tähän kehitykseen.

…jotka kansallisuudet toki myös ovat “venäläissyntyisiä” ainakin siitä asti, kun imperiumi on heidän maansa valloittanut. Tarkoittanet venäläisiä kansallisuutena. Venäjäksi erottelu on helppo, kun on kätevät sanat русский (etninen venäläinen) ja россиянин (venäjänmaalainen). Suomeksikin voisi olla esim. venäläinen - venäjäläinen tai venäjänmaalainen.

En muista tarkkoja termejä mitä siinä uutisessa käytettiin, mistä luin lukuja “venäläisten” kontra muiden ent. neuvostoliiton alueiden valtioiden syntyvyyksistä.

Samaten “venäläisten” keskimääräinen elinikä on yhä sangen matala näissä vertauksissa.

(Korvatkaa ilmaisuni “venäläiset” sillä oikealla termillä mikä onkaan.)

Tässä pari tilastolähdettä:

https://www.bofit.fi/fi/seuranta/viikkokatsaus/2019/vw201909_2/

Venäjän rajojen sisälläkin on hyvin monenlaisia kansallisuuksia, esim. juuri kaikkein korkeimman syntyvyyden alueet Dagestan ja Tsetsenia. Kansallisuudeltaan venäläisiä on virallisesta asukasluvusta 80%, ja heistäkin varmaan pääosalla löytyy sukupuusta muita kansallisuuksia ihan lähihistoriassa.

Tämä ketju suljettiin automaattisesti 90 päivän kuluttua viimeisestä viestistä. Uusia vastauksia ei voi enää kirjoittaa.