Lidl poisti kirkkojen ristit myyntipakkauksistaan

Saksalainen tavarataloketju Lidl on photoshopannut ristin pois Eridanous-tuotemerkkinsä pakkauksesta, jossa on kaksi sinikupolista kreikkalaista kirkkoa.
(…)
Lidlin edustaja oli perustellut ristien poistamista suvaitsevuudella.
– Vältämme uskonnollisia symboleita, koska emme halua sulkea ulkopuolelle eri uskonnollisia uskomuksia, Lidlin edustaja oli todennut Telegraphin mukaan belgialaiselle RTL-kanavalle.
– Olemme yhtiö, joka kunnioittaa erilaisuutta, ja tämä selittää pakkauksen suunnittelun, hän lisäsi.

Melkoista “suvaitsevaisuutta”…

Eikö tästä pakkauksesta keskusteltu foorumilla jo joskus kauan sitten? :thinking:

Joku suomalainen leipomo leipoi aikoinaan leipää nimeltä Pietarin limppu-Leningrads limpa. Sen paketissa oli kuva, jossa näkyi pietarilaisen kirkon tornit. Niissä ei ollut ristejä. Toki N-liitossa oli paljon käytöstä poistettuja tai museoituja kirkkoja, mutta olisi silti sen kirkon tornissa saanut olla ristit. Minun mielestäni ristien poistaminen on uskonnollista suvaitsemattomuutta, joka pukeutuu ylivarovaisuuden pukuun.

2 tykkäystä

Minusta tuollaisella sensuroinnilla nimenomaisesti suljetaan ulos kristityt. Mielestäni ainakin Lidlin kreikkalaisissa jogurttisankoissa on vastaava maisema, mutta piirrettynä. Se on jo astetta hyväksyttävämpää. Mutta tuo maisemahan on ikooninen kreikkalaismaisema, onko Santorinilta.

Miksi Lidl haluaa ylipäänsä esittää kirkoista otettua valokuvaa, mikäli se haluaa välttää kristillistä symboliikkaa?

4 tykkäystä

On kai tämä laillista, mutta tuntuu jonkinlaiselta “tavaramerkkirikokselta”. Pakkaus tehdään myynnin edistämiseksi, ja siinä tavallaan hyödynnetään jotain kristillistä rakennusta. Rinnastuisi vaikka siihen, että mainostetaan valokuvalla eikä kerrota kuvaajaa, tai johonkin sentapaiseen.

3 tykkäystä

Puuttuuhan se risti taajamamerkistäkin. En nyt osaa oikein sanoa onko tämä turkulainen viritys yhtään sen parempi. http://www.ts.fi/static/content/pic_5_121723_k121724_1200.jpg

Eikö tuo puolikuu taajamamerkissä -juttu ollut alkuaan iltapäivälehden aprillipila?

Taajamamerkki on kuitenkin geneerinen eikä siihen ole kuvattu mitään tiettyä keskustaa tai kaupunkia.

Onhan tuossa risti siinä kuin puolikuukin.

Joskus itse kirjoitin siitä kun Stocka myi joulukoristeeksi kirkon pienoismallia, missä oli somasti sähkövalo sisällä.

Somasti oli myös risti poistettu kirkon tornista.

Vastenmielistä. Se on se sama asenne, että täytyy kumartaa joitain vähemmistöfragmentteja, ja samalla vähät välittää enemmistöstä, maan historiasta ja todellisuudesta.

Yhtä valheellista kuin totalitaaristen valtioiden historian uudelleenmuokkaus tai ihmisten poisto valokuvista kuten NL editoi.

2 tykkäystä

Mutta kreikassa on toki kaunista ja eksoottista kun siellä on sellaisia valkoisia rakennuksia, missä on torneja ja kupoleja, ja niihin menee pitkäpartaisia miehiä mustissa kaavuissa. Ei me tiedetä mitä ne on ja miksi ja mitä varten, mutta on ne niin somia, että varmaan se jugurttikin on hyvää.

2 tykkäystä

Eikös tämä suomalainen Soile Lausti ajnut krusifiksikieltoa italian kouluihin, jonka sittemmin EIT (Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ) torppasi ?

Onhan tämä melkoista “suvaitsevuutta” Lidiltäkin, jossa loppupeleissä ampuvat omaan jalkaansa, myymälöitähän näytti olevan kreikassakin, eikä tällaiset tempaukset ainakaan myyntiä edistä.

Eivät edistä Suomessakaan, itse en aio ostaa tuon sarjan tuotteita, missä kirkoista on ristit poistettu.

1 tykkäys

Toisaalta, ehkä Lidl on Saksassa nimenomaan maan monimiljoonaisen musulmaaniväestön suosima kauppa?

Ehkäpä se kotoutus ja integrointi yhteiskuntaan edellyttäisi tämän verran suvaitsevaisuuskoulutusta niille monimiljoonaisillekin.

Sama täällä tämän jälkeen.

Voihan se olla, tosin en tiedä muslimien määrää saksassa.
Kreikkalaisia on yli 10milj. ja välimeren alueella ortodokseja, sekä katolisia käsittääkseni paljon enemmän.

Jep kyseessä on TS:n aprillipila 2010. Geneerisissäkin kaupungeissa voi olla, ja usein onkin monissa maissa, vaan ei Pohjois-Koreassa tai Kiinassa ristillä merkittyjä rakennuksia.

Tiedän toki, että myös Suomessa on ihmisiä, joiden mielestä uskonnon, ristien, puolikuiden tai daavidin tähtien näkyminen julkisessa tilassa on epämiellyttävä ilmiö. Ihmis- ja perusoikeuksiin sellainen kuitenkin kuuluu.

BTW. Ihan toisella foorumilla oli kuitenkin tähän Lidlin ristikohuun myös toinen näkökulma. Elintarvikepakkauksen hävittäminen ristiä kunnioittavalla tavalla on vaikeaa, kun se pitäisi oikeastaan polttaa.

Tuo kuulostaa, jotenkin yli menevältä, ainakin itselleni. Samalla logiikalla pitäisi sitten kai leikellä paperinkeräykseen menevistä lehdistä sivut, joissa on ristien kuvia, ja aika monta muutakin asiaa on, joista ristejä voi löytyä kuvituksena eivätkä kaikki ole edes poltettavissa.

5 tykkäystä

Toisaalta Lidlin noin 10 000 myymälästä Saksassa on runsaat 3 200, Kreikassa noin 200. https://de.wikipedia.org/wiki/Lidl
Saksan muslimiväestö on ehkä neljä ja puoli miljoonaa. Voisi olettaa että he tyypillisesti asioivat nimenomaan Lidlissä ja muissa halpakaupoissa. https://en.wikipedia.org/wiki/Islam_in_Germany
Eli kenties Lidlin johdossa on hyvinkin tehty arvioita siitä minkä verran asiakkaita eri ratkaisuilla voitaisiin hankkia tai menettää.

Välimeren maissa ja Saksassakin on toki paljon katolilaisia, mutta suurin osa näistä ei välttämättä tule edes ajatelleeksi että jossain elintarvikepakkauksen kuvassa jonkin rakennuksen katolla ei näy jotakin. Muhamettilaisten ehkä oletetaan herkemmin pahoittavan mielensä siitä jos kuvassa jonkin rakennuksen katolla näkyy jotakin. Tosin luultavasti suurin osa Saksan muslimeista ei piittaa asiasta pätkääkään, mutta mistäs sitä nykyään tietää millä verukkeella joku käynnistää boikottikampanjan tai jihadistihyökkäyksen.

Tiedän muslimien halal-säännön lihan teurastamisen suhteen. Mutta onko heillä sääntöjä juustosta tai jugurtista? Milloin ne ovat halal?

Moni länsimainen ruoka tai tuote näyttää kuitenkin kelpaavan, vallankin raha.

Siis hämmentävintä tässä on nimenomaan se, että risti photoshopattiin pois. Olisivat vain uudistaneet pakkauksen ulkoasun ja laittaneet jonkun muun kuvan siihen, niin tältä kohulta oltaisiin vältytty.

Olen Helsingin siluetista nähnyt joitain piirrettyjä mainoskuvia (en muista missä), jossa Tuomiokirkon ja Uspenskin katolla on pelkkä tikku tai ei mitään. Toki jos oikein suopeasti tulkitsee, niin ehkä se on risti sivulta päin, mutta kiinnitti se silti ainakin oman huomioni. Tällainen kuitenkin eroaa siitä, että poistetaan risti kuvankäsittelyllä kirkon katolta, jossa se aiemmin on ollut näkyvillä. Ja vielä se, että tätä perustellaan “suvaitsevaisuudella”.

Onhan näitä muitakin vähän samankaltaisia tapauksia. En ole tarkistanut asiaa, mutta muistaakseni joskus luin, kuinka Real Madrid poisti logossaan olleen ristin ainakin islamilaisissa maissa (myytävissä fanituotteissa tai jotain). Tässä tosin taisi puhua ihan puhdas raha, ei niinkään “suvaitsevaisuus”. Tai no, rahahan se kai tässä Lidlin tapauksessakin on taustalla, mutta suvaitsevasuuden kääreeseen se paketoitiin.

5 tykkäystä