Minä Jeesuksen oma vai Jeesus minun omani?

Miehen bongaus F.G. Hedbergin Elämän sanoja -kirjasta: “ihminen, jonka oma Jeesus on, on autuas”. Miehen kommentti: ainakin vapaissa suunnissa sanotaan päinvastoin. Ja itse asiassa luterilaisissakin piireissä enemmän kuulee puhuttavan siitä, että ihminen on Jeesuksen oma, kuin että Jeesus on ihmisen oma. Monissa Siionin kanteleen lauluissa kuitenkin puhutaan Jeesuksen omistamisesta. Onko näissä puhetavoissa jotain todellista teologista eroa, vai onko molempia mahdollista käyttää eri konteksteissa olematta täysin harhaoppinen?

Kuulostaa siltä, että alkutekstissä on agenttirakenne tyyliin “owned by Jesus” ja kääntäjä on vain tehnyt pienen virheen. Ainakin kannattaisi pyrkiä tsekkaamaan se alkuteksti.

Ei tuollaisiin sanamuotoihin yleensä kannata tarttua, vaan keskittyä kirjan suuriin linjoihin ja pyrkiä löytämään niistä jotain hyödyllistä. Olemme Jeesuksen, mutta myös Jeesus on meidän ja kuuluu meille.

Yksi raamatunkohta, jonka kautta tätä voisi lähestyä, on Laulujen laulun 2:16, eli “Rakkaani on minun ja minä olen hänen.”

Tässä yksi Sleyn raamattuopetus, jossa sivutaan tuotakin teemaa: https://www.sley.fi/luennot/Raamattu/Vt/Vanhan_testamentin_yleisluennot/Snl22-LaulujenLA.htm Pelkistettynä kyse on siitä, että kun Kristus on sulhanen ja seurakunta ja seurakunnan osana kristitty on morsian, niin kuten sulhanen ja morsian kuuluvat toisilleen, samoin myös Kristus ja hänen morsiamensa ovat toistensa omat. Morsian ei ole pelkästään sulhasensa omaisuutta, vaan myös sulhanen kuuluu morsiamelle, ja heidän omaisuutensa on yhteistä: sulhanen ottaa huolehtiakseen morsiamensa synnistä ja epäpuhtaudesta, ja morsian saa käyttöönsä sulhasen pyhyyden ja puhtauden.

1 tykkäys

Evankelisen herätysliikkeen perustajaisän Fredrik Gabriel Hedbergin ajattelussa näytti muutenkin esiintyvän tuo ajatus Jeesuksesta uskovan omana. Näkyy esimerkiksi hänen sanoittamassaan Siionin kanteleen laulussa 310: “Oi Jeesukseni, sä oot omani” (ruotsinkielisessä alkuperäisversiossa muistaakseni “O Frälsare kär, min egen du är”). ( https://www.sley.fi/sk310/ ) Laulussa 74 näkyvät sitten nuo molemmat puolet (3 ensimmäistä säkeistöä):
“1. Nyt ystäväni minun on, on siitä ilo loputon. Kun Jeesus minut omistaa, en tiedä muuta kalliimpaa.
2. Nyt laulan täysin sydämin, saan olla pyhä minäkin. On Jeesus minun omani, sen liiton tiedän vahvaksi.
3. Nyt Herraan uskon, tiedän sen, kun itse rakkaan Jeesuksen, tuon maan ja taivaan kuninkaan, sain sydämeeni asumaan.”
( https://www.sley.fi/sk74/ )

1 tykkäys