Monarkia - ainut mahdollinen kristillinen mahdollisuus?

Monarkia on hallintomuoto, joka on monin tavoin sopusoinnussa kristillisen opin kanssa. Onko muunlainen valtiojärjestys samalla tavoin mahdollinen kristilliselle yhteiskunnalle? Monarkia on nähdäkseni Isänmaankin tulevaisuus.

1 tykkäys

Tällaiset poliittiset ketjut on syytä heti laittaa lukkoon - etenkin, jos niissä propagoidaan epädemokraattisia, perustuslain vastaisia ja nepotismiin kannustavia suomalaiselle elämäntavalle ja valtiosäännölle vieraita oppeja kuten monarkiaa.

Ketju ei ole mitenkään poliittinen.Eikä mitään muutakaan, mitä väität. Käsittelemme opillisia kysymyksiä.

Ok. Onko siis demokratia syntiä? Saako myös opilliset perustelut vastauksellesi, kiitos.

2 tykkäystä

Kullekin hallinnon tasolle on olemassa sille ominainen hallinnonjärjestelmänsä. Millainen opillinen perustelunsa on sinulla tarjolla kullekin hallinnon tasolle?

Minusta Raamatussa Jumala sanoo ihan suoraan Israelin kansalle, että kuningas ei ole Jumalan tahdon mukainen hallitusmalli. Mutta kansa halusi kuninkaan, eikä siitä tietenkään hyvää seurannut.

2 tykkäystä

Tarjoa ensin jotain omaa, kun kerran keskustelua tahdoit. Odotamme teologista perustelua monarkialle.

Tosin olen alkanut kallistua trolliteorian suuntaan.

Miksi pitäisi keksiä jokin opillinen perustelu maallisen yhteiskunnan järjestämiseksi?

Joh 18:36: η βασιλεια η εμη ουκ εστιν εκ του κοσμου τουτου

“Minun valtakuntani/kuninkuuteni ei ole tästä maailmasta.”

2 tykkäystä

Nämä kaikki ovat sinun väitteitäsi, joten sinulta voi odottaa myös perusteluja. Itse olen sillä kannalla, että maallisen hallinnon järjestäminen on maallinen kysymys eikä ole olemassa kristillistä uskonoppia, joka suoraan edellyttäisi jotain tiettyä hallintojärjestelmää.

4 tykkäystä

Kristillinen oppi koskee esivallan kunnioittamista. Lisäksi on nuo Raamatun opetukset erotella sitä mikä kuuluu “keisarille” mikä Jumalalle - ja se että esivaltakaan ei ole Jumalaa suurempi. Jumalaa on toteltava enemmän, jos esivalta on jumalaton ja vaatii esimerkiksi rikkomaan Jumalan tahtoa rangaistuksen uhalla. Esivalta on kuitenkin Jumalan tahdon mukainen järjestely, kun taas kaikkien sota kaikkia vastaan eli anarkia ei sitä ole.

Kyllähän sitä demokratian nurjaa puolta kohdatessa voi kuningasta joskus haikailla. Pöllö kansa äänestää pöllöjä ihmisiä edustajikseen parlamenttiin jne. Hyvä kuningas estäisi kansanvillitsijäin ja manipulaattoreiden valtaannousut. Mutta huono hallitsija… niitä on riittänyt maailman sivu, ja jälki on usein kamalaa silloinkin.

1 tykkäys

Tälle relevantti youtube-video avaintenhaltijoista (https://www.youtube.com/watch?v=rStL7niR7gs)… tosiasiassa monarkit eivät hallitse yksin, vaan tarvitsevat avainhenkilöitä joiden avulla se valta voidaan ylläpitää ja implementoida. Mutta jokainen avainhenkilö haluaa ison siivun vallasta (rahasta). Siksi “hyvä kuningas” ei välttämättä pysty kuitenkaan toteuttamaan hyviä ideoitaan. Demokratiassa avainhenkilöitä on vain enemmän, jolloin voidaan välttää ainakin kaikkein systemaattisimmat ja rakenteellisimmat vääryydet ja epäoikeudenmukaisuudet.

3 tykkäystä

(CGP Grey -linkeistä pitäisi voida antaa tuplapeukku! :grinning: )

1 tykkäys

Mahdollinen mahdollisuus?