Mullistus Jyväskylässä

Katolinen hiippakuntalehti Fides tietää verkkoversiossaan kertoa, että Jyväskylän seurakunta on mullistusten edessä. Eli myytäisiin nykyisen seurakuntakeskuksen tontti.
Tontilla oleva kirkkorakennus ja kerrostalo purettaisiin ja tilalle rakennettavaan suurempaan uudisrakennuksen varattaisiin
tilat kirkkosalille ja pappilalle, jotka seurakunta vuokrasi uudelta omistajalta.
Näin vältettäisiin nykyisten rakennusten kallis korjaus ja saataisiin kuulema myyntivoittoakin.
Kaiken takana lienee seurakunnan ja koko hiippakunnan huono taloudellinen tilanne.
Jyväskylän seurakunta joutuisi evakkoon väliaikaistiloihin. No, kaupungissa on kaunis ortodoksinen kirkko, jossa kenties voitaisiin pyhiä messujakin toimittaa…

Kyllä näin on myös kirkkoherra tiedottanut jo jokin aika sitten. Rahaa tuossa ilmeisesti säästyisi paljon. Nykyiset kiinteistöt tosiaan vaatisivat ison korjauksen (euroissa jopa yli
700 000, niiden käyttökulut ovat myös korkeat). Toivottavasti nykyisen kirkon lasimaalaukset otetaan talteen.

Joo, eihän tuo ole uusi asia, vaan ev.-lut. keskusseurakuntatalosta luopuminen on ollut vireillä jo joitain vuosia Jyväskylässä.

Liittyykö tuo muka jotenkin katolisen kirkon hankkeisiin?

1 tykkäys

Jyväskylän kristillisellä kentällä tapahtuu monenlaisia mullistuksia.
Olen pistänyt merkille myös Ev.lut. kirkon päätökset laittaa kiinteistöasiat uusiksi. Jotenkin keskustan seurakuntatalon purku tuntuu nyt vieläkin pahemmalta kun katolisessakin kirkossa tehdään isoja muutoksia. Totutut uskoon ja Jumalaan koko elämän ajan liittyneet asiat muuttuvat.
Positiivista siinä on se että kauppakeskus Sepän tilat ovat kauniit ja toimivat ja siellä missä ihmiset liikkuvat. Käykää kaikki katsomassa.

Oho, no eipä tosiaan liity! Teillä on siellä näköjään samanlaiset hankkeet kuin ev.-lut. kaupunkiseurakunnallakin. Silmäilin viestin nopeasti ja pidin ilmiselvänä, että ev.-lut. keskusseurakuntatalostahan siinä puhutaan.

Sen ymmärtää, jos room.-kat. seurakunta joutuu Suomessa miettimään tarkkaan, onko kiinteistöihin varaa, mutta jos yhdellä maan suurimmista ev.-lut. seurakunnista ei ole varaa korjauttaa seurakuntataloaan, niin se on jo melko erikoista.

Ortsut sen sijaan saivat juuri Kristuksen Ylösnousemuksen kirkon remontoitua Jyväskylässä, jee.

Jyväskylä ei ole yksi suurimmista vaan ylivoimaisesti suurin. V. 2015 luvut jäsenmäärissä menivät näin, ja veikkaan, että ero on vain kasvanut tässä välissä.

  1. Jyväskylä 95 799

  2. Malmi 54 962

  3. Seinäjoki 51 565

  4. Rovaniemi 47 902

Mutta joo, jos Jyväskylän seurakunnalla ei ole varaa seurakuntataloon, niin kenellä sitten. Ei tietysti liity alkuperäiseen uutiseen muuten.

Mitä tarkoitat kauppakeskus Sepän tiloilla? Sielläkö on seurakunnan väistötila purun ja rakentamisen aikana?

Listan seurakunnat eivät oikein ole vertailukelpoisia, sillä Jyväskylän seurakunta, vaikka suuri onkin, koostuu useasta alueseurakunnasta ja on taloudellisesti lähempänä seurakuntayhtymää, kuin tavallista seurakuntaa. Helsingin Malmin seurakunta on suurin yksittäinen seurakunta Helsingin seurakuntayhtymässä, mutta sen kokonaisjäsenmäärä oli viime vuonna n 340 000 jäsentä. Seurakuntayhtymä vastaa alueen seurakuntien taloudesta, josta kai tässäkin oli kyse.

Onnittelut siitä! Suuria mullistuksia on tulossa teillekin, kun seurakuntajakoa uudistetaan. Silloin on tarkastelussa kiinteistöjekin tarve ja jotain varmaan päätyy myyntilistalle.
Tämähän on arkea luterilaisellakin puolella. Eivätkä taida mullistukset katolisessa hiippakunnassa jäädä Jyväskylään - ellei jäsenmaksu kertymää saada radikaalisti nousemaan…

Ketju suljettiin automaattisesti 90 päivän kuluttua viimeisestä viestistä. Uusia vastauksia ei voi enää kirjoittaa.