Ortodoksinen kirkko ja usko

Älä huoli. Et kuulu tähän uskontoon, ortodoksit ovat täällä tuoneet kovasti esille, että heidän kirkkoonsa kuulumattomat ovat eriuskoisia.

Itä-Suomen yliopiston ortodoksisen systemaattisen teologian lehtori isä Damaskinos Ksenofontoslainen on vihitty papiksi Athoksella. Kuvia:

Flickr.com

1 tykkäys

Miten Moskovan ja Konstantinopolin välirikko näkyy Suomen ortodoksisessa kirkossa? Kansallisuudeltaan venäläiset uskovat joutunevat nyt uudella lailla “valitsemaan puolensa”?

Ortodoksisissa kirkoissa muksut tuntuvat viihtyvän palveluksessa ja pienet konttaavat ja taapertavat melko vapaasti.
Kerran P. Kolminaisuuden tsyrkassa snadi muksu konttasi diakonin luo, otti kiinni viitasta ja kampesi itsensä seisomaan. Isä diakoni ei ollut moksiskaan, vaan jatkoi kaikessa rauhassa “messuamista”. Äiti kyllä sitten pian korjasi lapsensa sivummalle…

1 tykkäys

Ei se ole kansallisuudesta kiinni, vaan siitä, kuuluuko Suomen ortodoksiseen kirkkoon vai ei.

Venäläistaustaiset joutuvat kuitenkin todennäköisemmin harkitsemaan, kumman patriarkaatin yhteydessä haluavat olla.

Ei tämä mikään kansallisesti rajautunut kriisi ole. Kiista on ekklesiologinen eikä etninen.

Venäjänkielistä viestintää seuraavat saanevat kuitenkin viestiä, jonka mukaan Suomen ortodoksinen kirkko on oikeasta uskosta luopunut lahko, josta on syytä pysyä erossa.

Näin varmasti käy. On surullista, että tässä ei ole kyse pelkästään Ukrainan ortodoksien kirkollisesta järjestyksestä, vaan Moskovan patriarkaatti käyttää tilannetta omien valtapyrkimyksiensä - jotka eivät liity pelkästään Ukrainaan vaan myös ekumeenisen patriarkaatin vaikutusvallan yleiseen heikentämiseen - edistämiseen.

1 tykkäys

Venäjänkielinen viestintä on väärässä. Toki tuokin on uskonnollinen positio eikä poliittinen mielipide.

Venäjänkielinen viestintä välittää myös vahvasti sellaista ajatusta, jonka mukaan vain se on oikeassa ja kaikki muu viestintä on jonkun lahjomaa tai palvelee muuten vain jonkun salaisia tarkoitusperiä kuulijansa tuhoamiseksi. Venäjänkielinen viestintä lisäksi harvoin rajoittuu faktojen kertomiseen, vahvojen tunteiden herättäminen on ehkä tärkeämpää. Mahdollisimman rumia viholliskuvia maalaamalla saa aikaan vahvoja tunteita.

Monet täällä asuvat venäläiset toki näkevät kaiken tämän läpi, mutta eivät kaikki.

3 tykkäystä

Tämäkin venäjänkielinen viestintä on väärässä.

Varmasti venäläinen viestintä tuottaa disinformaatiota. Sieltä kuitenkin tulee ylipäätään uutisointia, mitä muut kirkot ajattelevat tilanteesta. Tähän voi suhtautua valehteluna ja propagandana, mutta itse suhtaudun vähän vakavammin venäläisiin kirkollisiin lähteisiin. Toki nekin vetävät kotiin päin ja käännöksissä voi olla virheitä, varsinkin puhuttaessa EPstä, mutta tuskin pistävät suoraan muiden paikalliskirkkojen suuhun ihan täysin olemattomia lausuntoja.

Poliittiset viestimet pääosin ignooraan kyllä minäkin.

Pahoittelen, että pistän tähän väliin muusta aiheesta, mutta onko tämä sivusto foorumilaisille tuttu:

Ihan kiinnostavia kääntymiskertomuksia, hauskasti jaoteltu henkilöiden alkuperäisen uskonnon tai kirkkokunnan mukaan, lisäksi erikseen kategoriana joukkokääntymiset ja seurakuntien kääntymiset. Myönnän, että ensin suhtauduin kirjoituksiin hyvin skeptisesti, kunnes huomasin, että tekijä on Ekumeenisen patriarkaatin eikä Moskovan patriarkaatin pappi :stuck_out_tongue: Mutta kyllä tuolla välillä aika ortodoksisuudelle suopeaa tulkintaa on, ainakin kun puhutaan jonkun yksittäisen maan uskontotilastoista. Jännä sivu silti. Luonnollisesti itse iloitsen eniten niistä kääntymisistä, jotka tulevat muista uskonnoista tai uskonnottomuudesta, muitten kirkkokuntien suhteen tunteet ovat ristiriitaisemmat.

Suht OT, mutta miksi tuo sivusto luokittelee mormonit polyteistiseksi uskonnoksi?

Kiinnitin samaan huomiota. Toisaalta, mormonien uskomusten mukaanhan heistä tulee itse kustakin jumalia omille planeetoilleen, mikäli oikein muistan, joten onhan se polyteismia tavallaan.

Niin näkyy tekevän tämäkin Catholic Answers -vastaus.

Sen mukaan mormonit eivät pidä itseään polyteisteinä, mutta uskovat kuitenkin Isän, Pojan ja Pyhän Hengen olevan erillisiä jumalia.

Mitä tarkoitat tällä? Eli täysin et iloitse, jos joku liittyy toiseen kirkkokuntaan, miksi? Olisiko parempi jäädä siihen mihin aikanaan on kastettu ja jos, niin miksi?

Äh, mitähän tähän nyt sanoisin, en tahtoisi tästä nyt mitään polemiikkia.

Ensinnäkin olen luterilainen. Silloin tietysti luterilaisten kääntymiskertomuksista tulee vähintään hankala olo. Nehän haastavat miettimään, olisiko sama ratkaisu oikea minullekin ja kun ajattelen että ei, niin enhän silloin voi pitää heidänkään ratkaisujaan oikeina. En ole huolissani heidän sieluistaan, mutta en silti osaa oikein iloitakaan, riippuu toki vähän henkilön taustoista. Sama muuten muittenkin kirkkokuntien kohdalla, taustat vaikuttavat. Jos henkilö on ollut käytännössä uskoaan harjoittamaton tai sitten hänen kirkkonsa on ollut täysi lahko on siirtyminen uskoaan harjoittavaksi ortodoksiksi tietysti positiivinen asia.

Yleisesti ottaen on niin, että suurempi ilo tulee siitä, kun joku joka on ennen elänyt Jumalasta erillään tulee Hänen yhteyteensä. Sen sijaan se, että kristityt siirtyvät kirkkokunnasta toiseen on varmasti näille yksilöille hyvin merkityksellistä, mutta ei Jumalan valtakunta siitä laajene. Tällaiset siirtymät ovat joskus tarpeen, monesta syystä, mutta ei niistä samanlaista iloa tule. Toki tässä olen puolueellinen, tietoisesti: olen itse Sleyn toiminnassa ja kun luin siitä, kuinka Leo Mellerin käsitykset eri opinasioissa ovat muuttuneet ja hän käy nyt meidän jumalanpalveluksissamme, niin tulihan siinä sellainen tyytyväisyys että haa, saimme hänet riveihimme ja että tämä vahvistaa nyt sitten sitä että oikeassahan me olemme. Pistetään inhimillisyyden piikkiin, sekä sen, että mielestäni jokaiselle kristitylle on luontevaa pitää oman kirkkonsa oppia oikeimpana, jos näin ei koe, niin ehkä silloin voi olla syytä vaihtaa.

5 tykkäystä

Kirja pyhästä tulesta, joka syttyy Jerusalemin pyhän haudan kirkossa joka vuosi suurena lauantaina (pääsiäistä edeltävänä päivänä):

Haris Skarlakidis: Holy Fire

Kirjaa on saatavana useilla kielillä linkin E-shopista. En ole lukenut.

(Siirsin Kirkkovuoden varrelta -ketjuun.)

1 tykkäys