Piispanvaali Borgå stift 2018-19


#1

Piispa Björn Vikström sanoi jo valintansa yhteydessä 9 vuotta sitten, että hänen mielestään 10 vuotta riittää piispan kaudeksi. Vikström on valittu Åbo Akademin teologisen etiikan ja uskonnonfilosofian opettajaksi. Hän aloittaa tehtävässä 1.9.2019. Piispa Vikström on anonut ja saanut eron piispan tehtävästä alkaen ensi elokuussa.
Kyrkpressen (KP) aloitti tämän päivän numerossa spekuloinnin uudesta piispasta ja kertoi myös, miten piispan valintaprosessi etenee, miten piispa valitaan ja ketkä valitsevat.

Ensimmäisenä KP nosti esiin kirkon ruotsinkielisen työn johtajan Sixten Ekstrandin ja Pietarsaaren ruotsalaisen srk:n kirkkoherran Bo-Göran Åstrandin, jotka molemmat ovat olleet piispaehdokkaina ennenkin, Ekstrand kerran ja Åstrand kahdesti. Molemmat ovat KPn mukaan näkyviä, tunnettuja ja pidettyjä henkilöitä hiippakunnassa.

Kolmantena KP mainitsee Porvoon ruotsalaisen seurakunnan kirkkoherran Mats Lindgårdin, jota KP pitää teologialtaan hyvin samanlaisena ehdokkaana kuin Åstrandia, mutta Lindgårdin haitaksi KP laskee sen, että Lindgård ei ole ollenkaan samalla tavalla laajasti tunnettu kuin Ekstrand ja Åstrand.

Seuraavaksi KP nostaa esiin Rolf Steffanssonin, joka on SLSn johtaja. KPn mukaan hänellä olisi varmasti kannatusta monenlaisissa “leireissä” ja hänellä olisi hyvät mahdollisuudet tulla valituksi - arvailujen varaan jää, onko hän valmis ehdokkaaksi vai haluaako hän pysyä Lähetysseurassa merkittävässä tehtävässään, jossa hän ei ole vielä kovin pitkään ehtinyt olla.

KP kysyy myös, olisiko seuraava piispa nainen ja toteaa, että yhtään selvästi esille nousevaa naisehdokasta ei ole, mutta nimeää kahdeksan naista, joilla voisi olla mahdollisuus ja kiinnostus piispan virkaan. (Ann-Marie Audas-Willman, Yvonne Terlinden, Monica Heikel-Nyberg, Ann-Sofi Storbacka, Mia Bäck, Stina Lindgård, Mia Anderssén-Löf eller Maria Sundblom-Lindberg.)

Kp pohtii myös konservatiivien mahdollisuuksia ja toteaa, että aiemmin konservatiiveja on niin vaaleissa kuin muissakin tilanteissa edustanut vahvasti Henrik Perret, joka toimi pitkään Helsingissä kirkkoherrana ja oli monissa kirkon edustustehtävissä, mm. useita kausia kirkolliskokousedustajana. Hänen jälkeensä ei ole konservatiivien joukosta noussut ketään samalla tavalla vahvasti esille, vaikka Porvoon hiippakunnassa konservatiiveja on melkoinen joukko. Yhtenä konservatiivina KP mainitsee Harry Backströmin, joka on kirkkoherrana Väståbolands svenska församlingissa. (Kaipa tuolla on suomenkielinenkin nimi, mutta en jaksa nyt googlata.)

Lisäksi KP toteaa, että muitakin mahdollisia ehdokkaita voi toki nousta, jotka tunnetaan joko paikallisesti jollain alueella tai hiippakunnankin laajuisesti ja mainitsee esimerkkinä Stefan Forsenin, Lucas Snellmanin ja Jockum Krokforsin. Näistä Forsen on juuri valittu Helsingin srk-yhtymän johtoon, Snellman on Kirkon ruotsinkielisen työn keskuksen viestintäyksikössä ja Krokfros Pietarsaaressa kappalaisena.

KP kommentoi myös sitä, miten äänet hajoavat, jos ehdokkaita on monta, ja muistuttaa vuoden 2006 piispanvaalista, jossa ehdokkaita oli seitsemän.

Itse muistan hyvin, kuinka tuolloin Porvoon hiippakunnassa jännitettiin ja jopa pelättiin äänien hajoavan niin, että hyvin pienellä äänten enemmistöllä vastakkain olisivat ainoa naisehdokas (Liljeström) ja konservatiiviehdokas (Perret). Siinä vaalissa toiselle kierrokselle pääsivät Björkstrand (122 ääntä 1. kierroksella) ja Perret (117 ääntä). Åstrand (116 ääntä) - varsin libaraali ehdokas - sai vain yhden äänen vähemmän kuin toisena ollut Perret.

Tässä vielä: https://www.kyrkpressen.fi/aktuellt/57159-nu-gar-startskottet-i-biskopsvalet-vilka-ar-med-pa-banan.html


#2

Kotimaa24 kommentoi vaaliasetelmaa.


#3

En tiedä, onko kisaan vielä ilmoittautunut muita, mutta konservatiivit näyttävät saaneen oman ehdokkaansa:

Niille, jotka eivät jaksa lukea toista kotimaista, mainittakoon kyseessä olevan siis Länsi-Turunmaan ruotsalaisen seurakunnan (lue: Parainen) kirkkoherra ja theologian tohtori Harry S Backström. Hän vastustaa samaa sukupuolta olevien parien vihkimistä ja vaikka itse tekeekin yhteistyötä naispappien kanssa haluaa antaa tilaa naispappeutta vastustaville. Hän pitää mahdollisena, että voisi järjestää näille erillisvihkimyksiä, sillä muuten kirkko menettäisi hyviä saarnaajia. Yksi hänen tukijoistaan on Kristiinankaupungin ruotsalaisen seurakunnan kirkkoherra Daniel Norrback.


#4

"– Jag har lovat ställa mig till förfogande, bekräftar Backström.

Därmed är han först ute med att bekräfta sin kandidatur."

Eli vielä tuon uutisen julkaisemisen aikaan (8.11) Backström on ensimmäinen ja ainoa, joka on vahvistanut olevansa käytettävissä. Hänenkin taakseen vielä kerätään nimiä.

Backström sanoo jutussa olevansa valmis - mikäli tulee valituksi - järjestämään erillisiä pappisvihkimisiä vain miehille. No, Porvoon hiippakunnassa niitä on ollut suunnittelemattakin aina silloin tällöin. Siellä kun on sellaisiakin pappisvihkimyksiä, joissa vihittäviä on vain yksi tai kaksi.

Tosin tarve erillisivihkimisiin on tainnut Porvoon hiippakunnassa vähentyä. Toukokuussa vihittiin yksi mies Porvoossa papiksi SLEFin palvelukseen - samassa vihkimyksessä viiden naisen kanssa. Tänä syksynä vihittiin toinen SLEFin toiminnassa aktiivinen mies papiksi yhdessä naistenkin kanssa. (SLEF on siis SLEYn ruotsinkielinen sisarjärjestö.)


#5

Toinenkin kandidaatti on ilmoittautunut kisaan:

Lisa Enckell on toiminut ainakin sairaalapastorina ja on tällä hetkellä Ylellä töissä toimittajana. Artikkeli on paljon pidempi kuin Backströmin tapauksessa, mutta homoliitoista ja vanhavirkakantaisista ei näytetä kysytyn mitään, toisin kuin Backströmiltä.


#6

Kah, Kotimaakin huomioi Porvoon piispanvaalit nyt, kun tarjokkaita on jo kaksi:


#7

Kolmas ehdokas on ilmoitettu mukaan. Kirkon keskuksen ruotsinkielisen työn johtaja Sixten Ekstrand on saanut useita pyyntöjä asettua ehdolle ja ilmoittanut olevansa käytettävissä.


#8

Kyrkpressenin juttu sen enempää kuin Kotimaankaan ei avaa juuri ollenkaan tuota teologista profiilia, jota sanotaan kaivattavan.