Piispat siivottiin pois Helsingin kirjamessuilta – miksi?

Oletko kertaakaan käynyt siellä? Viime vuonna oli ainakin paljon kiinnostavaa kirjallisuutta. Itse ostin Tove Janssonin elämänkerrat, jota en nyt ensimmäisenä lukisi kaupalliseksi krääsäksi, varsinkin kun ruotsinkielisen kirjallisuuden markkinat lienevät Suomessa melko pienet. Paljon muutakin kiinnostavaa oli, mutta pieneen asuntoon mahtuu melko rajallinen määrä kirjoja. Uskonnollisesta kirjallisuudesta oli ainakin Evl.fi ja Ort.fi edustettuna.

1 tykkäys

Myös Kiuas-kustantamo on bannattu sieltä kansallismielisen kirjallisuuden vuoksi. Eipä paljon kiinnosta moiset sensuuri-kirjamessut

1 tykkäys

Mukava tietää, että sinua ei kiinnosta ketjun aihe.

Kiuas kustantamo bannattiin päätoimittaja Timo Hännikäisen somekommenteista ja Sarastus-lehden kirjoituksista johtuen. Sarastus ei kuitenkaan ole Kiukaan kustantama ja näin estettiin monien Kirjailijoiden teosten pääsy kirjamessuille.

Minusta nämä kaksi eri asiaa: piispojen jättäminen pois ja Kiukaan bannaus ovat molemmat oireita kirjamessujen järjestäjien arvomaailmasta.

Kirjamessuille ei siis haluta monipuolisesti erilaisia ääniä yhteiskunnasta vaan ainoastaan messunjärjestäjien arvoihin sopivat.

Muotoilin ehkä sanottavani vähän huonosti eka viestissä: siinä mielessä nuo messut ei siis kiinnosta etten aio ostaa lippua noin sensuroituun tapahtumaan. Keskustelu aiheesta täällä kyllä kiinnostaa

4 tykkäystä

Keskustellaan jatkossa mieluummin siitä piispojen jättämisestä pois. Kansallismielisyys ei lukeudu tämän palstan aihepiireihin ilman uskonnollista linkitystä.

1 tykkäys

Yksi viesti siirrettiin toiseen ketjuun: Moderointikeskustelu

Kirjamessujen rajauspolitiikan näkökulma on todella ahdasmielinen. Rajausvallan haltijat toteuttavat siinä ankean ajatuspoliisin propaganda-aatetta: kun ei vallanpitäjä tykkää kristinuskosta, niin eipäkutsuta piispoja jne. Vaikka Suomessa yhä valtaosa kansasta kuuluu kirkkoon ja tunnustautuu kristityksi.

Minua taasen ei kiinnosta kumarrella ateismin tukemiselle, joten moiset messut saavat jäädä.

Ihan sama koskee muuta mielipiteen rajoittamista, mitä näköjään kyseisillä messuilla harrastetaan. Kuuluuko muuten messujen ohjelmaa kirjaroviot? Nehän voisi ottaa taas käyttöön 1930.luvun Saksan esimerkin mukaan, että kaikki valtaapitäville kelpaamattomat julkaisut poltetaan siellä keskitetysti. Ja seuraavaksi kai vastaavat kustantajat tai väärinajattelijat. Hyvin menee ja olemme taas viisaampia kuin koskaan ennen. Ihminen on tietoisuutensa huipulla - “Nyt kun tiedämme!”

3 tykkäystä

Pispojen osallistuminen oli viimekertaisten kirjamessujen idea. Nyt on jokin muu idea. Ikävää, jos kaikki halukkaat kustantajat eivät ole päässeet mukaan messuille.

1 tykkäys

Ainakin Valamon luostari ja Maahenki, joka julkaisee myös ortodoksisia kirjoja, ovat kirjamessuilla.

Niin on. Taiteeseen ja kirjallisuuteen on oleellisesti kuulunut ajatus moninaisuudesta ja erilaisten arvojen ja ajatusten esiin tuomisesta ja haastamisesta.

Kun osallistujajoukkoa ruvetaan rajaamaan aatteellisesti, niin samalla halveksitaan kirjan ja taiteen arvoa. Rajaamisella kielletään todellisuuden moninaisuus ja kirjan kyky tuoda sitä esiin.

Irvokasta toimintaa.

2 tykkäystä

Kirjamessuilla kokonaan myyntipöydättä on oletettavasti jätetty myyntipöydästä maksamaan valmiista kustantajista vain sellaisia, jotka olleet aikeissa tulla pienellä, edullisemman hinnan osastolla kirjamessuille. Sellaisten pienten kustantajien torjunta, jotka eivät aatteellisesti miellytä, voi olla osa tapahtuman brändinrakentamista. Kun joku pieni kustantamo sitten älähtää asiasta, voi tapahtuma luoda itselleen julkisuuskuvaa laatutapahtumasta, johon ihan kuka vaan kustantaja ei pääse. Kirjamessut tuskin on torjunut yhtään yli kymmenen tuhannen euron hintaisen osaston maksajaa aatteellisilla perusteilla. Paremmin maksavista asiakkaista tällaiset tapahtumat haluavat yleensä pitää kiinni.

Kirjamessut ovat kaupallinen tapahtuma, jossa tapahtuman järjestäjälle maksetut eurot näkyvät kustantajan osakseen saamassa näkyvyydessä. Paperilla ohjelmapolitiikka toimii jotenkin niin, että myyntipisteen ostavat saavat yhtäläisesti tehdä ehdotuksia ohjelmaan, mutta käytännössä niiden ohjelmaehdotukset menevät selvästi muita todennäköisemmin läpi, jotka maksavat tapahtumajärjestäjälle enemmän myyntipisteistään. Yli sadan neliön osaston monenlaisilla lisäpalveluilla ostanut ja siitä kymmeniä tuhansia euroja maksanut saa siis näkyvyyttä todennäköisesti paljon enemmän kuin neljän neliön pienmyyntipisteen ilman lisäpalveluita joillain sadoilla euroilla ostanut.

Kirjapaja ja Lasten keskus saa tapahtuman ohjelmassa lähes taatusti jonkin verran näkyvyyttä kirjoilleen maksettuaan paikastaan enemmän kuin pienimmät ja vähävaraisimmat kustantamot - mutta ei yhtä paljoa kuin vielä isomman osaston maksaneet kustantajat. Vaikka tapahtuman järjestäjä on tarjonnut maksavalle asiakkaalleen ohjelma-aikaa, se ei ole antanut Kirjapajan ja Lasten keskuksen kristillisemmille kirjoille näkyvyyttä ohjelmassa, vaan valinnut esille nostettavaksi kustantajan kirjoista muunlaisia kirjoja. Tapahtuman järjestäjä lienee tehnyt myös aatteellista valintaa siitä, mille ajatuksille halutaan tapahtumassa antaa ohjelmassa näkyvyyttä ja mille ei.

1 tykkäys

Kristillisyys ei myy, koska Suomessa ei juuri ole kristillisiä tahoja, jotka olisivat tehneet kristinuskosta kaikin keinoin niin kaupallisen kuin vaan pystyvät.

Muilla ideologioilla harvoin on mitään pidäkkeitä kaupallisuuden alttarilla.

Tuollainen aatteellinen valinta on taas yksi askel kohti totalitaristista yhteiskuntaa, missä valtaapitävät sanelevat, miten tulee ajatella. Ennen sitä näistäkin kekkereistä pyritään kokoamaan vain oman kuplan ihmisiä sivelevä , samoin ajattelevien ihmisten keskinäisen nyökyttelyn kahvikestit, missä voivat todeta kuinka hyviä ihmisiä ovat.

1 tykkäys

Siis koska yksityinen tapahtuma tekee (oletetun) aatteellisen valinnan, se johtaa yhteiskunnan totalitarismin? Samalla logiikalla varmaan se, että evl.fi nuivii uskovien kastetta, johtaa totalitarismiin?

2 tykkäystä

Suorien viivojen vetäminen totalitarismiin voi olla tässä ongelmallista, mutta on toisaalta kyllä oikeasti huolestuttavaa, mikäli kristinuskon “siivoaminen” julkisuudesta muuttuu yleiseksi. Kirjamessujen tarkoitus ei (käsittääkseni) ole olla selvästi aatteellinen (vrt. puoluekokoukset) tai uskonnollinen (evl.fi) vaan verrattain neutraali kirjallisuusaiheinen tapahtuma. Se mikä käsitetään “neutraaliksi” muuttuu kuitenkin ajan myötä, ja voi olla että pikku hiljaa kristinusko ei mahdu siihen enää. Tämä on aika tylsää – kulttuurin soisi mielestäni ennemmin menevän siihen suuntaan, että uskonnoista ja uskosta voisi julkisuudessa luontevasti puhua ilman, että se koetaan häiritseväksi/painostavaksi/noloksi jne.

8 tykkäystä

Mitäpä tuli patriarkaalisten piispojen tilalle?

Perjantaina 26.10 klo 17:30 esiintyvät uuden nuorille suunnatun tietokirjan “Sukupuolena ihminen” tekijät. Aiheesta lisää tämänpäiväisessä Hesarissa sivuilla B8-B9.

26.10 klo 11:30: Näkymätön sukupuoli – Ei-binäärisiä ihmisiä.
Miltä tuntuu kasvaa transihmisenä, muunsukupuolisena tai sukupuolettomana. Ensimmäinen suomalainen tietokirja muunsukupuolisuudesta kertoo kasvukokemuksista, törmäämisistä viranomaisten kanssa ja oman tilan löytämisestä.

26.10.2018, 16:30: Kotimainen manga tutkii sukupuoli-identeettiä lämpimällä huumorilla

Katsokaapas Kallio-lavan esiintymisiä. LBGTQ-ideologiaa, eläinaktivismia, ilmastovouhotusta, kannabista, vihervasemmistolaisuutta…

2 tykkäystä

Tästä olen samaa mieltä, mutta en kyllä näe kirjamessuorganisaation ratkaisua mitenkään ideologisena. Uutisoinnin perusteella se on lähinnä käytännön ratkaisu, kun tulijoita olisi melkoinen määrä. Vähän sellainen “Jaajaa, otetaanpa sitten tänä vuonna vaikka nämä tahot.”

Taustalla vaikuttaa kaupunkifeministinen poppoo ja rajaukset on tehty kaupunkifeministisin arvoin, mutta silti väität, ettei rajaaminen ole ideologista.

2 tykkäystä

Näitten näkökohtien lukemisen jälkeen olen enemmän varma siitä, että tällaiset “rajaukset” ja “uudistamiset” ovat pieniä, mutta merkittäviä oireita punavihreästä unelmasta siivota maailma vain “oikeita” mielipiteitä omaavaksi,

Mutta minä nyt olen vain näitä väärin ajattelevia huonoja ihmisiä, oikeastaan epäihminen - olenhan valkoinen kristitty heteromies - minulla on liian pieni toiseusarvo.

1 tykkäys

Liittyikö tuo messujen haukkumisblogaus jotenkin asiaan? Ja mitä ihmettä on kaupunkifeminismi?