Samassa kirkossa, kaksi virkanäkemystä

Tämä on aika mielenkiintoinen ilmiö.
Kaisa Huhtala on siis antanut seurakunnassaan Sleylle kirkkotilan messutoimintaa varten.
Hän oli myös Jari Rankisen kanssa yhdessä adressia viemässä viranomaisille koskien turvapaikanhakijoiden kohtelua (kristityksi kääntymisen arviointiin toivottiin pyydettävän pappien asiantuntemusta).

Toinen tunnettu naispappi Aino Vesti on jo vuosia sitten ilmoittautunut naispappien torjujien ystäväksi. Nytkin hän on tukemassa Ville Auvisen arkkipiispanvaalikampanjaa.

Mitä tuumitte tästä?

1 tykkäys

Todella hienoa että löytyy suvaitsevuutta myös toisinajattelijoille. Näinhän ei ole esimerkiksi Oulun tuomiorovasti Satu Saarisen kohdalla. Sleyn messut Oulussa tauolla kun ilmeisesti sinnekin olisi pitänyt naispappi tunkea että olisivat saaneet evlut kirkon tiloissa jatkaa.

2 tykkäystä

En tiedä onko tällaiseen hyvän mielen videoon ihan reilua kohdistaa kauhean syvällistä analyysiä, mutta ei tuo ainakaan kovin klassista kristinuskoa edustanut. Vähän yllättävä puheenvuoro SLEYn suunnalta.

Äh, itse sleyläisenä olisin halunnut tykätä tuosta, ja tavallaan kiva juttu, mutta jotenkin kauhean köykäinen maku tuosta jäi. En tahtoisi aina vikoilla, ja siksi tämä tunne oikeasti harmittaa.

1 tykkäys

Mun mielestä ei ollut yllättävä puheenvuoro eikä köykäinen. Sleyssä ei ole haluttu kovin korostuneesti pyöriä virkakysymyksen ympärillä, vaan keskittyä evankeliumin julistamiseen ja pitää omassa toiminnassa kiinni siitä virkakannasta mikä oikeaksi koetaan, tekemättä asiasta hirveää numeroa. Teologisesti tietysti naispappeuden vastustajat ajattelevat, että ihanteellisessa kirkossa ei naispappeja olisi, mutta kun kerran tässä kirkossa naispappeja sattuu olemaan, niin ei ole mahdotonta silti löytää yhteyttä ja yhteisymmärrystä - kyseessä kun ei ole ihan se kaikkein keskeisin opillinen ydinasia kuitenkaan. Sley pitää mahdollisena kahden virkakannan yhteiselämää samassa kirkossa, eiköhän siitä todista jo ihan sekin, että kuluneiden 30 vuoden aikana Sley ei ole osoittanut minkäänlaisia irtaantumispyrkimyksiä. Jos pidettäisiin teologisesti mahdottomana olla samassa kirkossa naispappien kanssa, niin kai se olisi jo toteutettu käytännössäkin.

Vähemmän evankelisia nimihenkilöitä tunteville tiedoksi, että keskustelukumppanit tuossa eivät olleet mitenkään sattumanvaraisia. Juhana oli ennen kotimaantyönjohtajaksi valintaansa Satakunnan piirin pappina ja yhteistyösopimus, jonka nojalla Sleyn messut Porissa edelleen ovat Teljän seurakunnan tiloissa, on nimenomaan näiden kahden henkilön välillä kehittynyt alunperin. Eli tässä on ihan henkilökohtaistakin taustaa takana ja Juhana on tehnyt hyvää yhteistyötä paikallisseurakunnan suuntaan.

1 tykkäys

Itselläni ei tietenkään ole mitään tuollaista hyvän tahdon ja “kirkonrakennushaasteen” ilmaisemista vastaan.

Mietin vain, että tämä näkyvä haaste - jopa “demonstraatio”, koska konkreettista asiaa ei todellakaan ollut muuta kuin näyttää naamat ja alleviivata keskinäistä yhteishenkeä - koetaan varmasti kahdessa ryhmässä melko erikoisena, jopa provokaationa:

  1. Piispainkokouksen tuoreen suosituksen yksi tulkinta on paljon enemmän Oulun kuin Porin näköinen. Ja käsittääkseni monet piispoista ja kirkkoherroista nimenomaan korostavat ehtoollisyhteyden täyttä säröttömyyttä yhteyden edellytyksenä. Suomeksi: kaikki kirkon (myös Sleyn, jos se pidetään kirkon lähetysjärjestönä) jumalanpalvelukset on oltava paikallisten kirkkoherrojen kanssa sovitusti järjestettyjä, jolloin virkanäkemykseen vedoten ei voi asettaa ehtoja toimittavien pappien sukupuolelle.
    Tuota asiaa painottavat kaipaavat varmasti tällaisesta videosta sitä konkreettista tietoa, joka siitä puuttuu, ja joka jo tulikin edellä esiin. Huhtala on joustanut, ei Tarvainen. Heidän mielestään, ja tiukan ehtoollisyhteysopin mukaan.

  2. Sley on joitakin vuosia sitten hajonnut. Sleyssä koetettiin saada läpi yhteistyö virkakysymyksessä. Ihmettelenpä, jos kiistan voittaneessa osapuolessa ei olisi jonkin verran niitä, jotka halusivat pitää Sleyn opetuksessa tärkeämpänä virkakysymyksen kuin mitä tässä nyt näkyy. Sen merkitystä Kristuksen kirkossa nyt tuossa vähätellään, heidän mielestään. Puhumattakaan tietysti miten Lhpk:oon “paennut” väki ajattelee. Juuri veljeily - ja siskoilu - väärän viran haltijoiden kanssa on heidän mielestään kaltevalla pinnalla liikkumista.

Konkretia tosiaan pätkästä puuttuu. Kukin voi halutessaan täydentää suuntaan tai toiseen. Sinänsähän ei Sley periaatteessa ole halunnut rikkoa välejä, ja esim. vuosia sitten puun ja kuoren väliin ajetut ja lopulta viroistaan lähteneet seurakuntapapit olivat kyllä myös naispappien kanssa samoissa kuvissa… ja työpaikoissa. Silloin katsottiin että alttariyhteistyöstä kieltäytyminen oli kuitenkin täysin ehdoton virhe ja kaikki vakuuttelu vedettiin pöntöstä alas…

Kysymys siis on siitä, mitä hyvä tahto merkitsee käytännössä.

(Tämä video on muuten varmasti Tarvaisen keksintöä, ja tapa vastata piispojen haasteeseen jp-yhteisöjen suhteen ja ehkä myös selvityspyyntöön koskien Sleyn irtiottoja papiksivihkimisissä. Julkinen osoitus (omasta mielestä) siitä, että kahdella näkemyksellä voidaan jatkaa rinnakkain. Sillä lopulta kysymys tiivistyy juuri siihen: Onko oikeasti kirkossa mahdollista olla kahden virkakäsityksen pappeja? Siis ei vain niin että järjestö olisi jokin mukava apuri “pappeineen”. )

Ahaa, nyt luin jostain että MN-festareita on koetettu horjuttaa some-kampanjalla. Eli naispapittomuus ja vanhanaikainen parisuhdeopetus närästää. Asiahan ei ole mikään uusi, ja boikotteja on ollut ennenkin.

Saattaa olla, että Huhtala ja Tarvainen halusivat osaltaan tulla videon kanssa näkyviin tuon vuoksi. Koska paikka oli festarit ja Turku.

Jonkinlainen some-myrsky vesilasissa taitaa tosiaan olla ollut, mutta minulle ei ole aivan selvinnyt, millainen ja mistä.

No siis juuri tuollainen. Se vanha valitus, että naispapit puuttuu ja seksikasvatus on liian vanhanaikaista. Sitä en tiedä, käskettiinkö somessa nuoria pysymään poissa näiltä festareilta vai toivottiinko boikottia tuleville vuosille. Ainakin täälläpäin tietääkseni viime vuosina seurakunnat ovat vieneet nuoria Turkuun, eli joidenkin vuosien takainen boikotti olisi ainakin välillä päättynyt.

Eikö siellä ollut joku valokuvakampanja. En tilaa Kotimaata, josta näin vain otsikon.

Sinänsä: ei kenenkään ole pakko osallistua. Voi järjestää itse paremmat.
(Itse en ole koskaan käynyt tuolla tai missään muissakaan kristillisissä nuorisofestareissa, eikä voisi vähemmän kiinnostaa. Enkä ole aivan 100% varma, onko tuollainen nyt parasta mahdollista, mutta varmasti huonompaakin voisi olla. )

Näin on.
Minäkään en tuohon junaan aikanaan lähtenyt. Säästin mm. tärkeintä työkaluani eli kuuloaistiani.
Mutta onhan se stoori huikea. Nuorisomäärät mitkä on tuon pääasiassa luterilaisen festarin (musan lisäksi raamattuopetusta, kanavia tms. ??) kautta on tavoitettu vuosikymmenten aikana ovat aika käsittämättömät. Ja vaikka festari ei saisi olla nuorisotyön arjen korvaava, eikä edes mikään “pyhä” ja muuttumaton kivijalka, niin on se työ ollut merkittävää.
Aikamoinen paradoksi on se, että Sley, joka ärsyttää monia, on järjestänyt sen, mihin ne tavalliset srk-nuoret ja työntekijätkin kuitenkin haluavat tulla. Juha Heinonen sai kirkon nuorisotyön jonkinlaisen ansiomitalinkin hiljattain.

Talousvaikeudet ovat kuulemma isot. Väki on sittenkin kai alkanut vähetä ja kustannukset kasvaa. En tiedä sen tarkemmin, missä nyt mennään.

1 tykkäys

Tarkkaa tietoa taloustilanteesta ei ole mullakaan, mutta festareillehan suuri syyskeräys nyt suuntautuu. Oon ollut festareilla aikanaan monena vuotena talkoolaisena ja onhan se aivan huikea tapahtuma, vaikka ei nykyisellään ihan täysin iskekään. Siellä on kyllä tosiaan joka tilaisuudessa raamattuopetus ja lauantaina on kahteen kertaan tarjolla kanavat, joista monet ovat syvemmälle tiettyyn aiheeseen meneviä opetuksia - lisäksi löytyy toiminnallisempaakin tarjontaa ja hyvä niin.

Väki on kyllä vähentynyt viime vuosina, se on fakta. Virallisesti syyksi tarjotaan nykysukupolven sitoutumattomuutta mihinkään ja kiinnostuksen vähenemistä livemusiikkiin, kun netin tarjonta on kuitenkin koko ajan saatavilla. Itse veikkaan kuitenkin, että erilaiset boikotit ja kirkkopoliittiset syyt ovat tässä se isompi tekijä. Mun käsittääkseni nuoremmalle väelle suunnatut leirit ja muut tapahtumat, joissa on aina käynyt pääasiassa Sleyn omaa väkeä, ovat edelleen varsin täysiä.

On se yleinen fakta, että nuoret eivät lähde entiseen malliin mihinkään. Hiiteen some ja netti!
Tuo ei siis ole pelkästään Sleyn linjasta johtuvaa.
En tiedä kokonaistilannetta, mutta täältä maailman suurimmasta lut. seurakunnasta lähti jonakin vuonna vain pieni osa mukaan, nyt käsittääkseni taas isommin viime vuosina.

Nuorisokulttuurihan on altis muotien vaihtelulle. Joku tapahtuma voi olla joskus in ja joskus out. Ja onko niin, että ehkä muutenkin suurtapahtumat ovat vähemmän suosittuja, en tiedä.

Suuri juttu on tietysti se, jos seurakunta ei jmarkkinoi eikä järjestä esim. yhteiskuljetusta. En sitä edes boikotiksi kutsuisi. Asiasta ei välttämättä tiedetä ja taitaa olla sen ikäistä väkeä paljon, että ei omilla autoilla vielä päästä liikkumaan. Ja ehkä vanhemmat kokevat nykypäivänä julkisetkin hankalammiksi.

Siis käytäntö on nimenomaan se, että seurakuntien nuorisotyö järjestää yhteiset retket. Se on vuosikausia ollut jonkinlainen päätapahtuma isoskoulutuksen ja muun vakiotoiminnan keskellä.
Eivät nuoret tietenkään siinä määrin lähde kuin jos on yhteinen bussiretki.
Kyllä juttu on työntekijöistä kiinni. Joku vuosi sitten kuulin, että nuoret ihmettelivät miksi ei heidän alueeltaan lähdetä ja sitten heitä piti kuljettaa sen porukan, jonka työntekijä oli myötämielinen ja lähdössä reissuun.

Seurakuntien nuorisotyössä mukana olevan väen määrä on tippunut aika tavalla niistä ajoista, kun Maata Näkyvissä -tapahtuma oli loppuun myyty. Seurakuntien nuorisotyössä ei ole enää aiempia määriä nuoria mukana toiminnassa, joita seurakunta edes voisi lähettää tapahtumiin. Asia näkyy konkreettisesti esimerkiksi isospulana useissa seurakunnissa. Rippileireille nuoret kyllä lähtevät yhä korkealla osallistumisprosentilla, mutta isoskoulutukseen ja muuhun rippikoulun jälkeiseen nuorisotyöhön sitoutuvien nuorten määrä on vähentynyt. MNF:n kävijämäärän kehitystä voi verrata Kirkon nuorisopäivien kävijämääräkehitykseen, joka on tippunut huomattavasti MNF:ää enemmän tapahtuman menneisyyden suuruuden vuosista.

Hyvä huomio. Tässä kehityksessä lienevät etelän isot kaupungit myös aika paljon pohjoisempaa Suomea edellä.

Keski-Suomessa rippikoulu on edelleen suosittu, ja isosiakin löytyy, mutta hiukan on varmaan vähentynyt kiinnostus täälläkin. Viime kesänä oli vähän ikävää kun kahdella leirillä(ni) oli vain yksi isonen poika, loput tyttöjä. Tietty tasapaino on tärkeää niin vetäjien kuin isosten ja leiriläisten ryhmissä.

Kuvio on selvä, vähemmän vanhempia kuuluu kirkkoon -> vähemmän kastettuja, seurakunnan lapsitoiminnassa mukana olevia ja koulussa uskonnonopetusta nauttivia -> side kirkkoon heikko -> rippikoulu vielä sinnittelee, koska mopo, mutta mihinkään kirkon nuorisotoimintaan ei sen seurauksena ajauduta.

3 tykkäystä

“koska mopo”, kiitos päivän nauruista! :smiley:

2 tykkäystä

Nuorisotyö on aina ollut aaltoliikettä. Toiminta alkaa, kasvaa, saavuttaa huipun, vähenee, saavuttaa pohjan, joko lakkaa tai alkaa uuden kasvun jne.
Mikään tapahtuma ei vain kasva ikuisesti.

2 tykkäystä