SDP:n Antti Lindtman liittyi kirkkoon

Suomen evl. kirkosta erotaan usein enemmän tai vähemmän yhteiskunnallisista syistä. Samoista syistä siihen myös kasvavassa määrin liitytään. Kirkon kasvot muuttuvat. Törmäsin tämmöiseen uutiseen.

Mutta miksi SDP:n kansanedustaja, toveri Lindtman halusikaan liittyä kirkkoon? No, mm. näistä syistä:

[K]irkon sanoma yhteiskunnassa on muuttunut yhä enemmän sellaiseksi, jonka koen omaksi. Erityisesti Kari Mäkisen valinta arkkipiispaksi ja Irja Askolan valinta Helsingin hiippakunnan piispaksi ovat olleet tärkeitä tekijöitä. Heidän käyttämänsä arvopuheenvuorot ovat koskettaneet, kirkko on tullut lähemmäksi ihmistä ja arkea.

Koin, että kirkko alkoi pikkuhiljaa muuttua suvaitsevaisempaan suuntaan. Se hyväksyy erilaisuuden. Oikeudenmukaisuuden sanoma on yhä painavammin esillä.

Mutta voi sentään:

Huomasin ystäväpiirissä paradoksin: yhä useampi nuori ihminen jakaa Facebookissa Mäkisen ja Askolan välittämää kirkollista sanomaa ja yhä useampi fanittaa heitä. Siitä huolimatta kukaan ei liity kirkkoon. Sen sijaan näkee jaettavan päivityksiä, että erotaan ahdasmielisten puheenvuorojen takia.

Ryhdyin tosissaan miettimään, että eihän se näin voi olla. Kirkko tekee niin paljon hyvää, että se ei voi menettää heitä, joita se kaikkein eniten tarvitsee.

Henkisesti olin tehnyt jo ratkaisuni, mutta alkusyksystä pysähdyin vielä kerran miettimään tätä asiaa. Silloin uutisoitiin piispainkokouksen päätöksestä, ettei samaa sukupuolta olevia saa vihkiä. Pohdin hetken ja totesin, että juuri nyt on mentävä ja tehtävä se minkä voi, että asiaan saadaan jonakin päivänä muutos.

Muutos tulee, evl.fi; oletko valmis?


Ajankohtaista-alueen aloitusviestit ovat wiki-viestejä, joita kuka tahansa voi muokata. Aloitusviestiin lisätään olennaiset uutislinkit ja muut, joiden perusteella ketjussa käydään keskustelua. Aloitusviestin kirjoittaja tai joku ylläpidosta muuttaa ensimmäisen viestin wiki-viestiksi.

En ole koskaan eronnut kirkosta. En vain ole ollut sen jäsen. Kasteen sain, mutta rippikoulua en käynyt.

Kasteessa kylläkin liitytään kirkkoon. Jos on ev.-lut. kirkossa kastettu, on samalla tullut sen jäseneksi ja jos ei ole sen jäsen enää, niin on siitä eronnut jossain vaiheessa.

Minäkin ihmettelin tuota Lindtmanin käsitystä kirkon jäsenyyden perusteista. Hän selvästi ymmärtää jäsenyyden huomattavasti aktiivisempana osallistumisena kuin valtaosa kastetuista (ja rippikoulun käyneistä) jäsenistä.

Lindtman ei nuorena käynyt rippikoulua, eikä näin ollen saanut äänioikeutta kirkossa tai saanut kirkollista avioliittoon vihkimistä. Sen takia hän ilmeisesti otti kirjansa pois seurakunnasta. On nyt liittynyt uudestaan kirkkoon. Minkähänlaisen aikuisrippikoulun hän joutui käymään?

Presidentti Tarja Halonenkin liittyi uudestaan kirkkoon, sen muututtua “suvaitsevaisemmaksi” eli naispappeuden hyväksyväksi ja homot hyväksyväksi. Kirkosta eronneet sosialidemokraatit näyttävät nyt palailevan evlut kirkkoon.

Jutussa sanottiin käytännössä vähän kierrellen, että Lindtman on tullut uskoon ja aloituksessa nostettiin pääasiaksi mamut ja homot - ei kai suvaitsevaisuuspuhe muuhunkaan viittaa. On tämä hieno palsta. :slight_smile:

1 tykkäys

Ei Kotimaan jutussa mitään mistään uskoon tulosta puhuttu. Sanottiin tosin, että Lindtman oli alkanut miettiä kirkon sanomaa. Se ei mielestäni ole kuitenkaan mikään uskoon tuleminen -tai sitten haastattelija ei rohjennut kysyä koko asiaa L:ltä.

3 tykkäystä

Niin. Minusta haastattelussa korostettiin, että L:n mielestä kirkossa pitää olla enemmän liberaalia väkeä, joka voisi sen muuttaa mieleisekseen ja siksi hän liittyi. Sitä ei voi tietää, mikä on haastattelijan painotusta. Tuollaisenaan juttu oli minusta outo.

2 tykkäystä

Toki mutta minusta tuo menee sen piikkiin, että uskonnosta ei ole Suomessa korrektia puhua kovin vahvoilla äänenpainoilla. Jos puhuttaisiin herätysliiketermistöllä, niin haastateltu kuulostaisi vähän höyrähtäneeltä. Ja joka tapauksessa on vähän huvittavaa, että tässäkin asiassa saatiin pääasiaksi homot ja mamut. Ei Lindtman liittynyt kirkkoon, koska homot ja mamut, vaan koska läheisen kuolema ja uskonto.

1 tykkäys

Minulle tuli tuosta jutusta mieleen luokkaneuvostot vai mitä ihmettä ne nyt olivatkaan nimeltään koulussa. Siis sellaisten ns. poliittisesti aktiivisten oppilaiden hei edustetaan muka kaikkia kokoukset, joissa kai jotain päätettiinkin.

Mutta kun se vitsi on se, että ei tarvita mitään mukavalveutuneempia totuuden saarnaajia, jotka lehahtavat muka meitä muita ylempää julistamaan sen ns. totuuden.

Jos muutosta hakee niin siihen on ja on aina ollut vain yksi suunta. Aloittaa itsestä ja sitten ehkä jossain vaiheessa kasvaa niin paljon että voi vaikuttaa jopa muutaman läheisensä elämään parantavasti.

Ei kirkon ongelma ole liian pieni määrä politiikkaa, vaan liika politiikka.

1 tykkäys

Minusta Kirkon tulee toimia juuri näin. Kirkko ei ole demokratia, vaan piispat saarnaavat totuuden.

Milloinkahan liberaalit kirkkoa liberaalimmaksi muuttaakseen keksivät pelkän jäseneksi liittymisen sijaan ryhtyä piispoiksi… eiku sehän onkin jo keksitty.

2 tykkäystä

Tartuin nyt siihen nähdäkseni Uskonsoturin esittämään ajatukseen, että ylhäältä käsin annettu totuus olisi huono asia. Mikä on hassu ajatus. Sitä vartenhan meillä on kirkko. Käsittääkseni myös luterilaisilla.

Liittyi koska aikoo haastaa rinteen SDP:n puheenjohtajana. Pääministeriehdokas ei voi melkein ehkä kuulua kirkkoon. Samoin kuin halonen joutui menemään naimisiin presidenttikautensa alettua, koska eihän presidentti voi elää avosuhteessa :slight_smile:

Kait täällä vielä poliitikot ajattelevat saavansa jotain irtopisteitä kirkon kanssa veljeilystä, tiedähäntä :slight_smile: Kornilta nämä ei uskovien poliitikkojen uskonnolliset manööverit ainakin näyttävät.

1 tykkäys

Ylhäältä annettu valhe on mielestäni huono asia. Luterilaisena ajattelen niin, että otan uskonasioissakin aivan mielelläni ylhäältä tai “alhaalta” (vaikkapa lapselta) tulevan totuuden vastaan iloisin mielin. Luterilaisena ajattelen olevani tasaveroinen pappien kanssa eli että toki kunnioitan heidän koulutustaan ja kokemustaan, mutta en luota sokeasti. Ja esimerkiksi homoasiassa on kaksi koulukuntaa, kun taas totuuksia on yksi. Suomeksi toinen pappejakin sisältävä osajoukko kirkosta on väärässä.

Vanhemmat kirkkokunnat sitten erikseen, ne eivät niin sekaisin olekkaan kuin kansankirkkomme on. Niissä uskovana en lähtisi kyseenalaistamaan kirkon sanomaa.

2 tykkäystä

Tästä tuli mieleen että muistaakseni Helsingin hiippakunnassa ylhäältä johtamisen aika on ohi, mutta kun nyt asiaa googletin, niin siitä löytyi vain lyhyt ja jokseenkin epäluotettavan oloinen maininta vanhalta foorumilta…

Liberaali sossu voi nyt liittya kirkkoon, koska kirkko saarnaa nykyään liberaalia sosialismia - kristinuskon sijasta. Ainakin Helsinskissä.

1 tykkäys

Ketju suljettiin automaattisesti 13 päivän kuluttua viimeisestä viestistä. Uusia vastauksia ei voi enää kirjoittaa.