Siinain P. Katariinan luostariin hyökätty

Pölvästit eivät kunnioita edes omaa perinnettään. Muhammed kielsi hyökkäykset luostariin.

Kaksi valeuutista. “Hyökkäys” oli aseen laukeaminen vahingossa, ja Muhammedin suojakirje on myöhempi väärennös.

Mihin tuo perustuu, että olisi vahinkolaukaus? Uutisissa kerrotaan yhdestä kuolleesta ja useista haavoittuneista sekä laukausten vaihdosta. Toki tapaus sattui tarkastuspisteellä muutaman kilometrin päässä luostarista.

Voihan toki olla, että juttu on ihan perätön.

Siinain arkkipiispa Damianos.

Lähteet? Väärennös tai ei, sillä on ymmärtääkseni tunnustettu asema islamilaisessa perinteessä.

Vertailun vuoksi. Eivät ne ole tuollakaan noudattaneet traditioita. Toisaalta albanialaiset muslimit saattavat olla jonkin verran maallistuneita. Ainakin kosovolaiset ovat. Jos eivät olisi, niin voi veikata, että olisiko pystyssä melkein kaikki vai ei yhtäkään.

Ei liity tähän muuten, mutta Decanissa melko heti Kosovon itsenäistymisen jälkeen oli vielä YK-sotilaiden vartioasema. Taisivat olla jopa Italiasta.

Tosin ehkä syy oli tämä:

The monastery has been under the legal protection of Serbia since 1947 with a designation of Cultural Monument of Exceptional Importance.

Toisaalta olen kuullut väitteitä, että kristityillä alkoi mennä huonosti Turkissa vasta sekularisaation alettua, koska siihen asti heillä oli määrätty asema. Toisaalta olen lukenut artikkelista, että balkanilainen psyyke on sellainen, että sotia pitää säännöllisin väliajoin. Mutta se ei selitä sitä, miksi luostarit ovat säilyneet viimeisimpään konfliktiin asti, ja nyt yllättäen eivät säilyneetkään. Ellei vaikuta se, että modernit sodat ovat totaalisia sotia.

Joko kyse on siitä, että entisaikaan kaikki oli pyhempää. Tai siitä, että käytännön syistä luostareita ei ennen hajotettu niin helposti. Tai niitä vartioitiin ja suojeltiin paremmin. Tai ne nähtiin neutraalina osapuolena. Tai ne eivät joutuneet alueelle, joka olisi vaihtanut omistajaa riittävän pitkäksi aikaa. Tai sitten nykyään on vaikea löytää legitiimejä kohteita, ja vihaisten nuorten miesten täytyy vain päästä tuhoamaan edes jotain, mikä on vierasta tai jollain tavalla vihollista.

Joku amerikkalainen tiedustelufirma ainakin väittää, että olisi sekä hyökätty ja että alueella olisi menossa pidempikin konflikti alkaen nyt vuoden alusta: Egypt: Sinai Monastery Attacked | Stratfor

Lisäys:

Toiseksi lähteeksi Catholic Herald, jossa vähän yksityiskohtiakin: ISIS claim deadly attack on police checkpoint at Sinai monastery | CatholicHerald.co.uk

“Hyökkäys”:

Athosvuoren Ksenofontoksen luostarin munkki Damaskinos: " Sosiaalisessa mediassa on tänään liikkunut väitteitä ISISin hyökkäyksestä Siinain luostarin läheisyydessä sijaitsevaan Egyptin viranomaisten tarkkailupisteeseen. Uutinen ei pidä kaikilta osin paikkaansa: ISIS ei nimittäin ole asiaan mitenkään osallinen, vaan Siinain arkkipiispa Damianoksen mukaan kyseessä oli aseen varmistamattomuuteen liittyvä onnettomuus. Tällaisetkin uutiset kannattaa varmistaa luotettavasta lähteestä, ennen kuin niitä lähtee levittämään."

Profeetta Muhammadin suojeluskirje on väärennös: lähde pappismunkki, professori Serafim Seppälä.

Ehkäpä väärennöskin toimii väkivaltaa estävästi, jos potentiaaliset väkivallantekijät uskovat sen olevan aito.

Uutinen Siinain tapauksista kuitenkin jatkuu, eikä vaikuta, että kyseessä olisi mikään vahinkolaukaus. Nyt nimittäin on surmattu ammuskelija.

Vähän nyt kiinnostaisi, missä tuo arkkipiispan lausunto oikein on ollut ja mihin se perustuu.

Pitäisi kai osata etsiä kreikaksi niin kuin munkki Damaskinos, joka siitä kirjoitti.

Mietin vain sellaista, että olisiko tässä sekaannusta. 2014 oli liikkeellä uutinen iskusta P. Katariinan luostariin, joka osoittautui vääräksi.

Kuvittelisin, että tästä olisi ollut joku oikaisu, jos se ei olisi pitänyt paikkaansa. Mutta tietysti vääriä uutisiakin leviää.

Kyllä siellä jotakin tapahtui kolme päivää sitten.

19.4.2017 “What exactly happened yesterday is still hazy. Agency reports said that policemen guarding the monastery, at a checkpoint a few hundred metres from its stone walls, had come under fire, leading to at least one death and several injuries. Islamic State (IS) claimed responsibility. But Archbishop Damianos, the abbot of the monastery, denied there was a terrorist attack; he said there had been a “tragic” shooting incident, possibly accidental, involving personnel at a checkpoint on the road to the monastery. If that is true, IS may have been opportunistic in claiming the incident.”

Monastic Survival Skills

Ketju suljettiin automaattisesti 13 päivän kuluttua viimeisestä viestistä. Uusia vastauksia ei voi enää kirjoittaa.