The Devil and Father Amorth

The Devil and Father Amorth

Moniko on katsonut kyseisen ohjelman? Minkälaisia ajatuksia se herätti?

Ohjelma löytyy Youtubesta jos sen katsominen kiinnostaa. Netflixissä se on myös. Ohjelmassa puhutaan myös paljon italiaa ja Youtubessa ei taida olla tekstitystä. Sen kautta katsominen on kuitenkin vaivatonta ja ilmaista.

Avaan tämän ketjun, koska haluan kiinnittää enemmän huomiota juuri tähän ohjelmaan.

Lienee selvää, että katolinen kirkko on ohjelman teon siunannut, koska jos se olisi kielletty, olisi father Amorth hyvinkin todennäköisesti jättänyt sen tekemättä.

Kaikkein mielenkiintoisin asia on ohjelmassa olleen Christinan (potilas) tuottama ääni. Mitään muuta dramaattista, joka valtavasti poikkeaisi normaalista, ei tule esiin juuri tässä tapauksessa.

En suinkaan. Mitä ihmettä olen tuossa tehnyt väärin?

Jos tarkoitat, kun puhun dramatiikan puutteesta, tarkoitan vain yksinkertaisesti sitä, että ohjelma poikkeaa vastaavista kauhuelokuvista huomattavasti. Olen tietysti muuten sitä mieltä, että ottaen huomioon kaikki yksityiskohdat, mitä ohjelma tarjoaa, dramatiikkaa nousee esiin ihan riittävästi.

Jos sinulle tuli sellainen tunne, se tunne saattoi johtua varmaankin siitä, että kirjoitin tuon avausviestin Microsoftin kännykällä, jossa on ikivanha selain, joka toimii kerta kerralta huonommin ja huonommin. Ajattelin palata aiheeseen myöhemmin, kun saadaan keskustelua aikaan. Näköjään olisi pitänyt palata siihen heti, kun pääsin kunnollisen koneen ääreen.

Tuo ohjelma lienee aika hyvin linjassa klassisen kristinuskon oppien kanssa, joten se lienee täysin kelvollinen keskustelunaihe täällä?

Palstan luonne on nyt kaikenlaisten väitetysti yliluonnollisten asioiden päämäärätön ja mihinkään etenemätön vatkaaminen ja pällistely. Joten siitä vaan ottamaan kantaa kaikki, joita kiinnostaa tulla vatkatuksi ja pällistellyksi.

Yli taikka ympäri tästä ei pääse mihinkään, koska jos sitä yrittää, niin sitten se yrityskin tulee uudeksi vatkaamisen ja pällistelyn kohteeksi. Ja asiasta on turha valittaa, koska ne, keitä se ei koske, se ei myöskään häiritse. Sellainen kannattaa siis olla itsekin. Eli liikkua jossain muualla kuin siellä, missä on vatkaamista ja pällistelyä menossa.

Kappas kun sattui. Lisäsin juuri kyseisen dokumentin katsottavien listalleni. Tiistaina nimittäin nappasin divarista Amorthin kirjan An Exorcist Tells His Story.

Kirjaa en ole vielä juuri lukenut, mutta amerikkalaisen painoksen esipuhe on lajissaan poikkeuksellinen. Sen on kirjoittanut joku psykologi ja pappi nimeltä Fr Groeschel, ja siinä sanotaan suunnilleen että en oikein tykkää tästä kirjasta enkä ole kirjoittajan kanssa samaa mieltä, mutta lukekaa nyt sitten kunhan olette vähän varuillanne ettekä purematta niele.

1 tykkäys

Edit:

No en yllättynyt juurikaan, että kaikki eivät innostuneet avauksesta.

Henkilökohtaisesti ihmettelen hieman miksi isä Amorthin piispa sallii tällaisen ohjelman teon.

Franciscus on kuulemma melko liberaali, joten ehkä siksi.

Itse en ole nähnyt ohjelmaa, mutta eksorkismista voi puhua monella tavalla. Myös siten, että siinä ei ole mitään sensaatiohakuisuutta.

2 tykkäystä

Amorth puhui ja kirjoitti aiheesta muutenkin, olen nähnyt hänen haastattelujaan muissakin aihetta käsittelevissä ohjelmissa.

Jotkut katoliset papit ja piispat ovat sitä mieltä että demonisten voimien olemassaoloon ja vaikutukseen uskominen on jo pudonnut kristittyjen parissa haitallisen alas. Ja että vaikka ylenmääräinen kiinnostus niitä kohtaan on kieltämättä hyödytöntä ja haitallistakin, niin ehkä vielä vaarallisempaa on kokonaan ne unohtaa. Joten kenties dokumentti on tarkoitettu jonkinlaiseksi ravisteluksi, herätykseksi?

Ohjelman kertomus Christinasta päättyy siihen, että William Friedkin ja Francesco Zippel ovat Christinan ja tämän poikaystävän kanssa jossain kirkossa. Christina on taas pahan vallassa ja ilmaisee, että haluaa tehdyn elokuvan julkaistavaksi. Poikaystävä puolestaan heittää peliin tappouhkauksia, jossa uhkailee, että jos Friedkin ei palauta materiaalia, hän tulee ja tappaa ja tappaa vielä kaikki perheenjäsenetkin.

Harmittavasti Christinan kertomus jää siis kesken. Tuollaisen uhkailun jälkeen ei ole ihme, jos yhteys katkeaa. Ei liene siis mitään toivoa saada tietoa Christinan nykyisestä voinnista.

Eksorkismeja tehtiin hänelle siis 9. Koko perhe osallistui eksorkismiin ja Christinakin näytti motivoituneelta asiassa.

Tämä on ongelmallinen ilmaisu, koska missään ei määritellä, mikä itseasiassa on ylenmääräistä kiinnostusta. Olisiko tuon William Friedkinin kiinnostus jo ylenmääräistä, koska hän tekee aiheesta jopa ohjelmaa, jota nyt esitetään maailmanlaajuisesti? Vai olenko minä ylenmäärin kiinnostunut, kun olen avannut jopa keskusteluketjun aiheesta?

Tuollaisella ilmaisulla on helppo torpata kaikki yritykset lähestyä aihetta, jos on ns auktoriteettiasemassa.

Totta kyllä. Mutta ymmärrätkö mitä tarkoitan “ylenmääräisellä kiinnostuksella”? Koska vaikka itse en osaa sitä määritellä, niin tunnistan kyllä sellaisen kun sen näen, ja kyllä jotkut kristityt ovat ihan ylettömyyksiin asti uppoutuneita tämäntyyppisiin asioihin, vähän niinkuin jotkut harrastavat maailmanlopun asioita. Että näkevät sitten merkkejä maailmanlopusta ja demoneista ihan joka paikassa, etenkin kun se mukavasti selittää vastenmieliset ilmiöt kokonaan ulkopuolisen aiheuttamiksi niin ettei niistä tarvitse itse kokea minkäänlaista vastuuta tai syyllisyyttä.

1 tykkäys

Varsin hyvä pointti. Yleensä tuo ‘ylenmääräinen’ kiinnostus tulee esiin aina, kun tämä aihe otetaan esille. Mutta jos tuo on se, mitä sillä tarkoitetaan, niin olen kyllä siitä samaa mieltä.

Tällä palstalla ei yleensä ole ollut ylenmääräistä kiinnostusta mitään aihetta kohtaan, joten lienemme melko hyvin selvillä vesillä.

1 tykkäys

‘If this footage is real and unedited’, you think while watching this film, ‘maybe possession is real and the Devil is real and the world is actually a whole lot scarier than we all thought.’

While the voice sounds just a little too horror-moviey to be real, Friedkin swears it was exactly as captured on tape in an interview with Vulture. When the interviewer asked “there was no manipulation (of the voice) in postproduction at all?” Friedkin answers: “I wouldn’t fuck around with that! That’s ridiculous!”

Many people still don’t believe that claim, however. Some have speculated that another person in the room was creating the screams through ventriloquism, though that kind of practiced act seems just as unrealistic as the voice itself.

Eventually, however, one user of the Steve Hoffman Music Forums hunted down a recording of the exorcism from before the Netflix movie was released and (spoilers) the voice sounds quite a bit different.

While 'Cristina’s voice still sounds gutteral and unnatural, it’s in no way the unearthly two-toned scream you hear on Netflix. Sorry Billy, but you should have just left it as is.

Löysin tällaisen linkin, joka viittaa siihen, että Christinan ääntä on käsitelty digitaalisesti. Ilmeisesti käsittely on mahdollista, vaikka erillistä ääniraitaa ei olisikaan. Ensimmäisessä linkissä ääni on sellainen, kun se on ollut taltiointihetkellä. Ikävää, jos tiedot käsittelystä pitävät paikkansa.

Etsin ihan toista tietoa, mutta tuo oli se, mikä löytyi.