Turvapaikanhakijoiden uskon arviointikriteereihin päivitystä

Seurakuntalainen.fi:ssä julkaistiin tällainen mielenkiintoinen juttu siitä, millaisilla kriteereillä Maahanmuuttovirasto arvioi kristityksi kääntyneiden turvapaikanhakijoiden vakaumuksen aitoutta. Juttu on kirjoitettu etupäässä vapaiden suuntien näkökulmasta, mutta luterilaiseksi kääntyneiden kohteluakin sivutaan. Maahanmuuttoviraston puhuttelijalla saattaa olla niukat tiedot kristinuskon eri suuntauksista, joten esimerkiksi helluntailaiseksi kääntynyt turvapaikanhakija on voitu yrittää leimata feikkaajaksi, kun ei tunne liturgisia värejä. Migrillä on myös ollut huonosti tietoa siitä, millä perusteilla eri kirkkokunnissa aikuiskasteita toimitetaan ja mitä se edellyttää. Nyt yhteisillä keskusteluilla eri kirkkokuntien ja ekumeenisen neuvoston edustajien kanssa pyritään korjaamaan tätä ongelmaa ja tarkentamaan tietoja.

1 tykkäys

Tuskin tavallinen luterilainenkaan tuntee liturgisia värejä. Kristityksi kääntyvältä edellytetään uskoa kolmiyhteiseen Jumalaan ja Kristuksen tunnustamista Vapahtajaksi ja Herraksi. Tietysti myös kristikunnan tärkeimmät juhlat esim pääsiäinen ja joulu pitää tietää ja tuntea sekä oman seurakunnan/kirkkokunnan sakramenttiopetus.

2 tykkäystä

Asiakirja liittyy erään kristityksi kääntyneen ja Suomessa helluntaiseurakuntaan kasteen kautta liittyneen turvapaikanhakijan tapaukseen. Dokumentista huokuu epäilys, että helluntaiseurakunnissa kastetaan kevyin perustein, henkilöiden vakaumusta tarkemmin selvittämättä.

Aika ymmärrettävän oloinen epäilys.

– Näillä ihmisillä on suuri motivaatio jäädä Suomeen. Jos henkilö on jo kotimaassaan harjoittanut kristinuskoa ja sen vuoksi tullut vainotuksi, se on selkeämpi tapaus.

Asiaa.

2 tykkäystä

Olen seurannut yhtä tapausta etäältä. Turvapaikanhakija kääntyi kristityksi ja sai kasteen evl. kirkkoon. Hän ei kuitenkaan oikein edelleenkään ymmärrä, mikä on eri kirkkokuntien ja ryhmien ero. Minusta aivan ymmärrettävää, ei eroja ole helppo ymmärtää.

3 tykkäystä

Minusta tuossa vähän näkyy sama, mikä muutenkin maahanmuutto-uutisoinnissa. Julkisuus arvioi, onko hakija hyvä tyyppi. Ei viranomainen mieti tätä tai arvioi, onko hakija oikeasti uskossa. Viranomainen soveltaa lakia. Perspektiivi on ihan eri.

Vastaava uutinen Saksasta, tällä kertaa liittyen nimenomaan luterilaisiin. Turvapaikkahaastattelijoiden kummalliset kysymykset ovat ongelmana sielläkin.

Ketju suljettiin automaattisesti 13 päivän kuluttua viimeisestä viestistä. Uusia vastauksia ei voi enää kirjoittaa.