Uskonnollisia uutisia kotimaasta ja ulkomailta

Tuskinpa siellä kirilin kääntymistä rukoillaan, vaan niille jotka eivät ort. rukouksia tiedä, niin pyydetään Jumalaa ensimmäisenä muistamaan häntä mm. oikein opettavana…

Lintulassa vaihtuu igumenia. Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arseni on vapauttanut igumenia Mikaelan luostarin johtajan tehtävistä. Äiti Mikaela on sitä pyytänyt terveydellisistä syistä. Johtajan tehtäviä hoitaa toistaiseksi luostarin varajohtaja nunna Ksenia. Uusi igumenia valitaan myöhemmin metropoliitta Arseni määräämänä ajankohtana. Siunausta nunna Ksenialle hänen nyt hoitaessa Lintulan Pyhän Luostarin johtajan tehtäviä!

1 tykkäys

Instaa ovat useammat nyt selanneet näiden "Jeesukseen vaihtaneiden "tapauksissa.

Enää ei löydy häsmäisiä luonnonuskonto ja motivaatiolauseiden tykitystä ja niiden tilalle pitkälti raamattusitaatteja.

Edelleen useimmilla kotisynnytys ja " en vie neuvolaan luonnonmukaisuutta". Ja tietenkin rokotus- ja ravintosuositusvastaisuutta. Kotikoulu in.

Ei yllätä: ketään.

Niin, harvoin ihmiset muuttuvat totaalisesti kaikissa ajatuksissaan, ainakaan heti, enkä näe sitä tavoitteenakaan sellaisissa asioissa, jotka eivät liity uskoon. Lisäksi noissa luettelemissasi asioissa on vaihtelua noiden kääntyneiden välillä. Aronson on vahvasti n.s. luomu- ja kotisynnytyksen asianainen, mutta koronan osalta tiedän lähinnä sen, että hän kertoi sairastaneensa voimakkaan koronan, mikä osaltaan pysäytti hänet miettimään uskonasioita.

Itse pidän sitä, että joku suosittelee kotisynnytystä ja toimii sen mukaan omassa elämässään sen mukaan paljon pienempänä uhkana kirkolle kuin sen, jos joku kirkon sisällä suhtautuu myönteisesti ja tukee transaktivismia esim translain tukemisen muodossa. Jälkimmäinen kun muuttaa koko kristillistä ihmiskuvaa. Koska olet suhtautunut niin huolettomasti siihen ihmettelen, mikä tässä käännynnäisessä niin ahdistaa.

2 tykkäystä

Tämä nimenomainen käännynnäinen ei huoleta minua sen enempää kuin translakikaan. En tavoita näiden kahden välistä yhteyttäkään.

Yhdyn toki arvostamieni isien huoleen (joka on kansainvälinen) uushenkisyyden ja ortodoksisen fanatismin epäpyhästä liitosta. Laitoin siitä sulle linkin.

2 viestiä yhdistettiin ketjuun: Translaki ja samaa sukupuolta olevien vihkiminen

Arpad Kovacs on järjestänyt mielenosoituksen Turkin presidenttiä vastaan. Piispa Jukka Keskitalo moittii Kovacsin toimintaa. Piispan mukaan pastorin harkintakyky on tapauksessa pettänyt. Papin käytöksen pitäisi vaalia tasapuolisuutta ja viran uskottavuutta, jotta viran uskottavuus ei rapaudu. Pappi ei saa aiheuttaa käyttäytymisellään työnantajalleen vahinkoa. Nyt ihmiset uhkaavat kirkosta eroamisella.

Kovács on Oulun tuomiokirkkoseurakunnan kansainvälisen työn pastori. Jukka Keskitalo pitää mahdollisena, että Kovácsin toiminta päätyy pappien toimintaa valvovan tuomiokapitulin käsiteltäväksi.

1 tykkäys

Arpadin vastaus piispallensa olla kyllä hurja. Ottamatta itse mielenosoitukseen kantaa on kyllä surullista kuinka luterilaiset papit voivatkaan osoittaa epäkunnioitusta piispojaan kohtaan.

Marxilais-teologinen seura on Instagram: "Hei Olet kuin taikaiskulla muuttanut keskustelun kurdisolidaarisuusmielenosoituksesta kirkolliseksi latteukseksi. Olet riistänyt sorretuilta sen pienenkin äänen, jota tässä konservatiivisuuden linnakkeessa uskalletaan päästää. Jos teit sen tahallaan, olet paha. Jos tahattomasti, olet säälittävä. Julkisesti esitetty sovintoehdotukseni tulee olemaan seuraava: pyydät julkisesti anteeksi Suomessa vaikuttavilta kurdijärjestöiltä ja Oulun mielenosoituksen järjestäjiltä. Minulta ei tarvitse. Laadit kirjallisen vaatimuksen EU-maiden johtajille, että Kurdistanin työväenpuolue on välittömästi poistettava kaikilta sitä rajoittavilta listoilta. Teit väärin. Kehtasit puhua järistyksen uhreista. Oletko tietoinen siitä, että ylivoimaisen suurin osa uhreista ovat kurdeja ja loput kurdialueilta kotoisin. Et taida olla. En halua sinulle mitään pahaa, mutten halua enää koskaan puhua sinun kanssasi. Kaikki on sanottu. Tähänkään ei tarvi vastata. Arpad Ylpeä anarkisti Sähköposti Oulun piispa Jukka Keskitalolle keskiviikkona 8.2.2023"

Niinpä…Eipä voisi ajatella vastaavaa katolisen ja ortodoksisen kirkon piirissä.

Kovacs olisi pitänyt jo aiemmin päästää virastaan. Kuten Sadinmaa, ei hänkään kunnioita Jumalan sanaa eikä Kirkon virkaa. Enemmän kuin piispojen henkilökohtainen haukkuminen, kyseessä on Kristuksen ruumiin ja siis meidän kaikkien Kirkon elävien jäsenten halveksunta.

5 tykkäystä

Kovacs siis on esiintynyt Jumalan kieltäjänä ihan itse, omasta aloitteestaan. Tämä riehunta sopii samaan kuvaan. Perustana kaikelle on siis epäusko.

2 tykkäystä

Niinpä. Missä tämän juuret ovat? Lutherissako asti? En tunne sitä tältä osin.

Kirkkohan on hierarkia ja piispojen johdolla alemmat tasot - ihan yksilötkin- johdatetaan kohti pelastusta. Milloin tämä hämärtyi ja tilalle astui minä-itse ajattelu? Tai vielä pahempaa: kirkon sisällä oleva " eliittijoukko" joka saa osan käyttövoimastaan arvostelemalla muita?

( vielä itsestäänselvyys: piispatkin ovat vajavaisia. Heidän ja papistonkin ohjaus voi olla joskus puutteelista. Pyhä Henki kuitenkin korjaa mahdolliset inhimilliset virheet)

Idän kirkkoisissä, joiden perillinen Kirill on. Krillin syytä piispojen arvonalennus. Luther myönsi piispoille kirkollisen vallan ja kehoitti papistoa kunnioittamaan piispoja vaikka nämä sanoisivat läpiä päähänsä. Luther puhui aina kunnioittavasti, kauniisti ja lempeästi piispoista ja paaveista. Mitä nyt joskus kännissä ja läpällä.

D

2 tykkäystä

Sittenhän olen ymmärtänyt onneksi ihan väärin jos luterilaisetkin ojentuvat piispojensa ohjeiden mukaan.

Kyllä, minä ainakin. Tarvittaessa ja silloin kun piispa pysyy tunnustuksessa.

D

1 tykkäys

Koska pyrin välttämään henkilöön meneviä kysymyksiä, niin kysynkin mikä elin tutkii piispojen tunnustuksessa,opetuksessa,elämässä pysymisen mahdolliset rikkeet?

Tuomiokapituli. Piispan on hyvä jäävätä itsensä tällaisesta prosessista. Näinhän on käynyt Helsingissä ihan lähivuosina.

D

3 tykkäystä

Kovacsin pitäisi kieltäytyä yhteistyöstä naispapin kanssa, niin hänet voitaisiin erottaa papin virasta. Näyttää siltä, että ateismi ja agnostikkous ei riitä virasta erottamiseen. Menee kyllä uskottavuus tuommoiseen touhuun.

7 tykkäystä

Papin julkinen kieltäytyminen yhteistyöstä omaa hiippakuntaa johtavan piispan kanssa voinee olla kyllä saman tyyppinen peruste toimenpiteille kuin yhteistyöstä kieltäytyminen jonkun muunkin kanssa.

2 tykkäystä

Kyllä. Irtisanoutuminen piispallisesta kaitsennasta.

D

1 tykkäys