Yle: Venäjä suunnittelee jehovantodistajien kieltämistä

Venäjä aikoo julistaa jehovantodistajat äärijärjestöksi, mikä käytännössä tarkoittaisi toiminnan kieltämistä. En pidä jehovantodistajia kristittyinä enkä sinänsä heidän toimintaansa kannata, ja varmasti siinä on ongelmiakin. Mutta ei tällainenkaan meininki hyvä ole. Mikä uskontokunta lienee seuraava “äärijärjestö”?

1 tykkäys

Tuli mieleen, että onko jehovantodistajat myös Venäjällä samoin kuin Suomessa toimiva eli eivät mene armeijaan. Sehän on silloin ääritoimintaa jos ei suostu palvelemaan Putinin sotilaallisten tarkoitusten toteuttamisen puolesta maailmalla. En ole koskaan pitänyt “jessejä” muille kuin itselleen vaarallisina. Omassa keskuudessaan saattaa todella olla vaarana monenlaiset ulos- tai sisäänsulkemiset jotka täyttävät henkisen pahoinpitelyn merkkejä, mutta eiköhän tuohonkin ole olemassa ihan yhteiskuntarauhan säilyttäviä korjausmenetelmiä ilman että tarvitsee nimetä äärijärjestöksi. Todennäköisesti ajatus on tuttu eli jos et ole puolellamme olet meitä vastaan.

1 tykkäys

Ranskassa Jehovan todistajilla on rajoitettu oikeus toimia. Heidät on luokiteltu lahkoksi, mikä merkitsee, että he eivät saa julistaa julkisesti, mutta kokoontumisen vapaus heillä kuitenkin on. Minusta ihan hyvä malli, koska heidän eristämiskäytäntönsä aivan objektiivisesti mitattuna aiheuttaa niin paljon terveydellistä haittaa yhteiskunnassa.

Jehovan todistajat ovat absoluuttipasifisteja Venäjällä kuten kaikkialla muuallakin. Mutta tuskin sillä on tässä kieltämisaikeessa suurtakaan roolia, sillä Venäjä on muutenkin käytännössä luopumassa yleisestä asevelvollisuudesta ja siirtymässä ammattiarmeijaan. Sinänsä jehovien periaatteellinen aseistakieltäytyminen on omiaan herättämään epäilyksiä heidän yleisestä lojaaliudestaan isän(tä)maalleen. Jehovat ovat opillisesti varsin kaukana kristinuskosta, joten heistä on hyvä aloittaa maan siivoaminen “lahkolaisista”. Jos tai kun tämä operaatio menee putkeen, otetaan kohteeksi seuraava “lahko”, joka todennäköisesti tulee olemaan jo lähempänä klassista kristinuskoa. Venäjän baptisteina olisin huolissani.

Huolestuttava ajatus muuten tuo, että Venäjän jehovantodistajia alettaisiin johtaa Suomen maaperältä käsin.

3 tykkäystä

Olisikohan kyse siitä, että Vartiotornien sisältö sanellaan jostain ulkomailta? Venäjällä suhtaudutaan aika epäilevästi seurakuntiin, jotka ovat jollain tavoin ulkomaisia eli saavat vaikkapa rahoitusta ulkomailta.

Ketju suljettiin automaattisesti 13 päivän kuluttua viimeisestä viestistä. Uusia vastauksia ei voi enää kirjoittaa.