Lähetyshiippakunnan kuulumisia 3.0

Kaksi ehdokasta Lähetyshiippakunnan piispanvaaliin. Iloitsen näistä veljistä, jotka ovat suostumuksensa antaneet. Muitakin on kysytty :wink:

https://www.lhpk.fi/kaksi-ehdokasta-tammikuun-piispanvaaliin/

Jaha sittenkin tosiaan sukupolven vaihdos kuten Soramies jo ennakoi.
Veikkaan että Pohjola vaikka Murto olisi ehkä oma suosikki mikäli kuuluisin tuohon kirkkoon.

Arvelenpa minäkin, että Pohjola valitaan, jonka jälkeen Murto valitaan hänen seuraajakseen hiippakuntadekaanin tehtävään.

Kolmatta ehdokasta ei siis asetettu, arvelen vaan en tiedä, että sellaiseksi on kysytty pastori, aluerovasti, TT Petri Hiltusta, joka sitten ilmeisesti on kieltäytynyt.

Pauluksen seurakunta: Työntekijät | Lähetyshiippakunta (lhpk.fi)

2 tykkäystä

Juhana Pohjola on valittu Lähetyshiippakunnan uudeksi piispaksi. Runsasta Jumalan siunausta ja johdatusta tulevalle piispallemme! Juhana vihitään, jos Jumala suo, piispaksi 1.8.2021.

3 tykkäystä

Vaikka en Luthersäätiön ja Lähetyshiippakunnan asioita ole seurannut kuin sivusilmällä ja ulkopuolisena, niin minusta on jo vuosia vaikuttanut vain ajan kysymykseltä, milloin Pohjolasta tulee Lähetyshiippakunnan piispa. Hieman yllättävää, että Muerto valittiin ja suostui toiseksi ehdokkaaksi, kun on nähdäkseni LHPK:n hierarkiassa selvästi Pohjolaa alempana ja virkaiältään nuorempi. Ehkä muita ei ollut tarjolla, ja muodon vuoksi joku vastaehdokas oli asetettava.

1 tykkäys

Murto on toinen papeistamme, joka on toiminut dekaanina ja on siten ollut hallinnollisesti tekemässä yliseurakunnallista työtä.

2 tykkäystä

No saihan se 10% äänistä, mutta odottiko joku asioita tunteva lähetyshiippakuntalainen ihan aikuisten oikeasti, että Murrolla (Murtolla?) oli mitään mahdollisuuksia tulla valituksi Pohjolaa vastaan?

1 tykkäys

Olihan tuo aika selvä valinta alusta asti.

Monia armorikkaita vuosia! Multos annos!

1 tykkäys

Siunausta Lähetyshiippakunnan valitulle uudelle piispalle.

2 tykkäystä

Mitä arvelet, laitetaanko hiippakunnan dekaanin paikka nyt sisäiseen hakuun, vai kutsutaanko esim. pastori Esko Murto siihen suoraan?

Pohjolan mielestä luterilaisen valtakirkon opillinen perusta on terve ja oikea. Se, mistä skisma eli ero Lähetyshiippakunnan ja kirkon välille syntyi, liittyy hänen mukaansa siihen, että kirkko ei noudata oppejaan, vaan elää monessa asiassa luopumuksen tilassa.

Ei naisia papeiksi, avioliiton ulkopuolella eläville selibaatti

Näitä asioita katsellaan sitten syksymmällä.

Ovatpa babyface-kuvan löytäneet meidän piispasta. Tässä varmaan 20 vuotta nykyistä nuorempi :slight_smile:

Lähetyshiippakunnan piispa ja konsistori ottavat tänään julkaistussa tiedotteessa kantaa hallituksen esittämiä liikkumisrajoituksia vastaan.

Suomen valtioneuvoston esityksessä liikkumisrajoituksiin ollaan sisällyttämässä myös jumalanpalveluksiin osallistuminen. Kieltäessään uskonnon yhteisöllisen harjoittamisen — myös pienissä ryhmissä ja vastuullisin turvajärjestelyin — hallitus loukkaa uskonnonvapautta. Uskonnonvapaus ei toteudu eristyksissä, sillä uskonnonvapaudella on siihen sisältyvä ja aivan olennainen yhteisöllinen ulottuvuutensa, mikä tunnustetaan myös kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa.

Vaikka tautitilanne on vakava, hallituksen esitys on tältä osin ylimitoitettu ja loukkaa niin yhteisöllistä uskonnonvapautta kuin yleistä oikeustajuakin. Esitys olisi myös vaarallinen ennakkotapaus uskonnonvapauden ydinalueeseen kuuluvien jumalanpalvelusten kieltämisestä.

5 tykkäystä

Tähän kysymykseen saatiin vastaus tiistaina, kun pastori Joel Kerosuon valinta vt. dekaaniksi julkaistiin.

Täällähän tämä aihe oli. Kommentoidaanpa hiukan, en tosin tiedä kuuluuko asia sitten enää lhpk-ketjuun vai johonkin koronaketjuun.

Olen kyllä eri mieltä lhpk:n kanssa jumalanpalvelusten fyysisen osallistumisen välttämättömyydestä korona-aikana. Sleyllä ainakin on ollut se linja, että vaikka pienryhmäehtoollisia ym. sallittua toimintaa on järjestetty aina mahdollisuuksien mukaan, on myös usein korostettu sitä, että on aivan ok olla osallistumatta jumalanpalvelukseen paikan päällä, jos kokee koronariskin liian suureksi omalla kohdallaan. Eli kyseessä on tarjottu mahdollisuus, ei välttämättömyys. Nyt jos korostetaan välttämättömyyttä, tulee sellainen vaikutelma, että lhpk:n mielestä kristityn pitää käydä ehtoollisella myös korona-aikana. Kun lueskelin paria viimeisintä Pyhäkön lamppua netistä, niin vaikutelma lähinnä vahvistui.

Sinänsä toki siinä ei olisi mitään uutta, että jokin kirkkokunta tai kristillinen ryhmittymä pitää tekemiäni elämänvalintoja väärinä. Enkä ole tässä asiassa itsekään täysin varma, mikä olisi oikea toimintatapa. Kuitenkin mielestäni lhpk:n kannattaisi miettiä, mitä oikeasti opetetaan fyysisen osallistumisen välttämättömyydestä koronatilanteessa, ja millä tavalla se tulee esiin viestinnässä.

1 tykkäys

Näkisin niin, että tuon tiedotteen pihvi on siinä, että liikkumisrajoitus ei saa estää ihmisiä kulkemasta jumalanpalvelukseen, koska jumalanpalvelus on uskonnonvapauden turvaama perusoikeus. Tältä osin hallituksen tulisi korjata esitystään.

En ole sellaista viestiä itse saanut, että Lähetyshiippakunnassa ihmisiä painostettaisiin osallistumaan ehtoollispalveluksiin. Päinvastoin livestriimauksia ja muita tallenteita on nyt runsaasti tarjolla ja mahdollisuutta kotiehtoollisiin on myös pidetty tarjolla. Ainakin oma pastorini kyselee kuulumisia myös puhelimitse niiltä seurakuntalaisilta, jotka eivät ole palveluksiin tulleet.

6 tykkäystä

Ei minullekaan ole syntynyt sellaista kuvaa, että LHPK:n messussa pitäisi välttämättä käydä pandemia-aikana. Ei ole edes vihjailtu. Itse olen käynyt suunnilleen kerran kuussa, kun normaaliaikana kävin ainakin kaksi kertaa useammin.

1 tykkäys

Kommentoit tietämättä tuon taivaallista. Kyllä meillä jokainen ihan itse valitsee, osallistuuko vaiko eikö. Ja halutessaan papilta saa myös kotiehtoollisen. Tiukimman koronasulun aikaan meilläkin oli pelkät striimatut jumalanpalvelukset