120 vai 1000 vuotta?

Luin äskettäin netistä, kuinka tiede pyrkii pidentämään ihmisen elinikää. Tavoitteena on jopa 1000 vuotta, peräti ikuisuudestakin puhutaan. Miljardöörit sijoittavat isoja summia tutkimukseen, voidakseen elää ökyelämäänsä nykyistä pidempään. Mutta tavoite on kyllä niin kaukana, että nykyiset oligarkit eivät itse sijoituksistaan ehdi hyötyä. Tuskin kukaan. Niin utopistinen tämä tavoite on.

Raamattu toteaa jo 6.luvussaan, että ihmisen elinikä olkoon enintään 120 v. Tästä jopa tiede ja yleistietokin ovat samaa mieltä. Tuota rajaa yritetään nyt siirtää.

Kuitenkin Raamatussa on tuon maininnan jälkeen sukuluetteloita, joissa mainitaan ihmisten eläneen useita satoja vuosia. Metusalah jopa lähes 1000 vuotta. Siinä vaikuttaisi olevan selkeä ristiriita. Tietääkö joku, miten tämä selittyy?

2 tykkäystä

Ennen vedenpaisumusta ihmiset elivät satoja vuosia. Nykyään korkeintaan tuon 120v. Ei tiedetä miksi. Ehkä Jumala lyhensi ihmisen iän meidän syntiemme tähden.

2 tykkäystä

Olen pitkälti samaa mieltä. 1000 vuoden ikä on kaukana mahdollisuuksien tuolla puolen. Jos nyt ensalkuun saataisiin maksimit 150 vuoteen ja mediaani lähemmäs 100 vuotta. Siinäkin on iso haaste.

Uskon kautta Kristukseen eletään ikuisesti. Enkä minä henkilökohtaisesti edes halua elää tässä matoisessa maailmassa kovin vanhaksi.

3 tykkäystä

Ristiriita, jonka selitystä tässä penään, on siinä, miksi ensin ilmoitetaan, että olkoon ihmisen elinikä enintään 120 vuotta ja sitten kuitenkin näitä monen sadan vuoden ikäisiä on valtava määrä pitkän ajan kuluessa.

Muutenkin tuntuu ihan uskomattomalta, että ihmiset olisivat voineet elää niin pitkään. Onkohan asiasta tietoa muissa lähteissä vai ovatko nämä taruja? Käsitykseni on, että ihmiset ennen elivät jopa lyhyemmän aikaa kuin nykyään.

1 tykkäys

Jos oikein ymmärrän, nämä Raamatun kertomusten mukaan pitempään eläneet olivat syntyneet ja eläneet jo ennen Nooaa. Myös Nooa eli pitkään, mutta oli siis syntynyt ennen tuon 120 vuoden iän määritystä.

Esim mainitsemasi Metuselah on sukuluettelossa ennen Nooaa.

”Aadam, Set, Enos, Kenan, Mahalalel, Jered, Henok, Metuselah, Lemek, Nooa, Seem, Haam ja Jafet.”
‭‭Ensimmäinen aikakirja‬ ‭1:1-4‬ ‭FB92‬‬

1 tykkäys

Minusta on ihan järkeenkäypää, että ihmiset ovat ennen eläneet pidempään. Jos aloitetaan kahdesta, niin ehtivätpä lisääntyä pidempään. Toisekseen minua ei yhtään epäilytä, etteikö Jumala, joka loi koko maailman, olisi voinut antaa ihmisten elää tosi vanhoiksi.

Liekö sitten 1800-luvulla Suomessa kuoltu nuorempina kuin nyt. Merkitystä lienee ollut ruoan saannilla, lapsikuolleisuudella, kulkutaudeilla jne.

Todellakin, Raamattu ei etene kronologisesti. Vastikään kuuntelimme Jeremian kirjan Jukka Norvannon selittämänä ja hän kertoi, että siinäkin vaihtuvat ajanjaksot edestakaisin.

1 tykkäys

Niin ja lainaamani sukuluettelo 1. Aikakirjasta on alkuperäisessä hebrealaisessa Raamatussa, eli meidän Vanhassa testamentissa viimeisiä kirjoja, eli Aikakirjat viimeisinä.

1 tykkäys

Tuo 120 vuotta määrättiin juuri ennen Nooan aikaa, ja on totta, että Metusalah ym elivät ennen Nooaa. Ihmisen pahuuden vuoksi elinaikaa ilmeisesti piti lyhentää. Mutta sen jälkeenkin Nooan pojat ym.elivät useita satoja vuosia. Muistaakseni joissain Kaksoisvirtain maan historioissa on vieläkin pidempiä elinaikoja, mutta en muosta lähdettä. Tämä on erikoinen seikka ylipäätään, enkä tiedä, onko asiaa tutkittu tai edes mahdollista tutkia. Tietysti tuo epäkronologinen kerronta voi vääristää mielikuvaa.