17 uutta kardinaalia

Paavi Francesco nimitti (asetti?) tänään 17 uutta kardinaalia, joista 13 on äänestyskelpoisia mahdollisessa uuden paavin valinnassa eli alle 80-vuotiaita.

Onko tietoa näiden uusien kardinaalien konservatiivisuudesta, liberaalisuudesta, yms?

Loi. Mutta tietääkö joku miksi juuri tuota sanaa käytetään? Itse en ole sitä oikein ymmärtänyt.

https://cruxnow.com/cardinals/2016/11/17/everything-need-know-consistory-new-cardinals3/

Tässä oli ihan hyvä juttu näistä uusista kardinaaleista, ja vähän vanhoistakin. Kaippa nuo uudet kardinaalit ovat viimeaikoina painottuneet yhä vahvemmin globaaliin etelään.

Tässä on äänestysikäiset kardinaalit maanosittain.

1 tykkäys

Kardinaali tosiaan “luodaan”. Ilmaisu on jäänne vanhan latinan juridisesta vokabulaarista. Ciceron aikoina konsuleiden ja muiden korkeiden virkamiesten nimitysaktista käytettiin nimenomaan tätä verbiä ja se jäi sellaisenaan myös Rooman kirkon kuurian virkakieleen. Mitään sen “mystisempää” asiaan ei liity.

5 tykkäystä

Joo, antiikin latinasta sanan käyttö on suoraan peräisin, mutta koska suomen sanalla ‘luoda’ ei ole koskaan ollut tällaista merkitystä, niin ei sitä pidä käännöksenä käyttää tässäkään.

2 tykkäystä

Tuosta ei kyllä yhtään selvinnyt näiden teologisia käsityksiä.

Ei luulisi olevan ylivoimaisen vaikea tehtävä jollekulle, jolla olisi aikaa ja asiantuntemusta, etsiä käsiinsä noiden uusien kardinaalien puheita tms ja pika-analysoida niiden teologiset suuntautumiset.

Tuohon uutiseen on koottu linkit näitä kardinaaleja käsitteleviin juttuihin. Niistä kyllä selviää jotain, vaikka eivät ne mitään teologisia syväanalyysejä ole.

1 tykkäys