Ahdas portti

Mitä Raamatussa tarkoitetaan ahtaalla portilla?
Helpompi on kamelin mennä neulan silmästä kuin rikkaan päästä taivasten valtakuntaan. Ymmärtääkseni nämä liittyvät toisiinsa.

No sitä, että se on portti josta käydään sisälle ainoastaan uskon kautta ja siten kaikki se mikä on syntistä luontoa, Raamatun termillä liha riisutaan pois.

Mielenkiintoinen juttu. Mihin se syntinen luonto laitetaan tässä prosessissa?

Se on tullut tiensä päätökseen ja Pyhä Henki pitää sen aisoissa, ettei se pääse hallitsemaan ja ajallisessa kuolemassa se kukistuu lopullisesti.

Tässä Martti Lutherin selittämänä.

Kilvoitelkaa päästäksenne sisään ahtaasta ovesta. Minä sanon teille:
monet yrittävät mennä sisään mutta eivät siihen kykene.

Luuk. 13:24.

(Nämä ovat niitä, jotka eivät usko, mutta koettavat päästä
teoillaan taivaaseen.)

Miksi ei? Siksi, etteivät he tiedä, mikä ahdas portti on. Se on usko, joka tekee ihmisen niin pieneksi, suorastaan mitättömäksi, että hän ei voi luottaa enää mihinkään omaan tekoonsa, vaan pelkästään Jumalan armoon, jonka täytyy näin tulla hänelle kaikkea muuta tärkeämmäksi. Kainilaiset pyhät (ts. omavanhurskaat, vrt. 1. Moos. 4: 3, 5) sen sijaan luulevat, että ahdas portti tarkoittaa hyviä tekoja. Siksi he eivät nöyrry eivätkä menetä toivoaan tekojensa suhteen, vaan kokoavat niitä suuriin säkkeihin, ripustavat ne kaulaansa ja koettavat sitten mennä läpi ahdasta portista. Heidän käy samalla tavalla kuin kamelin, joka yrittää suurine selkineen mennä neulansilmän läpi.

Martti Luther, Tienviittoja, s. 327

2 tykkäystä