Aleksandrian paavi vihki diakonissoja (basilica.ro)

Kolme nunnaa ja yksi katekeetta. Uutisen mukaan tehtävinä avioliiton ja kasteen sakramenteissa avustaminen ja katekeesi lähetysalueilla.

1 tykkäys

Islamilaisessa ympäristössä naispuoliselle katekeetalle on varmasti enemmän tarvetta kuin esim. Euroopassa. Muhamettilaismaissa kääntymistä harkitsevat naiset voivat vieroksua aluksi sitä, jos joutuisivat olemaan kahden kesken tekemisissä miespuolisen papin kanssa. Sellaisesta kiinni jääminenhän voisi johtaa jopa vankeustuomioon tmv., kun islamin uskon mukaan nainen ei saa esiintyä vieraan miehen seurassa ilman miespuolisen sukulaisensa läsnäoloa.

On myös luonnollista, jos nunnaluostarissa tarvitaan naispuolisia diakonissoja auttamaan palveluksissa. Ei tässä minusta ole mitään dramaattista eikä tämä myöskään merkitse minkäänlaista muutosta ortodoksisen kirkon käsitykseen tai opetukseen pappeudesta, vaan kyse on lähinnä olosuhteiden synnyttämästä tarpeesta ottaa vanha käytäntö uudestaan käyttöön.

Aleksandrian patriarkaatti käsittää myös Saharan eteläpuolisen Afrikan, mutta eteläisen Afrikan maissakin voi olla niin, että naispuolista esiliinaa tarvitaan. Diakonissan tulee olla joko 40 vuotta täyttänyt neitsyt tai yli 60 vuotias yhdellä miehellä ollut leski. Hänen tulee elää selibaatissa. Käytännössä kreikkalaisortodoksisissa kirkoissa diakonissoiksi vihityt ovat olleet nunnia. Hierarkiassa diakonissat rinnastuvat lähinnä alidiakoneihin, ei varsinaisiin diakoneihin, joilla on jo uskomme mukaan pappeuden armolahja.

1 tykkäys

En nyt tiedä, ajatteliko kukaan tässä olevankaan mitään dramaattista.

Ketju suljettiin automaattisesti 13 päivän kuluttua viimeisestä viestistä. Uusia vastauksia ei voi enää kirjoittaa.