Assumtion vs. Uspenie

Eräässä yhteydessä nimitin Helsingin katolista Pyhän Marian kirkkoa Stadin toiseksi uspenskiksi.
No - sain palautetta, että kyseistä kirkkoa ei olla pyhitetty Autuaan Neitseen Marian Kuolonuneen nukkumisen vaan Taivaaseen ottamisen muistolle.
Läntisen kirkon näkemys hiukan eroaa itäisten kirkkojen näkemyksestä. Mutta muuttaako se itse asiaa ja uskon totuutta: Neitsyt Maria on taivaan kirkkaudessa ruumiineen ja sieluineen?!?
Onko kysymyksessä vain näkökulma/ painotus ero? Vai onko ongelma siinä, että Rooman kirkko on julistanut taivaaseen ottamisen dogmiksi - mutta idän kirkko ei?!?

Ortodoksisessa kirkossa juhlan nimi on Jumalansynnyttäjän Neitsyt Marian kuolonuneen nukkuminen (uspenie). Jumalanäiti siis todellakin kuoli niin kuin kuka tahansa ihminen. Pyhä apostoli Tuomas oli taas kerran myöhässä eikä ehtinyt Jumalansynnyttäjän kuolinvuoteen ääreen, niin kuin muut apostolit, mutta kun hautakammio avattiin hänen takiaan kolmen päivän kuluttua hautaamisesta, se oli apokryfin mukaan tyhjä. Hänet oli siis otettu ruumiineen ja sieluineen taivaaseen. Se ei ole dogmi ortodoksisessa kirkossa.

“Saavuttuaan Getsemanen puutarhaan apostolit hautasivat Jumalanäidin pyhän ruumiin ja viipyivät siellä kolme päivää rukouksessa enkelien säestäessä heitä laulullaan. Apostoli Tuomas ei ollut läsnä hautajaisissa vaan saapui vasta kolmantena päivänä Getsemaneen ja oli lohduton, koska ei ollut voinut nähdä Kaikkeinpyhimmän ruumista. Siksi apostolit päättivät avata hautakammion, jotta Tuomas saisi kunnioittaa häntä. Kun he siirsivät sisäänkäyntiä sulkevan kiven, he kaikki hämmästyivät huomatessaan, että ruumis oli kadonnut ja jäljellä oli vain tyhjä käärinliina, joka oli pysynyt ruumiin muotoisena. Se oli ainutlaatuinen todiste Jumalanäidin siirtymisestä (metastasis) taivaaseen ja yhtymisestä uudelleen sielun kanssa lähellä hänen Poikaansa. Näin hänestä tuli ihmisten edustaja ja puolustaja Jumalan edessä.”

Juhlan synaksario

1 tykkäys

Jotensakin minä kreikkalaiskatolisesti suuntautuneena olisin taipuvainen symppaamaan tätä idän kirkon näkemystä…

1 tykkäys