Avioliittolain muutos 1.3.2017

Tämmöisiä kun lukee, niin tulee tosi petetty olo. Mitä pitäisi tehdä? Sitten, kun oman seurakunnan omat papit alkavat poiketa kristillisestä avioliitto-opista, silloin vastako pitäisi reagoida. Ja kun ei kuitenkaan haluaisi olla sellainen, jolle tämä asia on se kamelin selän murtava ruoko. Mutta tosiasia on, että paljon on sietänyt, paljon on kestänyt… Aina selittänyt kaikki hyvin.

3 tykkäystä

@cymbus Kieltämättä tuntuu, että jos asiasta nostaa metelin, niin se ei ainakaan paranna asiaa, päinvastoin. Joskus kun ollaan oltu ihan seinää vasten, niin ollaan ihan tietoisesti isolla porukalla perustettu rukousrinki jonkun asian puolesta. Tässä olisi kovastikin semmoisen asian paikka. Miten sen voisi viisaimmin toteuttaa?

Niinpä. Kun meillä on ihan kelpo pappeja ollut ja ainakin toinen varmasti ei tällaisia vihkimyksiä tekisi, niin kuvittelen, enkä toisestakaan usko, niin mitä nyt. Seurakunnassa varmaan on sellaisiakin, jotka voisivat ehkä, en tiedä, kun suuressa seurakunnassa kaikkia pappeja ei edes tiedä - meidän kirkossa on vain jokunen pitämässä messuja. Rovasti ei nyt ole antanut lupaa näihin, mutta se ei varmasti mitään estä. Tämä menee eteenpäin eikä sille taida mitään voida. Herra auttakoon.

16 viestiä siirrettiin uuteen ketjuun: Oman kirkkokunnan valitseminen

Muuten, kun välillä Suomessa on väläytetty Norjan mallia, eli sitä että kirkko on hyväksynyt homoliitot mutta papeilla on omantunnonvapaus, niin asiaa tutkittuani huomasin, että Norjassa seurakunnat ovat velvoitettuja kuitenkin vihkimään. Eli jos seurakunnan joku pappi ei vihi, pitää hommata joku joka vihkii.

Nyt sikäläinen kirkollinen ja ehkä muukin media keskustelee siitä, kuinka Kautokeinon seurakunnan neuvosto (tai seurakuntaraati, menighetsrådet) on päättänyt, että kyseisessä seurakunnassa ei homopareja vihitä eikä seurakunnan tiloja saa niihin toimituksiin käyttää. Myöskään seurakunnan ainoa pappi ei hyväksy homoliittoja. Nyt sitten siellä selvitetään, onko seurakunnalla laillista oikeutta tähän päätökseen. Kyseisen hiippakunnan piispa on ainakin linjannut, ettei seurakunnalla ole oikeutta päättää asiasta itse. Aiheesta (norjaksi, kouluruotsi ja sanakirja/google kääntäjä on ystävä): https://www.nrk.no/finnmark/kommunens-eneste-prest-nekter-a-vigsle-homofile-1.13354020

Sanotaanko näin, ettei tuollainen ‘omantunnonvapaus’ kyllä kiinnosta yhtään.

4 tykkäystä

Suomeksi Koutokeinon.

Totta. Hauskaa, miten minun korvaani norjalainen muoto kuulostaa suomalaisemmalta kuin suomalainen. Mainittakoon muuten, että kunnan asukkaista yli 90 % puhuu saamea.

Koutokeinossa muuten on Lähetyshiippakunnan norjalaisen sisarhiippakunnan seurakunta: http://kautokeino.valgmenighet.no/ Mikähän tuolla on syntysyynä, jos Norjan kirkon seurakunnan ainoa pappi on mies ja ilmeisesti ainakin avioliittoasiassa konservatiivi? No, oli syy mikä hyvänsä, niin mikäli Koutokeinon seurakunta pakotetaan ruotuun, niin saattaa olla, tuo vaihtoehtoinen seurakunta korjaa siitä potin.

1 tykkäys

Uutisten mukaan 13 samaa sukupuolta olevaa paria on helsingissä aikeissa avioitua maaliskuun kahden ensimmäisen viikon aikana. Kirkkoherra Kari Kanala totesi A-studiossa “Meidän alueella on Vihdoin vihille - tapahtuma tuolla teatteriravintola kapsäkissä siellä kymmenkunta paria saa toisensa ainakin sinä päivänä.” tarkoittaen maaliskuun ensimmäistä päivää. Evankelisluterilaisen kirkon pappi on tilaisuudessa vihkimässä.

Noiden lukujen valossa se taannoinnen kampanjan aikainen vakuuttelu, että laki ei vaikuta kirkkoon mitenkään joutuu aika kummalliseen valoon. Pikemminkin näyttää siltä, että siitä eivät edes kiinnostuneet muut kuin kirkko ja ne, jotka haluavat tulla vihityiksi kirkossa.

1 tykkäys

ev-lut-kirkko mainostaa oikein nettikampanjalla omia sääntöjään ja kirkon traditiota rikkovien pappien sateenkaaripalveluksia:

Nyt tarjousviikot alkamassa! Helsinki ensin, sitten koko muu Suomi, yhtä Gay-Pridea läpi vuoden!

(Emmehän usko nuotiotarinoihin ja vanhoihin käärepapereihin)

Näyttäisi siltä, että vihkimään halukkaita pappeja alkaa olla enemmän kuin vihittäväksi haluavia pareja.

12 tykkäystä

Kohta täytyy kehitellä sellainen avioon vihkimisrituaali, missä paria palvelee kymmenen pappia.

Näin saadaan kaikki innokkaat sateenkaarihenkiset papit todistamaan ja julistamaan vakaumustaan. Ynnä mahtumaan tv-kuviin ja muuhun mediaan. SIllähän voi päästä vaikka palkituksi vuoden wanna-be-homoksi, tai muuksi median todistamaksi hyväksi ihmiseksi.

2 tykkäystä

Eihän kysymys ole siitä, onko pareja 2 vai 2000. Kysehän on samanlaisesta kohtelusta. Aivan samoin minusta vaikkapa yhteiskunta, joka kohtelee yhtä ihmistä väärin toimii aivan yhtä väärin kuin yhteiskunta joka sortaa kahta miljoonaa ihmistä. Oikeudenmukaisuusnäkökulmasta ei ole eroa sillä montaako ihmistä joku asia koskee vaan siitä, kohteleeko se kaikkia samoilla kriteereillä.
Toinen huomio on se, että ei kai lakimuutoksen astuminen voimaan tarkoita sitä, että koko maan kaikki samaa sukupuolta olevat parit vihityttävät itsensä ensimmäisinä viikkoina. Osan suhteenhan laki muuttaa heidän jo rekisteröidyn suhteensa avioliitoksi, joten se ei siis tarvitse mitään toimitusta enää.

Tuolla perustelulla tulemme näkemään lähivuosina yhä uusia “tasa-arvoon”, “ihmisoikeuksiin” ja “tasaveroiseen kohteluun” perustuvia vaatimuksia kristillisen aviokäsityksen “laajentamiseksi”.

Kun nykyään tiedämme…

1 tykkäys

Mää katsoisin tässä asiassa enemmän sitä, mikä on kirkon virallinen linjaus, kuin sitä, millaisia irtiottoja siitä jossain päin Suomea tehdään. Yksittäisiä irtiottajiahan on ollut eri asioissa tätä ennenkin, joten kirkosta olisi saanut erota jo aikaa sitten, jos yksittäiset toilailut toisella puolella Suomea olisivat siihen pätevä syy. Oikeastaan kirkkoon ei olisi voinut silloin koskaan kuuluakaan - tai mihinkään kirkkoon… Mulle voisi mahdollisesti tulla kirkosta eroaminen mahdolliseksi silloin, jos homoparien vihkimisestä tulisi kirkon virallinen linja. En tiedä, tulisiko sittenkään. Aika paljon katson tässä sitä, mitä oma pastorini ja yhteisöni tekee.

1 tykkäys

Minä en nyt puhunut siitä, että tapahtuuko vihkimisiä. Sehän jo tiedetään, että niitä tapahtuu. Mutta jos ne de facto hyväksytään eikä asiaan puututa, niin en sitten tiedä onko enää väliä mikä on tilanne de jure.

5 tykkäystä

Muistakaa erottaa kaksi asiaa toisistaan. Se vihkivätkö kristityt papit kristittyjä pareja tasa-arvoiseen avioliittoon ja että vihkiikö joku muu taho parin.
Minusta on hyvä että naisparien ja miesparien on mahdollista mennä yhteiskunnallisesti hyväksytyllä tavalla naimisiin. Sen mahdolllisuuden ei pitäisi olla minkäänlainen uhka kristillisille käsityksille avioliitosta.

2 tykkäystä

Yksi viesti siirrettiin toiseen ketjuun: Oman kirkkokunnan valitseminen

Joo, “ei vaikuta kirkkoon millään tavalla” … ei ainakaan evlut kirkkoon. :thinking:

Ei niin vaikutakaan lainsäädännöllisesti. Ei laki pakota vihkimään. Mitä kirkon sisällä sitten tapahtuu, se on kirkon asia.

Kuitenkin kun on nostettu esiin naimisiin haluavien sisarusparien ja polysuhteissa elävien oikeus avioliittoon, määrällä onkin merkitystä…

1 tykkäys