Billy Grahamin merkitys

Bill Graham haudattiin eilen Washington DC:ssä Capitolille, mikä on hautapaikkana varattu vain valtion suurimiehille. Muita kuin valtion johtajia sinne on viimeksi haudattu Rosa Parks 13v sitten, ja hän oli amerikkalaisten suuresti kunnioittama ihmisoikeusaktivisti.

Itse en Grahamista hirveästi tiedä. Toki tiedän, että hän on tunnettu, ja ympäri maailmaa kiertänyt evankelista. Mutta mikä nostaa hänet kansallissankareiden joukkoon? Onko hänen opetuksessaan ollut jotain mullistavaa? Tai hänen toiminnassaan?

Hän oli monien usa,n presidenttien luottoevankelista.

Suomessa käydessään inspiroi Kalevi Lehtistä jatkamaan missioita.
R.I.P Billy Graham.

Edit. siis kaikkien persidenttien,Trumanista- Obamaan asti, sekä toimi Reaganin uskonnollisena neuvonantajana.

1 tykkäys

Billy Graham oli yksi ensimmäisistä “televankelistoista”. Moniin myöhempiin seuraajiinsa verrattuna hänen julistuksensa oli kyllä huomattavan raitista ja klassishenkistä. Kepeät mullat miehelle vain!

Pienen off topicin uhallakin: Todella kaikkien aikojen ensimmäinen tv-evankelista oli kuitenkin - ehkä joidenkin yllätykseksi - katolinen piispa, sittemmin arkkipiispa. Kunnianarvoisa Fulton J. Sheen (1895-1979) aloitti evankeliointityön sähköisen median välityksellä jo 20-luvulla radiossa. Myöhemmin hän siirtyi televisioon, ja 50-luvulla hänen hengellinen tv-shownsa Life is worth living oli erittäin suosittu ja johti lukuisiin kääntymyksiin. Kunnianarvoisan isä Fultonin kanonisaatioprosessi on meneillään.

3 tykkäystä

Mahdollinen “mullistavuus” liittynee tosiaan vaikutusvaltaan. Vaikka kirjailija X ei kerronnallaan uudistaisi jotakin genreä sisällöllisesti tai olisi alallaan ehdottomasti paras, jo se, että hänen teoksiaan myydään parisataa miljoonaa, tekee hänestä ja hänen tuotannostaan merkittävän tapauksen. (Tällä en yritä väheksyä BG:a sisällöllisesti tai muutenkaan.)

Ainakin Graham saarnasi jo 1950-luvulla pitkin maailmaa kommunismia vastaan ja tuki myöhemmin USA:n osallistumista Vietnamin sotaan ja ensimmäiseen Persianlahden sotaan. Toisaalta hän myös jo 1950-l. alkupuolella vastusti näkyvästi rotuerottelua (huolimatta siitä että kuului Etelän baptisteihin) ja toimi tuolloin yhteistyössä Martin Luther Kingin kanssa (mikä yhteistyö sitten rakoili Vietnamin sodan aikana). Tämä yhdistelmä teki hänestä epäilemättä USA:n poliittiselle eliitille hyödyllisen henkilön. Melko toisentaustainen ja -tempperamenttinen teologi Reinhold Niebuhr nostettiin myös samoihin aikoihin suuren julkisuudenkin arvostamaksi intellektuaaliseksi hahmoksi, niin ikään poliittisen realisminsa ansiosta.

Ylipäätään kai Graham vei amerikkalaista konservatiivista protestantismia yhteiskunnallisesti ja ekumeenisesti ulospäinkääntyneempään, “evankelikaaliseen” suuntaan, vastakohtana Carl McIntiren tapaisille kärttyisille fundamentalisteille, joiden ghettomentaliteetti haittasi Yhdysvaltain poliittisen johdon tavoitteita kaikkien (myös uskonnollisten) voimien kokoamisesta Neuvostoliittoa vastaan.

Linkki Itärannikon liberaalimedian juttuun:

Ei kait hänen opetuksessaan mitään mullistavaa ollut, sillä hänen sanomansa oli yksinkertainen esittäen aina kutsun lähteä seuraamaan Jeesusta.

1 tykkäys

Ketju suljettiin automaattisesti 13 päivän kuluttua viimeisestä viestistä. Uusia vastauksia ei voi enää kirjoittaa.