Ehtookellot vaikenevat Radio Vegalla

Syyskuun alusta ehtookellot vaikenivat Yleisradion Radio Vegalla. Ruotsinkielisen radion puolella pitkäaikainen perinne ja samoin Ett ord inför helgen -ohjelma, joka on kuultu niiden soittamisen jälkeen. Tämä on toisaalta osoitus siitä, miten 90-vuotisjuhlaansa perjantaina viettävä Yle ei muista omaa velvoitettaan kansallisten kulttuuristen perinteiden vaalijan, toisaalta siitä, miten kristinuskoa halutaan taas marginalisoida. Onneksi suomeksi ehtookellot vielä soivat.

Ajankohtaista-alueen aloitusviestit ovat wiki-viestejä, joita kuka tahansa voi muokata. Aloitusviestiin lisätään olennaiset uutislinkit ja muut, joiden perusteella ketjussa käydään keskustelua. Aloitusviestin kirjoittaja tai joku ylläpidosta muuttaa ensimmäisen viestin wiki-viestiksi.

http://kcsa.fi/nyckelnbloggen/ingen-helgmalsringning-i-yle-vega/

Tässä linkki uutiseen. Halusin tuon alun jättää tuollaiseksi, niin näkyy, miten ilman kappalevaihtoa automaattisesti boldautuu teksti, josta valitin tuolla tekniikkaketjussa.

Sitähän tämä on, passiivista uskontovihamielisyyttä ja kristinuskon ja kirkon vastaisuutta. Ei hyökätä aktiivisesti propagandalla kristinuskoa vastaan, mutta kuihdutetaan hitaasti, poistamalla ja “unohtamalla” nämä pienet kristillistä kulttuuria ja elämäntapaa suomalaisessa yhteiskunnassa ylläpitävät perinteet.

Joku aika sitten kuulin radiosta sellaistakin keskustelua, missä pohdittiin, pitäisikö vain osa iltahartauksista olla kristillisillä yhteisöillä, ja antaa osa vuoroista esim vapaa-ajattelijoille.

Suoneniskentää, kunnes kalpeus koittaa.

Toisaalta kyllähän nämä perinteiden poistamiset käytännössä ovat lähinnä seurausta jostain. Jos jokin perinne ei ole enää pitkään aikaan ollut ihmisille tärkeä, ei voi syyttää vain niitä jotka sen päättävät sitten virallisesti poistaa. Eläviin traditioihin ei yleensä puututa.

Mistä ne tietävät, mikä on ihmisille tärkeää ja mikä ei?

Kirkon vapaaehtoishommissa olen kuullut monelta vanhalta ihmiseltä, miten tärkeitä heille ovat radion jumalanpalvelukset jne, jos ei kirkkoonkaan jaksa tai pysty menemään. Samoin ehtookellot.

1 tykkäys

Kuuntelijoiden määrästä. Ruotsinkielisiä on vähän, Vegan kuuntelijoita vielä vähemmän, ruotsinkielisten hengellisten ohjelmien kaipaajia varmaan erityisen vähän.

EI kyse nyt ole tuosta. Vaan siitä, että kirkonkellojen soittaminen ei sovi muka kanavan profiiliin.

1 tykkäys

Noinhan linkin takana sanottiin, mutta profiilia tuskin uudistettaisi, jos kysyntää riittäisi. Tuskin ne nyt tieten tahtoen haluaisivat muuttua, jos ruotsinkielinen nuoriso hamuaisi ehtookelloja.

Tuskin on kysytty. Ja pakkokustannetun Ylen tulisi säilyttää julkisenpalvelun tehtävänsä, mihin kuuluu myös kulttuuriperinnön vaaliminen. Ruotsinkielisellä nuorisolla on sitäpaitsi oma kanavansa.

1 tykkäys

Ketju suljettiin automaattisesti 13 päivän kuluttua viimeisestä viestistä. Uusia vastauksia ei voi enää kirjoittaa.