Espanjakin maallistuu

Espanjakin maallistuu ja kirkko kelpaa yhä harvemmalle edes kirkkohäiden takia. Tämä ei kuitenkaan ole välttämättä huono uutinen. Väen katoaminen tietää toki kasvavia taloudellisia vaikeuksia kirkolle, mutta silti rohkenisin sanoa, että parempi sekin kuin väen kosiskelu “mukautumalla tämän maailman menoon” (Room. 12:2). Espanjalainen pappi, isä López sanoittaa asian hyvin:

Madridin alueen pikkukunnan San Agustin del Guadalixin pappi Ignacio López sanoo maallistumisen ulottuvan länsimaissa kaikkialle.

Tällä hän tarkoittaa sitä, että ihmiset etääntyvät yhä enemmän uskonnosta ja kirkosta. Nämä maallistuneet tavat eivät kuitenkaan sovi kirkolle.

– Kirkkohäiden määrä laskee myös siksi, että monille on mahdotonta mennä kirkossa naimisiin, López painottaa.

– Joillakin avioliitto on jo toinen, kolmas, jopa neljäs. Ei liittoa silloin tietenkään voi solmia katolisessa kirkossa.

Lópezin mukaan kehityksen voi kuitenkin nähdä myönteisenä sikäli, että kirkon piiriin jäävät ovat sille aidosti uskollisia, eivät tekopyhiä. [bold. Michelange]

Onko Espanjassakin tapana, että kirkkohäät ovat sitten messevä tilaisuus ohjelmineen kaikkineen?

Välillä on käynyt mielessä, että sääli jos kustannusten takia Suomessakin jotkut lykkäävät avioliittoa. Sakramenttihan se tärkein on eikä kaikkien ole helppo raapia kokoon sitä pariakaan tonnia.

2 tykkäystä

Luterilaisessa kirkossa kirkollisen vihkimisen saa ainakin ihan ilmaiseksi. Se on sitten eri asia, jos haluaa käyttää rahaa, kyllä se onnistuu. Samoin tietysti siviilivihkimiseen. Mutta ainakaan luterilaisella puolella ei kirkollista vihkimistä tarvitse kustannussyistä siirtää maistraattiin.

Aika kalliilta kuulostaa, jos Espanjassa pitää 3000 euroa maksaa papille vihkimisestä.

Katolinen kirkko ei vihi uuteen avioliittoon edellisen/edellisten puolisojen eläessä. Koska nykyisin suuri osa avioituvista on eronneita, niin kirkollinen vihkiminen ei ole heille mahdollinen. Ei ylläolevan kuvankaan hääpari miltään ensikertalaisilta näytä.

Ainakin jutussa mainittiin, että morsiamella on aikuinen poika. Voihan toki olla muustakin kuin erosta kiinni.

Ihmetytti myös kohta, mitä ei radiversiossa ollut. Nimittäin siinä nuoripari suunnitteli parin vuoden päästä pitävänsä isot kirkkohäät suvulle, mutta koska heillä oli jo lapsi tulossa, niin se olisi kuulemma vaikeaa. Eikö katolinen kirkko tosiaan vihi mielellään tuollaisessa tilanteessa?

Ehkä siinä tarkoitettiin, että isojen hääbileitten järjestäminen olisi tuossa tilanteessa vaikeaa. Kirkkovihkiäiset voivat olla aivan koruttomat, mutta ihmiset mieluusti liittävät hääjuhliin kaiken maailman krumeluurit.

Kuulin aikanaan informaatiokurssilla Opus Dein papilta, että on kaksi kokonaan erilaista Espanjaa: katolinen ja sosialistinen.

Maallisesti ajateltuna on sitten tietysti vielä ainakin Baskimaa ja Katalonia.

Ketju suljettiin automaattisesti 13 päivän kuluttua viimeisestä viestistä. Uusia vastauksia ei voi enää kirjoittaa.