Ev.-lut. kirkko ja suomalaistamistoimet

https://www.ortlappi.fi/palsta/kirkko-ja-suomalaistamistoimet/

Lapin ort. kappeliseurakunnan pastori Jaakko Vainio kirjoittaa hyvin saamelaisiin kohdistetuista suomalaistamistoimista, joita totuuskomissio parhaillaan selvittelee.

Helsingin sanomat pääkirjoituksessaan 6.2. ansiokkaasti muistutti, että saamelaisuus on Suomelle rikkaus. Kirjoituksessa mainitaan: ”saamelaisten suomalaistamispolitiikan etulinjassa on ollut kirkko”.

Kirkolla tässä yhteydessä kaiketi tarkoitetaan evankelis-luterilaista kirkkoa.

Kirjoituksessa myös lainataan Oulun evankelis-luterilaisen piispan Jukka Keskitalon hiljattain Vatikaanin vierailulla lausumia sanoja: ”Tulemme vielä myös siihen hetkeen, jolloin koko Suomen evankelis-luterilaisen kirkon, ja muidenkin kirkkojen, on syytä pyytää anteeksi saamelaisilta.”

Mihin muihin kirkkoihin piispa Keskitalo viittaa?

Kolttien luottamusmies Veikko Feodoroff sanoo Lapin kansassa 6.2.: ”Omaleimainen kulttuurimme, kielemme ja ortodoksinen uskonto ovat aiheuttaneet kansallemme suurta taakkaa syrjinnän eri muodoissa”.

Keskitalon kommentista tulee vaikutelma, että ev.-lut. yhteisö yrittää sälyttää osasyyllisyyttä omista suomalaistamistoimistaan myös muiden kristillisten yhteisöjen harteille. Siihen ei ole perusteita. Kyllä sekä saamelaisten että karjalaisten suomalaistaminen oli yksinomaisesti ev.-lut. kirkon ja valtion yhteinen hanke, ja muut kuin luterilaiset siitä joutuivat kärsimään.

3 tykkäystä

Ortodoksinen kirkko taitaa olla vastuussa saamelaisten venäläistämisestä.

Saamelaisten suomalaistuminen ei tietysti ole ollut vain suomalaistamista. Kirkko on kyllä ollut myös merkittävä toimija saamelaisten kielen suojelemisessa. Kirkon tulee toki tarkastella kriittisesti toimiaan ja Suomen ev.-lut. kirkolla lienee siihen kykyäkin, kunhan ei langeta siihen ansaan, mitä saamelaisaktivistit virittelevät.

En tiedä aiheesta muuten mitään, mutta kouluaikainen ystäväni oli edesmennyt saamelaisten pappi ja virsikirjan pohjoissaameksi kääntäjä.

Kukaan jonka tulisi pyytää anteeksi ei ole elossa. Riittää kun toteaa mitä on väärin tehty eikä tehdä enää.

D

1 tykkäys

Itse ihmettelin sitä, kun Keskitalo paavin luona vierailllessaan sanoi sielläkin kuinka kirkon pitäisi pyytää anteeksi saamelaisilta. Tulkitsin niin, että myös katolisen kirkon pitäisi. Ihmettelen vain mitä anteeksipyydettävää se ehti tehdä saamelaisten parissa.

Katolisen kirkon tulisi pyytää anteeksi kristinuskon tuomista Suomeen ja pakanajumalien hävittämistä.

Jeesuksen vikahan tämä loppupelissä on.

Kyllä ihminen on viisas keksimään moitittavaa toisissa.

Minä en ole tehnyt saamelaisille mitään pahaa, enkä tee. Perustakoot vaikka oman valtionsa.

D

7 tykkäystä

Olihan katolisella kirkolla Polarmission. Ja aika pohjoiseen katolinen kirkkokin ehti, saamelaisia asui ennen etelämpänä.

Tämä taisi olla käänteisviestintää, vaikka jotkut tällaista taitavat oikeastikin kannattaa. Kristittyjen on silti hyvä muistaa, että kristinuskon levittämisessä on menneinä vuosisatoina tehty kyllä ihan oikeita virheitäkin, eikä niitä pidä puolustella. Kulttuurien kannalta on ollut tuhoisaa, jos erilaisia kulttuurisia tapoja on liian herkästi tuomittu pakanallisiksi.

2 tykkäystä

Ortodoksiselta kirkoltahan on esitetty toive, että Totuuskomissiolle on syytä antaa nyt työrauha.

Useammasta suusta (tai näppäimistöltä) on jo kuitenkin ilmaistu katumusta sen vuoksi ettei ortodoksinen kirkko tehnyt riittävästi vastarintaa kolttasaamelaisten suojelemiseksi pakkosuomalaistumiselta.

Tämä ketju suljettiin automaattisesti 90 päivän kuluttua viimeisestä viestistä. Uusia vastauksia ei voi enää kirjoittaa.