Evlut kirkkojen kokousten määräenemmistöt

Suomessa kirkko voi esim. päättää vihkiä samaa sukupuolta olevia kolmen neljäsosan enemmistöllä kirkolliskokouksessa. Millaisia ovat muiden Pohjoismaiden evlut kirkkojen kirkolliskokousten määräenemmistösäädökset?

En tiedä, vaikka kiinnostava kysymys. Tosin sen tiedän, että Tanskassa, jossa on ihan aito valtionkirkko, on hyväksytty sekä naispappeus että samaa sukupuolta olevien vihkiminen ihan vaan kansankäräjien eli siis maan parlamentin päätöksellä. En tiedä, onko heillä edes kirkolliskokousta, ei ainakaan samanlaista kuin meillä Suomessa.

Sivuhuomio Tanskasta: Saako siellä kirkkoon kuulumaton kansanedustajakin päättää kirkkolain sisällöstä? Vrt. meillä tilanne ennen 1994, jolloin kirkolaista äänestivät vain kirkkoon kuuluvat kansanedustajat.

Kirkoliskokous pohti määräenemmistöä kymmenisen vuotta sitten. Laadin aikoinaan kirkkohallitukselle asiantuntijalausunnon, jossa kartoitin tätä asiaa. Kirkkohallituksen selvitys, jossa näitä käydän läpi, löytyy seraavasta linkistä (outoa, että se on helpompi löytää epämääräisestä docplayeristä kuin kirkon omila sivuilta):

2 tykkäystä