Genesis ja Adamin suku

Tiedän sohaisevani ampiaispesää tällä aloituksella, mutta so not…
Idea pohjautuu TT Eero Junkkaalan esitelmään.

Perinteisesti on ajateltu että “Adam” ja “Eeva” jälkeläisineen olisivat olleet ensimmäiset ihmisen kaltaiset nisäkkäät maan päällä. Mutta miten sitten pitäisi ymmärtää nämä kohdat.

Genesis 4:14 “Kun sinä nyt karkotat minut tältä seudulta, minä joudun pois kasvojesi edestä. Minun on harhailtava kodittomana ja pakolaisena maailmalla, ja silloin kuka hyvänsä, joka minut kohtaa, voi tappaa minut.”

Genesi 4:17 “Kain yhtyi vaimoonsa, ja tämä tuli raskaaksi ja synnytti Henokin. Kain oli ensimmäinen, joka perusti kaupungin, ja hän antoi sille nimen poikansa Henokin mukaan.”

Ensinnäkin - mistä ihmeestä Kain bongasi vaimonsa jos kerran ketään muuta ei ollut.

Toisekseen - jos kerran ketään muita ei olisi ollut, niin kuka Kainin olisi voinut nitistää?

Kolmanneksi - jos kerran ei ollut muita kuin Kain perheineen, niin ketä varten hän mitään kaupunkia olisi perustanut?`

Johtopäätös: Genesistä, niinkuin muutakaan Raamattua ei pidä lukea aivan kirjaimellisesti, vaan oman järjen käyttö on enemmän kuin suotavaa. Adamin ja Eevan lisäksi oli epälukuinen määrä muutakin populaa dallaamassa hoodeilla. En nyt lähde kehittelemään mitään villejä antropoligisia doktriineja siitä, ketä nämä muut olisivat olleet…

2 tykkäystä

Fokus ei ole koko maailman kaikissa kansoissa ja ihmisissä, vaan vain yhden sukulinjan, heimon ja kansan kohtaloissa. Alussa Jumala miellettiin vain Israelin kansan omaksi “heimojumalaksi”. Myöhemmin näkökulma avartui, ja ymmärrettiin, että Jumala on koko maailman ja kaikkien jumala. Ja vaikka Aatami ja Eeva olisivatkin olleet ihan ensimmäiset ihmiset, niin ei mikään estänyt Jumalaa luomasta lisää ihmisiä johonkin muualle heidän jälkeensä. Niistä ei vain kerrota.

Mielenkiintoista pohdintaa. Entäs tämä; Ihminen asetetaan paratiisiin vasta luomisen jälkeen:

" Herra Jumala istutti puutarhan itään, Eedeniin, ja sinne hän asetti ihmisen, jonka oli tehnyt. " ( 1 Ms 2:8)

Sirakin kirja mainitsee, että kuolema on ollut alusta asti ihmisen osa;

" Hän sääti ihmiselle päivien ja vuosien määrän
ja antoi vallan hallita kaikkea, mikä maan päällä elää." ( Sir 17:2) ,

Toisaalta naisen vuoksi ihmisen on kuoltava

" Naisesta synti sai alkunsa,
ja hänen tähtensä me kaikki kuolemme." ( Sir 25:24)

Toinen mielenkiintoinen on tämä; " Siksi mies jättää isänsä ja äitinsä ja liittyy vaimoonsa, niin että he tulevat yhdeksi lihaksi. " ( 1 Ms 2::24), kysymys kuuluiko seksuaalielämä alkuperäiseen Jumalan suunnitelmaan vai onko se syntiinlankenkeemuksen seuraus?

Olivatko nämä sitten valmiiksi syntiinlangenneita? Loiko Jumala heistä syntisiä? Ei toimi, kuten ei toimi luomiskertomuksen tarkasti kirjaimellinenkaan tulkinta.

Jos halutaan pysyä edes hiukan Raamatulle uskollisena, voitaisiin tietysti vain ajatella, että noista muista ihmisistä ei vain kerrota tarkemmin, mutta he olivat kuitenkin Aatamin ja Eevan ja heidän lastensa jälkeläisiä.

Se, että Kainin piti olla varuillaan, että ne muut eivät surmaisi häntä, osoittaa heidänkin jo langenneen tai eläneen langenneessa maailmassa. Synnin tuloon maailmaan riittää, että yksi lankeaa. Sen jälkeen muutkin joutuvat ajattelemaan syntiä ja siitä tulee toimimtamalli, joka opitaan.

Minä olen ajatellut, että ensinnäkin Aatamin ja Eevan geeniperimän on täytynyt olla tosi paljon monipuolisempi kuin nykyihmisillä. He ovat saaneet lapsia ja nämä lapset taas omia lapsia. He ovat eläneet paljon vanhemmiksi kuin nykyään ja olleet myös lisääntymiskykyisiä paljon vanhemmiksi kuin nykyihmiset. Niinpä uskoisin, että Kainin vaimokin on voinut olla hänen siskonsa tai veljensä jälkeläisen jälkeläisen jne. tytär ja vaikka olisi ollut hänen siskonsakin, niin Jumala on järjestänyt niin, ettei sukurutsa vaikuttanut vielä heidän kohdallaan.

Nykyihmisen ominaisuuksilla ei millään muotoa voisi syntyä yhdesä parista lapsia, joiden jälkeläisistä tulisi keskenään terveitä lapsia puhumattakaan kaikista ihmisroduista.

Mten tämä luominen sitten tapahtui? Maan tomustako, kuten Adam ja olisiko tämä ihminen sitten osallinen lankeemuksen seurauksista?

1 tykkäys

Koko luomakunta joutuu kohtaamaan lankeemuksen seuraukset. Sitä, miten luominen tapahtui, ei tiedä kukaan. Se tiedetään, että osan asioista Jumala muovasi omin käsin, mutta osa asioista syntyi maasta hänen tahtonsa mukaan. Ihmisen hän teki, mutta esim. kasveja ei. Ne nousivat maasta Jumalan tahdon mukaisesti. Tämän vuoksi uskova ei voi täysin poissulkea esim. evoluutioteorioita, koska se elävien olentojen ja kasvien ilmaantuminen maasta Jumalan tahdon mukaan voi nimenomaan tarkoittaa juuri sellaisia prosesseja, joista luonnontieteilijät puhuvat. Sen sijaan ihmisen, planeetat, auringon ja kuun Jumala muovaili omin käsin.