Häpeärangaistus

Pedofiilien ja raiskaajien nimet on hyvä julkistaa. He sen täysin ansaitsevat.

Moderaattori lisää keskustelunavaukseen juonteen: tässä ketjussa keskustellaan häpeärangaistuksesta osana yhteiskunnallista ja kirkollista rangaistusperinnettä.

Tiesittekö, että julkiset häpeärangaistukset (mediassa riepottelu) vähentää rangaistusta, jonka tuomioistuin määrää? Tuomioistuimen on otettava huomioon kaikki teosta koituvat rangaistukset penaltia määrätessään, myös median aiheuttama.

1 tykkäys

Tämä on kyllä oikeudenkäyttömme naurettavuuksia. Jos tekee jotain törkeää, saa huomiota ja pienemmän tuomion.

4 tykkäystä

Minusta häpeärangaistus on myös rangaistus

1 tykkäys

Ei Suomessa oli käytössä häpeärangaistuksia. Lehdet eivät anna mitään rangaistuksia. Ne uutisoivat tapahtumista. Tuollainen saa lehdistössä aikaan itsesensuuria, asioiden peittelyä jne. Sellainen tekee yteiskunnan sairaaksi.

3 tykkäystä

Häpeärangaistus on mikä tahansa yhteisöllisesti tai yhteiskunnallisesti annettu rangaistus joko tuomitusta tai syytetystä asiasta, oli kyse rikoksesta tai muusta asiasta. Ei asiallinen uutisointi johda rangaistuksen alenemiseen, vaan sellainen uutisointi, jolla on vaikutusta. Esimerkiksi nimen paljastaminen, yksityisasioiden (sairaudet, jne.) paljastaminen tai muu vastaava.

Rikoksen tekijän nimi on julkinen asia. Kamala on yhteiskunta, jossa salaisesti tuomitaan ihmisiä. Lehdistö ei anna mitään rangaistuksia, se kirjoittaa sellaisista asioita, joilla on merkitystä ja jotka lukijoita kiinnostavat. Huomiota voi saada teko myös tuomion jälkeen! Tuomio tulee määrätä teon luonteen mukaisesti.

1 tykkäys

Juuri näin. Syytetyn nimen paljastaminen julkisesti häpeällisessä rikoksessa on etukäteen annettu tuomio.

Suomessa häpeärangaistukset olivat osana luterilaisen kirkon kirkkokuria, joiden tarkoituksena oli saattaa kasteensa liiton rikkonut julkisyntinen takaisin kaidalle tielle, jolloin häpeä oli kasteensa liiton rikkoneelle kristitylle rakentava ihmisyyteen kuuluva tunne katumukseen ja kasteen liittoon palaamiseen.

Oliko mielestänne professori Lauri Törhösen nimi hyvä julkistaa?