Hel­sin­gin yli­opis­to aloit­taa is­la­mi­lai­sen teo­lo­gian ope­tuk­sen teo­lo­gi­ses­sa tie­de­kun­nas­sa

Tämä tiedote on pari päivää sitten julkaistu, mutta oli mennyt minulta ohi:

https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/opetus-ja-opiskelu/helsingin-yliopisto-aloittaa-islamilaisen-teologian-opetuksen-teologisessa-tiedekunnassa-kurssien-aiheina-islamin-tekstit-ja-kaytannot

Helsingin yliopistoon tulossa siis islamilaisen teologian opintokokonaisuus. Akatemiatutkija Mulki Al-Sharmani aloittaa islamilaisen teologian lehtorin tehtävässä 3.9.2018. (Al-Sharmani tutkii sukupuolta islamilaisessa tulkintaperinteessä, islamilaista feminististä hermeneutiikkaa ja islamilaista perhe-/avioliittolainsäädäntöä.)

Tuo on varmasti luonteeltaan kriittistä tutkimusta. Eikä tutkijatkaan ilmeisesti mikään kiihkoilija. Ei ongelmaa

Minusta ei-kristillisistä uskonnoista voidaan tarjota opetusta uskontotieteen oppiaineessa. Teologiseen tiedekuntaan muut uskonnot eivä oikein kuulu. Islaminopettajien valtiollinen koulutus antaa kummallisen signaalin. Julkisen vallan ei pitäisi tukea vieraita uskontoja.

Vaikka Suomessa onkin kansankirkot, niin julkinen valta ei varsinaisesti tunnusta mitään uskontoa. Siinä mielessä toinen uskonto ei ole sille toista vieraampi. Tosin itse en tätä tarvetta varsinaisesti tajua, kun muslimeja on Suomessa aika vähän, mutta ei siinä mitään lähtökohtaisen väärääkään ole.

3 tykkäystä

Minustakaan islamin opetus ei kuulu teologiseen tiedekuntaan, vaan se olisi pitänyt järjestää uskontotieteen tai Arabian kielen ja kulttuurin (tms) puitteissa. Sinänsä on tietysti hyvä, että sellaista järjestetään koululaitosta silmälläpitäen.

Sinänsä voidaan toki miettiä, mihin resursseja milloinkin kohdistetaan. Siinä mielessä on vähän kyseenalaista se, miten teol tdk:n dekaani sanoo, ettei tämän uuden viran perustaminen ole mistään pois, vaikka se sitten tulisikin erityisrahoituksena ministeriöstä. Liittyy siihen, että Jussi Halla-aho oli nostanut asian esiin ja kritisoinut siinä yhteydessä yliopiston päätöstä jättää klassillisen arkeologian lehtoraatin täyttämättä, kun nykyinen haltija jää nyt eläkkeelle. Kyseessähän on maamme ainoa alan yliopistollinen virka ja sen lakkauttaminen on melkoinen kulttuuriskandaali.

5 tykkäystä

Mikäli halutaan opettaa luonnonuskontoja teologisesti, mielestäni tiedekunnan asia olisi ollut ottaa opetettavakseen pikemminkin oman muinaisuskomme, monituhat-, ehkä jopa 10 000-vuotisen suomenuskon syvällinen teologia, Ukko ylijumalinemme, Tapsa metsänjumalinemme, kuin jonkin saudiarabialaisen, kaukaisen Mekan kaupungin epäjumalan, kuunjumalan ympärille rakennetun, nuoren uususkonnon, vain n. 1300 vuotta vanhan kultin opetukset. (Tuon saudiarabialaisen kaupunkijumalan tunnus on kuunsirppi.)

Mielestäni aloitettava opetusohjelma sopii teol.tdk pirtaaan. Jos lähtökohdat ovat islamilaisessa teoiogiassa, ei opetusta voi ajatella uskontotieteisiin.

Itse olen jutellut näistä Sarsilan ja Jussin kanssa. Sivistysyliopiston suhteen voi heittää lusikan jo nurkkaan. Se oli ja meni.

Realistinen tavoite on yrittää pitää suomi lukion opetuskielenä ja parantaa ammattikoulutuksen katastrofaalisen huonoa tilaa. Ja tukea STI:n kaltaisia itsenäisiä toimijoita joita toivottavasti ilmaantuu myös muihin oppikokonaisuuksiin kuin teologiaan.

1 tykkäys

Ketju suljettiin automaattisesti 90 päivän kuluttua viimeisestä viestistä. Uusia vastauksia ei voi enää kirjoittaa.