HS: Drag queen itämaan tietäjänä suututtaa Madridissa – loppiaisen perinteet ovat arka aihe

Toimiiko foorumisoftan linkkien esikatselu? Joka tapauksessa kiinnostava uutinen. En tiedä Espanjasta mitään, en myöskään sitä, että Loppiainen on iso juhla. Loppiainenhan on vanha joulu ajalta ennen kuin juhlat eriytyivät. Osaako esim. @Plautilla kertoa lisää?

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005513453

Loppiainen eli teofania (kreikaksi: Θεοφάνια, Theofania, Jumalan ilmestyminen) on juhla, joka paljastaa Kaikkein Pyhimmän Kolminaisuuden maailmalle Herran kasteen kautta.

http://www.ortodoksi.net/index.php/Teofania

Latinalaisessa kirkossa loppiaisena vietetään epifaniaa, Herran ilmestymisen juhlaa. Päivän tekstit muistelevat kuninkaiden kumarrusta, Kaanan häitä ja Herran kastetta. Kansan mielissä juhla liittyy ennen muuta Itämaan tietäjien/ kuninkaisiin ja varsinkin espanjalaisessa kulttuuripiirissä heidän tuomiinsa lahjoihin. Espanjassa perinteisesti lapset saavat lahjansa loppiaisena tietäjäkuninkailta. Monin paikoin järjestetään kulkueita, joissa kuninkaat ratsastavat kaupunkiin.

Loppiaisen traditioihin kuuluu myös liidun ja suitsukkeet siunaaminen kotiin vietäväksi. Siunatulla liidulla merkitään kodin ovi kirjoittamalla siihen 20+K+M+B+18 (K:n tilalla voi olla C).

Meillähän tämä epifanian kodinsiunaushomma toimii niin, että liitujen kanssa tuhrimisen sijaan oveen lätkäistään tarra. Hyvä idea. Käytäntö yleistyi meillä joskus viime vuosikymmenellä ja omaksuin sen heti.

Loogisinta olisi tietenkin kiinnittää tarra oven ulkopuolelle, ja niin minäkin ensi alkuun tein. Mutta yhtenä vuonna kävi niin, että tarra pysyi ovessa vain pari päivää; en tiedä, kuka sen repi irti, joku naapuri vaiko mahdollisesti porrassiivooja. Siitä lähtien olenkin aina kiinnittänyt tarran sisäpuolelle, missä se taatusti pysyy seuraavaan epifaniaan saakka.

Minulle on vuosien mittaan muodostunut semmoinen tapa, että aina kotoa lähtieässäni ja kotiin palatessani sipaisen tarraa oikean käden sormilla ja teen ristinmerkin, mikä käytäntö ikään kuin korvaa sen puutteen, että minulla ei (vielä!) ole eteisessäni vihkivesiastiaa. Huomenna on taas aika vaihtaa tarra. Ostin omani jo viime sunnuntaina.

Meilläkin on joskus ollut tarra, mutta usein ne ovat loppuneet ennen kuin ehdimme loppiaismessuun. Sen sijaan meillä on kotona sitten Puolassa v. 2007 loppiaisena siunattu liitu, josta riittää varmaan lähimmäksi sadaksi vuodeksi materiaalia tähän operaatioon :wink:

1 tykkäys

Eikö niistä tarroista jää ikäviä jälkiä oveen, kun repii vanhan irti?

1 tykkäys

Tärkeämpi kysymys on, onko niissä käytetty muste siunattu, jotta se voi korvata siunatun liidun.

2 tykkäystä

Vastaavasti joutuisi toki kysymään, onko tarran muut materiaalit siunattu, tarramuovi ja se liima?

Mutta entäs sitten suojapaperi, ei tarraa voine siunata ilmankaan, menemättä tuotantoprosessin sekaan siunaaamaan, joten mitä oikeaoppisesti sitten tehdään sille paperille? Poltetaan hartain elkein?

Joku kateellinen varasti :wink:

Hö, vaikka vähän kieli poskessa kirjottelin, niin jäin miettimään, mitä oikeasti tekisin siunatun tarran suojapaperille, ja enpänä kyllä muutakaan oikeastaan keksisi, kuin tosiaankin polttaa se hartaasti. Vaikka tulisijan illan viimeiseen hehkuun tai jotain. Roskiin muiden roskien joukkoon en kyl ilkeisi laittaa.

Kaikkea sitä. Vieras asia aika pitkälti koko esineiden siunaaminen.

Espanjan juhlaperinne on omanlaisensa. Katolinen loppiaisen kodin siunaus on siellä jäänyt aika pahasti tietäjen ja Jeesus-lapsen lahjojensaamisen juhlimisen jalkoihin. Espanjalainen loppiainen on ensisijaisesti päivä jolloin muistellaan kolmen tietäjän tuloa kunnioittamaan Jeesusta ja antamaan tälle lahjoja. Päivän nimi on espanjaksi kuninkaiden päivä, El Día de los Reyes.

Lapset saavat kuninkaiden päivänä enemmän lahjoja kuin jouluna joka on pienempi juhla Espanjassa kuin kuninkaiden päivä. Kuninkaiden päivä on siis joulukauden juhlista suurin ja näyttävin ja lapset odottavat lahjoja nimenomaan silloin.

Cabalgata taas on juhlakulkue joita kuuluu lähes kaikkiin espanjankielisen kulttuurialueen juhliin niin Euroopassa kuin Latinalaisessa Amerikassa. Kulkue on periespanjalainen tapa juhlia juhlaa kuin juhlaa. Cabalgata on ensisijaisesti maallinen kulkue, mutta uskonnollisten juhlien aikana sillä on myös uskonnollista merkitystä. Uskonnonharjoittamista cabalgata ei kuitenkaan ole vaan kirkon järjestämien ristisaattotyyppisten kulkueiden nimi on espanjaksi procesión.

Koska kuninkaiden päivä on kuitenkin yksi tärkeimmistä vuoden juhlista pääsiäisen ohella, kuninkaiden päivän cabalgata on totta kai tunteellinen asia ja koska juhlan aihe on ensisijaisesti uskontoon liittyvä, drag queenien esiintyminen kuninkaiden päivän cabalgatassa on herättänyt närkästystä. Lukaisin nopeasti espanjalaisen lehdistön juttuja aiheesta ja kyseessä näyttäisi olevan porukka joka haluaa pukea naisia cabalgatan vaunuun kuninkaiksi, en jaksa nyt syventyä tarkemmin uutisiin, mutta näyttäisi liittyvän jotenkin madridilaiseen gaypride-liikkeeseen. Kukin vaunu kun on yleensä jonkin yhdistyksen, työporukan tai harrastusporukan yhdessä valmistama ja madridilaiseen cabalgataan on ilmeisesti joku lgbtq-toimintaan liittyvä joukko halunnut osallistua vaunullaan johon on puettu naisia kuninkaiksi.

Kuvia kuninkaiden päivän cabalgatasta.
Näyttää varmaan suomalaiseen silmään tosi karnevaalimeiningiltä, mutta kuninkaiden päivän cabalgata on kyllä selkeästi sellainen hartaampi cabalgata.

(Meillähän on muuten Suomessa yksi cabalgata, Penkkaripäivä.)

cabalgata-de-los-reyes-mago-2018

1 tykkäys


Nyt on tuhrittu liitujen kanssa :slight_smile:

Hyvää loppiaista kaikille!

2 tykkäystä

Kuin myös!

(Äh. Minun kuvani ei ole läheskään yhtä vaikuttavan näköinen, mutta se johtuu vain huonommasta kännykästä.)

Cropped0038

1 tykkäys

K vs. C. Haistan tässä kirkkohistoriallisen kiistan ainekset. :stuck_out_tongue_winking_eye:

1 tykkäys

Ketju suljettiin automaattisesti 13 päivän kuluttua viimeisestä viestistä. Uusia vastauksia ei voi enää kirjoittaa.