Islannin kirkosta

Etäisyys sekä vaikea kieli vaikuttanevat osaltaan siihen, että Islannin kirkollinen tilanne on meille suomalaisille aika vieras, enkä itsekään voi väittää sitä syvällisesti tuntevani. Sielläkin on kuitenkin sikäläinen kansankirkko, Islannin kirkko, menettänyt runsaasti jäseniä viime vuosina. Kirkko on myös hyvin liberaali. Naispappeuden vastustus on kuulemma marginaalista (tosin voi olla, että moni näistä on voinut hakeutua katoliseen kirkkoon, johon kuuluu Islannissa yli 4% väestöstä). Samaa sukupuolta olevien liitot on hyväksytty eikä kirkko vihi enää papeiksi niitä, jotka eivät suostu vihkimään näitä pareja.

Viime päivinä maassa on ollut jonkin verran kohua, kun kirkko julkaisi nettisivuillaan sekä Facebook-sivullaan kuvan, jossa se mainostaa pyhäkoulua. Ei siinä mitään, ja sateenkaarikuviolla on monta merkitystä, ja kirkon ikkunasta kurkkaavan musliminaisenkin voi tulkita suopeasti, mutta lisäksi kuvan keskellä tanssii Jeesus, jolla on parrakkuudestaan huolimatta naisen rinnat (kuvan voi katsoa tätä kautta: https://m.facebook.com/kirkjan/photos/a.10150765084817719/10158479799602719/?type=3&source=48 ). Kuva oli vähän aikaa kirkon Facebook-sivun taustakuvana, nyt siinä virassa on miespari vauvan kanssa.

Ei mitenkään yllättäen tämä on herättänyt paheksuntaa konservatiivisissa kristityissä, mutta Islannissa ei ole erityisen vahvoja herätysliikkeitä, eikä muista Pohjoismaista poiketen siellä ole konservatiivista luterilaista vapaakirkkoa vaihtoehtona. Kaksi vanhaa luterilaista vapaaseurakuntaa on syntynyt pikemmin käytännöllisistä kuin opillisista syistä ja yhdestä uudemmasta en oikein ota selvää, se on ilmeisesti ainakin jossain määrin karismaattinen. On olemassa ryhmä Facebookissa, joka haluaisi perustaa Islantiin tunnustusluterilaisen vapaakirkon, mutta suurin osa sen islantilaisjäsenistä asuu ulkomailla (missä he ovat tunnustukselliseen luterilaisuuteen ylipäätään tutustuneet. Islannin kirkkohan ei käytä kaikkia samoja tunnustuskirjoja kuin me, vaan heillä on muistaakseni vain kolme vanhan kirkon tunnustusta, Vähä katekismus ja Augsburgin tunnustus).

Huvittavana yksityiskohtana mainitsen, että löysin islantilaisen uutisen, jonka ytimen eräs islantilainen ystävällisesti minulle tulkitsi. Siinä kerrottiin, että kuvaa on kritisoitu myös siksi, että mikäli Jeesus on historiallinen henkilö ei taiteilijalla ole oikeutta määritellä uudelleen hänen sukupuoltaan kun hänen omaa mielipidettään ei voida kysyä. Niinpä kuva itse asiassa on jopa trans-aktivistien tavoitteiden vastainen, ainakin jos ovat johdonmukaisia.

5 tykkäystä

Islannin kirkon jäsenten osuus maan väestöstä on muuten 63,47%, mikä on raju pudotus vuoden 2000 88,67% ja vuoden 2010 79,18%.

Edellä mainitsin katolisten osuuden olevan 4,02%, heidän määränsä on ollut esim maahanmuuton vuoksi kasvussa. Muita kristittyjä on yhteensä 7,57%. Muslimeja on hyvin vähän, 0,35%, jopa buddhalaisia on enemmän, 0,42%. Sen sijaan elvytetty viikinkiuskonto, Asatru, on saanut merkittävää suosiota ja sen kannattajia on virallisesti 1,31% väestöstä. Lisäksi maan uskontokentän kummajainen on zuismi eli sumerien muinaisuskonto. Sille perustettu uskonyhteisö syntyi pitkälti protestoimaan maan uskontolainsäädäntöä ja kirkollisveroa. Vitsi alkaa jo vanheta, sillä kun siihen vielä 2015 kuului 1% väestöstä, on vastaava luku enää 0,33%. Tällaista tietämystä tähän iltaan.

1 tykkäys

Islannin asioista saisit @Stieleiche varmaan lisää tietoa Tapio Koivukarilta. Kääntäjä, kirjailija, teologi. Ja koulukaverini. :rofl:. Eräällä hyvällä fb seinällä hänet tapaat. Ellet ole jo kaveri?

Olen hänet kyseisellä seinällä ‘tavannut’, jaolen yhden hänen Suomeen sijoittuvan romaaninsa lukenut, mutta emme ole kaveroituneet. En tiedä, mitä häneltä kysyisin :slight_smile: Vaikka varsinkin nykyään luen kaunokirjallisuutta hyvin vähän olen vuosien varrella lukenut useita islantilaisia historiallisia romaaneja, jotka ovat lisänneet tuon Saagojen Saaren tuntemustani jonkun verran.

1 tykkäys

Juu ajattelin että mikäli esim kyseisen maan kieleen ja kulttuuriin liittyvää kysymistä olisi.
Mukavaa että tuot tänne tietoja pohjoismaisista ja muistakin kirkoista!

1 tykkäys

Jos joku muuten ihmettelee, ettei kuvaa löydy tuon linkin takaa, miin ovat ilmeisesti poistaneet sen. Kuten sanoin, jotkut trans-asiaa ajavatkin tahot olivat pitäneet kuvaa ongelmallisena. Nyt taustakuvana kirkon Facebook-sivuilla on miespari…

Tämä ketju suljettiin automaattisesti 90 päivän kuluttua viimeisestä viestistä. Uusia vastauksia ei voi enää kirjoittaa.