Kappelien käytöstä ei-kristillisiin tilaisuuksiin

Jumala on erilainen Espoossa ja Vantaalla.

Ehkä vähän karrikoitu aloitus, mutta Korkein hallinto-oikeus on päättänyt että seurakunta saa kieltää kappelien vuokraamisen uskonnottomiin hautajaisiin. Nyt kuitenkin KHO katsoi että syrjintäolettama syntyi ja kirkon piti kumota se. Se onnistui, ja perustelu on käsittääkseni teologinen. Mutta toisaalta Vantaalla kappelia vuokrataan kaikille, Espoossa ei. Tämä ei nyt tunnu ihan vedenpitävältä perustelulta näin ulkopuolisen silmin.

(Toiseksi nousee mieleen kysymys tilanteesta, jossa vuokrattaisiin seurakunnan leirikeskus eroakirkosta-palvelun kehityspalaveriin. Kun kyse ei ole pyhästä tilasta, ei sama teologinen perustelu toimi. Tilanne olisi tietysti aika absurdi. Luonnollisesti tämä on eri asia, enkä väitä, että uskonnottomat hautajaiset olisivat uskonnonvastaisia.)

1 tykkäys

Kappelia vai kappelin yhteydessä olevaa salia, jossa voi järjestää esim. taloyhtiöiden yhtiökokouksia, syntymäpäiviä yms. ja kahvitella/ruokailla samassa. Ainakin Espoossa nuo kappelien yhteydessä olevat “ruokasalit” ovat vuokrattavissa muuhunkin kuin kirkolliseen käyttöön. Varsinainen kappeli - siis kirkkosali - on varattu kirkollisiin toimituksiin, mutta myös kirkkoon sopiviin muihin tilaisuuksiin, kuten konsertit.

1 tykkäys

Seurakunnat saavat itse päättää vuokraavatko kappeliaan vai eivät. Kappelit rinnastuvat rukoushuoneisiin. Yleensä toiseen kristilliseen yhdyskuntaan kuuluvat saavat käyttää siunauskappelia, muta ei-kristityille sitä ei anneta. Ortodokseilla ja luterilaisilla on sopimus ko asiasta. Kansankirkot ovat sopineet, etä voivat käyttää toistensa siunauskappeleita tai hautausmaan kirkkoja.

Jos uskonnottomien ei jossain anneta käyttää kappelia, niin hautaustoimitus pitää silloin järjestää sen mukaisesti. Puheet ja laulut voi silloin säästää muistotilaisuuteeen ja pitää haudalla vain seppeleitten laskun.

1 tykkäys

Saavat ja eivät saa… Karrikoiden, kauppias ei saa päättää että maitoa myydään hänen kaupassaan vain valkoihoisille. Elinkeinovapautta on rajoitettu lailla joka laajentaa yhdenvertaisuuden pelkästä valtion toiminnasta yksityiselle puolelle.

Niinpä kysymys ei minusta ole aivan täysin yksiselitteinen.

1 tykkäys

Kirkko ei ole elinkeinonharjoittaja. Kysymys on sakraalitilan luovuttamisesta sellaisten ihmisten käyttöön, jotka eivät tunnusta ko tilan pyhyyttä. Laki säätää vain hautaamisesta, ei hautausmaiden kirkkojen tai kappelien käytöstä. Luterilaiset hautausmaat toimivat ns yleisinä hautausmaina, mutta kappelien käyttö ei sisälly hautaamiseen.

3 tykkäystä