Kardinaaleista

En ymmärrä instituutiota. Ovatko kaikki kardinaalit papistoa? Vain käytännössä vai voisiko olla maallikkojakin? Vastaako kardinaalikollegio ortodoksien autokefaalisten kirkkojen synodeja vai mikä sen funktio on?

Käytännössä kaikki kardinaalit ovat jo hyvin pitkään olleet piispoja. Joskus nimitys tulee papille, mutta yleensä hänet vihitään pian piispaksi. Vastaavaa instituutiota tuskin on muissa kirkoissa.

Eikö kardianaalien tärkein tehtävä ole uuden paavin valitseminen? Käsittääkseni he valitsevat hänet keskuudestaan. Paaviksi valittava ei kuitenkaan saa olla yli 80-vuotias. Onko kardinaaleilla muita tehtäviä?

Mikä kardinaalien tehtävä on paavin valinnan lisäksi? Miksi piispat eivät valitse paavia?

Piispoja on katolisessa kirkossa niin paljon.

Kardinaalithan ovat aina titulaarisesti jonkin Rooman alueen hiippakunnan piispoja, pappeja tai diakoneja. Siis tavallaan Rooman johtava papisto valitsee paavin, vaikka käytännössä eivät taida juuri olla tekemisissä titulaarivirkansa kanssa.

1 tykkäys

Esim. juonitella ja haalia valtaa Ranskan hovissa.

Ja tietenkin huolehtia siitä akselista.

4 tykkäystä

Eli kardinaali-instituutioon on syynä… logistiikka?

Varmaan niinkin, koska menneinä vuosisatoina olisi helposti mennyt pari vuotta ilman paavia, jos olisi pitänyt ensin viedä viesti maailman kaikille kolkille ja sitten vielä odottaa piispojen saapumista sieltä konklaaviin.

Mutta toisaalta paavi on nimenomaan Rooman piispa, ja kardinaaleilla on tehtävä Rooman hiippakunnassa. Valinta ei siis sinänsä ole välttämättä mikään maailmanlaajuinen tapahtuma.

Paaviksi valittavalle ei ole periaatteessa muita rajoituksia kuin että pitää olla katolinen mies. Valintaa ei estä esimerkiksi se, että on ekskommunikoitu, minkä tarkoitus on ilmeisesti prosessuaalinen, eli vältetään riitelyä siitä, onko joku ehdokas ekskommunikoitu vai ei tai onko paavinvalinta pätevä jonkin tällaisen syyn takia.

80 vuoden ikäraja koskee kardinaalien oikeutta ja velvollisuutta osallistua konklaaviin. Käytännössä paavi on jo pitkään valittu konklaaviin osallistuvien joukosta, ja tähän on käytännön syitä. Kardinaalit tuntevat tietysti parhaiten muut kardinaalit, joten ehdokkaalle on helpompi saada kannatusta ja ehdokas voi tarvittaessa lausua oman käsityksensä.

Toiseksi jos konklaavin ulkopuolinen tulisi valituksi, olisi hankalaa järjestää valitun saapuminen Sikstuksen kappeliin ilman, että tieto valinnasta leviää ennen aikojaan. Jos valittu sattuisikin kieltäytymään virasta, tiedon valinnasta pitäisi jäädä salaiseksi.

Paavinvalinnan lisäksi kardinaalit osallistuvat kardinaalikollegioon, joka on eräänlainen hallitus tai neuvosto. Eri kardinaaleilla on eri virkoja, ja tietyt virat Roomassa ovat sellaisia, joihin nimitetään vain kardinaaleja. Kardinaaleilla on joitakin erioikeuksia kirkkolaissa, esimerkiksi kardinaaleja ei voida tuomita kirkollisissa tuomioistuimissa, ellei paavi ole antanut tähän valtuutusta.

1 tykkäys