Katolisen kirkkorakennuksen säännöt

Eräässä kirjassa arvellaan vanhan kirkon rakennetun “vastoin kanonista lakia” niin, että alttari oli tehty puusta. Mitä kat. kirkon sisäiset säännöt määräävät kirkkorakennuksista?

Alttarin pyhän pöydän pitää olla kiinteä, siis kivestä tehty/muurattu. Ja sen sisään pitää olla asennettu pyhä reliikki.

1 tykkäys

Tämä selvä. Tuon reliikkijutun muistinkin.

Joo, vähintäänkin osittain kivinen pitää alttarin olla edelleenkin. Kirkkorakennuksia koskee valtava määrä muitakin säännöksiä, mutta ilmeisesti vain alttari kiinnostaa?

Kerro nyt pari säädöstä malliksi. Lainasin kirjan Suomen keskiajan kivikirkoista, ja kai olennaista on tietää mitkä tekijät ovat olleet uskonnollisten syiden määräämiä, mitkä ohjaamia ja mikä paikallista luovuutta.

Nykyiset säädökset ovat monessa kohdin erilaiset kuin silloin. Tuohon aikaankin jo oli tärkeää, että kirkossa oli murtovarma paikka pyhitettyjen ehtoollisleipien eli Kristuksen ruumiin säilytystä varten. Nykyään sen pitää olla metallinen, mutta keskiaikana ilmeisesti muurattu syvennys riitti; voihan toki olla, että metallikuori siitä ryöstettiin valtion tarpeisiin reformaation aikana.

Tuohon aikaan isommissa kirkoissa oli myös tyypillisesti useita alttareita, joiden äärellä vietettiin messua päivittäin. Vanha sääntö nimittäin kielsi viettämästä enempää kuin yhden messun samalla alttarilla päivässä.

Mutta joo, historiallisten vaatimusten suhteen en ole minkäänlainen asiantuntija. @Nienna ehkä ennemminkin?

Jännä tieto! Lieneekö varkauksia sitten oikeasti tapahtunut, kun sääntö on tarvittu? Vaikka kai ainakin pikkupojat ovat olleet pikkupoikia myös vuosisatoja sitten.

Kyllä konsekroituja hostioita on koetettu varastaa, ne ovat olleet kovaa valuttaa kaikenlaisissa noitajutuissa.

1 tykkäys

Meillä taitaa muistaakseni olla sama sääntö vieläkin. Miksi siitä luovuttiin?

Tämähän on eräs syy myös sille, miksi vuosisatojen saatossa kommuunio suoraan kielelle tuli ainoaksi sallituksi tavaksi ottaa Herran ruumis vastaan. Ja nyt kun käsikommuunio on jälleen yleistynyt, näitä on löytynyt myytävänä nettipalstoilla.

Myydään siunattu ehtoollisleipä… Ööh, selvä. Kai niillekin sitten markkinat on.

Ettei vaan huijattaisi ostajaa ja myytäisi siunaamattomia leipiä.

1 tykkäys