Ketjujen otsikoiden muokkaus

Aloitanpas tällaisen loukkaantumis- ja purnausketjun. Muutaman kerran aloittamieni ketjujen otsakkeita on muokattu oikea- ja yleiskielisempään suuntaan. Tässä ei sinänsä ole mitään väärää, mutta koska tapanani on nillittää pikkuasioista, niin nillitän tästäkin. Mielestäni näin ei pitäisi tehdä kysymättä aloittajalta kuin korkeintaan niissä tapauksessa, joissa otsikko on epäselvä tai sääntöjen vastainen.

Ehdottaisin siis muokkauspolitiikalle jonkinlaisia hyvin löyhiä pelisääntöjä. Näin siksi, että kirjoittajilla on oikeus esimerkiksi käyttää yleiskielestä poikkeavia ilmaisuja.

Toisaalta olen koko lailla samaa mieltä. Toisaalta tahdon muistuttaa, että sinulla ei ole moraalista oikeutta esittää mitään oikeakielisyyteen liittyviä toiveita saati vaatimuksia ennen kuin lakkaat käyttämästä sanaa (“sanaa”) liekkö.

1 tykkäys

Liekköön tuo nuinkaan?

Vielä pyhäpäivänä! Ettäs kehtaat.

Jo edellisellä foorumilla kiinnitettiin huomiota viestien ja ketjujen oikeakielisyyteen. Minusta otsikkojen kirjoitusvirheet pitää korjata ihan automaattisesti eikä siihen tarvitse mitään lupia kysellä. Selkeä ja hyvä yleiskieli helpottaa ymmärtämistä ja lukemista ja auttaa pitämään kirjoittelun asialinjalla. Kun valtaosa tekstistä on huoliteltua ja asiallista, niin silloin asiattomat oksennukset erottuvat selvemmin joukosta.

Tässä on kyse samanlaisesta asiasta kuin julkisten vessojen siisteydessä: jos wc on siisti, se kannustaa kaikkia käyttäjiäkin toimimaan siististi. Jos taas lattialla lainehtii ja paperiroskaa on joka paikassa, niin se ärsyttää käyttäjiä ja saa heidät kuseskelemaan pitkin seiniä ihan vain protestoimisen ja huvin vuoksi. Pidettäköön siis otsikot ja viestien kieli huoliteltuina.

Muokkasin tuota elokuvaketjun otsikkoa, kun se on härinnyt minua siitä asti kun se loin, enkä jotenkin silloin saanut ajatuksesta kiinni millä tavalla se kuulostaisi paremmalta.

2 tykkäystä

Minäkin sitä harkitsin muutettavaksi muotoon elokuva- ja televisioketju tms, koska tv-asioitakin näkyy olleen mukana ja niille ei taida ketjua olla. Mutta ei kai tuo niin nuukaa ole. Enkä toisen johtajan jälkeen mene omiani laittamaan. Katsottaisiin pian jo röyhkeydeksi :slight_smile:

1 tykkäys