Kirkonpoltto - Muu tuhoaminen - Muuhun käyttöön ottaminen

Kirkko on enemmän kuin rakennus, enemmän kuin joku muu betoniloota, autokauppa tai S-Market.

Juuri nyt pääsiäisen alla “paloi” Perkkaan kappeli Espoossa. Tuntui pahalta, tosi pahalta. Tuo pikkuruinen puurakennus oli se kristitty kirkko, missä lähimmän tuttavapariskuntamme lapsi kastettiin (olimme siinä vaimoni kanssa kummeja). Kävin siellä joskus myös muissa tilaisuuksissa. Olin eilen kirkkokuoron mukana laulamassa iltamessussa Helsingissä, mutta tuo Perkkaan kappelin palaminen pysyi eilen mielessä koko ajan, olo oli kuin jos kuulisi läheisen ystävän tultua pahoinpidellyksi ja tapetuksi.

Pelkään että Perkkaalla kyse on tahallisesta tuhopoltosta, mihin tuo sattuisi itsekseen syttymään kolean sateentihkuisena aikana ulkopuolelta?

1 tykkäys

Kolmisen viikkoa sitten paloi Järvenpään Jampan ostoskeskus ja sen mukana seurakuntakoti. Iso menetys seurakunnalle ja alueen ihmisille, toimintaa oli paljon.

Palo alkoi “alle 15-vuotiaiden” tulitikkuleikeistä. (Tarkempaa ikää ei ole kerrottu, tuo 15 on ratkaiseva juridiselta kannalta, mutta kun nimenomaan on puhuttu tulitikkuleikeistä, niin luultavasti ovat reilusti nuorempia.)

Ikävä tuo kappelin tuhoutuminen, varsinkin jos kyseessä on tämän hetkisten tietojen mukainen tahallinen teko.

Perkkaan kappelissa pidettiin ennen koronaa kesätorstaisin iltamessuja, joissa kävin. Niistä jäi erityisesti mieleen yhteen ääneen lausuttu Herran siunaus: “Herra siunatkoon meitä ja varjelkoon meitä” jne. En sellaiseen ole muualla törmännyt. Jotain muutakin erikoista messuissa oli, mutta en enää muista mitä.

Jotenkin sen ymmärtää, että kirkko palaa vaikka vioittuneesta sähkölaitteesta tai vastaavasta sattumanvaraisesta syystä. On kuitenkin käsittämätöntä, että joku haluaa tehdä pahaa edes älyttömästä humalaisen päähänpistosta, saati tietoisesti ja tarkoituksella.

2 tykkäystä

Näitä kirkonpolttoja tapahtuu aika tasaiseen, syyllisiä ovat usein saatananpalvojat tai muut kristinuskon vastustajat.

Esimerkkejä:

https://www.murha.info/rikosfoorumi/viewtopic.php?t=7493

"…esim. Tyrvään, Porvoon ja Tampereen mormonikirkon palot alkoivat päähänpistosta, ja Vantaalla kirkon ja jehovasalin polttanut taas oli syyntakeettomassa tilassa. Toisaalta “satanistiksi” julistautunut, Hyvinkään paloittelusurmasta tutuksi tullut Jarno Elg on hänkin kunnostautunut kirkonpolttopuuhissa, hänet on nimittäin tuomittu vuoden 1992 juhannuksena Kirkkonummella tapahtuneesta kirkon tuhopolttoyrityksestä.

Tänne on tehty listaa kirkkojen yms. tulipaloista Suomessa: http://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_S … kopaloista

Ylläolevasta listasta puuttuu muutamia tapauksia, joskin aika vähäpätöisiä sellaisia. Esim. Keski-Porin kirkkoa yritettiin sytytellä reipas kymmenen vuotta sitten palavalla raamatulla (-97) ja sytyttämällä ovi palamaan (-98), jolloin lähistöltä oli löydetty “saatananpalvojien tunnuksia”

Ja pääsiäinen tuntuu olevan suosittu aika tällaisiin harrastuksiin, eikös jokunen vuosi sitten jossain Pohjanmaalla palanut kirkko myös pääsiäisen alla.

1 tykkäys

Olen ollut myös siinä käsityksessä, että kirkonpolttoja tapahtuu eniten juuri pääsiäisen alla. Se on kai joku vanha satanistinen perinne?

Esim. Ylivieskan kirkko v.2016 tuhopoltettiin pääsiäisenä.

Nyt palmusunnuntaina ammuttiin tykinkranaateilla (4. kerta) ortod.kirkkoon
(Sievierodonetsk Holy Christ-Christmas Cathedral). Κύριε ἐλέησον

1 tykkäys

Ukrainassa on kuulemma monessakin paikassa väki paennut kirkkoihin, ajattelivat, että venäläiset eivät sentään ortodoksisia kirkkoja tuhoaisi, mutta väärässä olivat. Myös muut kirkot ja synagogat ovat olleet tuhoamisen kohteina.

3 tykkäystä

Ei se mene tunteisiin jos sakraalirakennus päätetään purkaa homeen takia, vaikka tulos onkin sama.

Ei vallankaan jos tilalle rakennetaan uusi sakraalirakennus -entistä kestävämpi. Mutta sakraalirakennuksen ottaminen muuhun käyttöön tuntuu sekin (ainakin minusta) pahalta. Esim entisestä kirkosta disko tai rafla. Tai talli, kuten 1940-luvulla, kun naapurin pikkumaa tarvitsi lisää elintilaa.

Täällä vielä maan päällä eläessämme emme kuitenkaan saa kolmessa päivässä kirkkoja korjattua tai uudelleen rakennettua, kuten emme muitakaan rakennuksia.

Voi toki yrittää tukahduttaa keskustelun ihan mistä tahansa aiheesta sillä, ettei kommentoi itse aiheesta mitään, mutta heittää tiskille jonkin kaikille tutun (toki itsessään totuudellisen) fraasin, mikä ei kuitenkaan liity keskustelun varsinaiseen aiheeseen.

Pahuutta vastaan voi ja tulee myös taistella, sekä omaa syntisyyttään vastaan, että maailmassa esiin tulevaa pahuutta vastaan.

Menetkö lohduttamaan Ukrainan tuhottujen kirkkojen haavoittuneita ihmisiä muistuttamalla heitä heidän omasta syntisyydestään?

Ai sä kuolet syöpään kahdessa viikossa, kuule mullakin meni tikku sormeen…

Et tainnut ihan ymmärtää, mitä tarkoitin: että Jeesuksen kuolema merkitsi myös Jumalan temppelin hajottamista. Siinä mielessä olemme kaikki temppelin tuhoajia. Se oli hengellinen näkökulma asiaan. Minulle nämä temppelien tuhoamiset muistuttavat Jeesus-temppelin hajottamisesta.

Enkä verrannut asiaa millään tavalla Ukrainan sotaan. Eikä tarkoitus ollut tukahduttaa keskustelua. Miksi olisikaan? Voihan kommentin yli hypätä ihan rauhassa, jos ei koe sen liittyvän asiaan. Mutta poistin kommenttini, jos se oli niin sopimaton. Voit poistaa sen myös omasta viestistäsi.

Tämä ketju suljettiin automaattisesti 90 päivän kuluttua viimeisestä viestistä. Uusia vastauksia ei voi enää kirjoittaa.