Kreikkalaiskatolinen liturgia

Helsingissä on tietääkseni ainakin P Henrikin katedraalissa silloin tällöin toimitettu pyhän isämme Johannes Krysostomoksen Jumalainen liturgia Ukrainan Kreikkslaiskatolisen Kirkon papiston toimesta. Vieläkö näin on?!?

1 tykkäys

Kerran kuukaudessa edelleenkin, seuraavan kerran lauantaina 22.09.2018 klo 14:00.

3 tykkäystä

Kiitos, v. Romonos! Joskus on tainnut Fideksessä olla ihan reklaamikin palveluksesta…

1 tykkäys

Tässä Facebook-ryhmässä näistä palveluksista aina tiedotetaan. Saapi liittyä mukaan. :blush:

Tuntuu, että somea on ihan riittävästi, kun on whatsup ja Instagram…:thinking:

Aihetta hieman sivuava offtopic. Osaisiko joku suositella jonkinlaista yleisesitystä uniaattien kirkkohistoriasta? Olisi mukava saada jokin edes pintapuolinen yleiskuva.

Riippuu nyt vähän, mitä tarkoitat uniaatilla. Jos kaikkia itäisen riituksen katolilaisia, niin siellähän on joukossa eri aikaan unioituneita, aina Rooman yhteydessä olleita jne. Paikallishistoriat ovat usein aika erilaisia.

Wikipediasta löytyy jonkinlainen yleislinjaus ja linkkejä.

1 tykkäys

Maroniittejä? He olivat ymmärtääkseni monoteliittejä.

Siksi puhuinkin yleisesityksestä. Historia on toki monipolvinen, mutta kyllähän muutaman sadan sivun artikkelikokoelmaan saisi jonkin pintapuolisen raapaisun monipuoliseen kun historiaan.

Tässä voisi olla hyvä. En ole itse tuota kirjana pidellyt käsissä.

1 tykkäys

@SanGennaro oletkin varmasti hyvin perillä siitä että kun puhutaan läntisistä ja itäisistä kirkoista (huom, monikot kummassakin) ei puhuta riituksista vaan itsenäisistä kirkoista jotka muodostavat kokonaisuuden. Tässä tapauksessa 14 itsenäistä kirkkoa muodostaa itäisen ortodoksisen kirkon ja 23 itsenäistä kirkkoa muodostaa läntisen kirkon/katolisen kirkon. Läntisessä kirkossa vain yksi noista 23 kirkosta on latinalainen kirkko.

1 tykkäys

Jos maroniitit eivät kelpaa, niin italo-albanialaiset varmaan ainakin? Ja Grottaferratan luostari? Menneinä aikoina on ollut myös sellaisia paikalliskirkkoja, jotka ovat eläneet tietämättöminä suuren maailman skismoista eivätkä siis ole valinneet puoltaan.

Näiden kirkkojen historia on kiinnostavaa. Että voi olla kristinuskoa joka ei ole valinnut puoltaan suuressa skismassa.

Ei tässä kelpaamisesta ole kyse, vaan historiasta. :slight_smile: Ei tämä historia tosiaan kovin siisteihin laatikoihin mahdu. Italo-albaanit ja Athoksen benediktiinit hauskoina esimerkkeinä.

Ukrainan kreikkalaiskatolisen kirkon historiikki löytyy täältä eli ko. kirkon omilta sivuilta. Ikävä kyllä on vain ukrainaksi, mutta Google-kääntäjällä saa jonkinlaisen suomennoksen.

1 tykkäys

Linkki on vanhentunut, toimiva linkki täällä.

1 tykkäys