Kristillinen usko ja psykologia ja psykiatria

Subanin artikkeli tulee asiaan melkoisesta vähemmän empaattisesta yläkulmasta. Sellaisesta viitteenä mm “itsestään selvä -väite”, joka esiintyy kaksi kertaa samassa lauseessa. Toinen mielenkiintoinen ilmaus on “Psykologialla ja psykiatrialla ei siis ole tämän kanssa mitään ongelmaa. Onko teologeilla?” Tässä laitetaan painimaan nyt kaksi tieteenalaa ja määrittelemätön määrä teologeja, joiden päähän itsestään selvyydet eivät uppoa vaikka “se on poistettu sairausluokituksista jo vuosikymmeniä sitten”.

Mielenkiintoisempaa olisi ollut rinnastaa tieteenalat psykologia, psykiatria ja teologia sekä niiden lähteet keskenään. Nyt vuoropuhelu tai siis yksisuuntainen puhelu käydään akselilla kaksi tieteenalaa - > teologi(t).

Hieman ironisesti suhtaudun rinnastukseen, jossa psykologisen ja psykiatrisen tiedon vuosikymmenet sairausluokituksen poistamisesta muuttavat asian itsestäänselvyydeksi, mutta teologian eräät 2000 vuotta vanhat lähteet ovat (liian) vanhaa tietoa.

Pastoraalisen sielunhoidon tueksi mainittu kurssi on varmasti hyödyllinen. Sen sijaan minun vaikea nähdä, että psykologia, psykiatria tai tautiluokitukset olisivat Raamattua ja traditiota merkittävämpiä lähteitä kristillisen avioliittoteologian alalla.

2 tykkäystä

En siis ole itse samaa mieltä kyseisen kirjoittajan kanssa.

Konservatiivisissa luterilaisissa piireissä oltiin aikanaan huolissaan teologisen tiedekunnan eksegetiikanopetuksen epähengellisyydestä (olen ollut siinä käsityksessä että tämä olisi ollut pääsyy Suomen teologisen instituutin perustamisen). Mutta ehkä eräät käytännöllisen teologian oppialat, perheneuvonta- ja diakoniatyöntekijöiden hyödyntämät sekulaarit metodit ja teoriat, “kansankirkkoajattelu” yms. ovat vielä eksegetiikkaa tehokkaammin maallistaneet Suomen ev.lut.-kirkon ja sen työntekijöiden käsitystä itsestään. Harhaoppinenkin eksegeetikko ottaa sentään Raamatun vakavasti.

Mietin jo kyseisen psykiatriakurssin aikana, että sen oppikirjojen rinnalla olisi voinut olla esimerkiksi Janne Kivivuoren “Psykokirkko” -teos, jossa hän käsittelee aiemmin normatiiviselta teologiselta pohjalta toimineen ev.lut.-kirkon muuttumista psykoterapeuttisen ajattelun pohjalta toimivaksi instituutioksi 1950-1970-lukujen kuluessa. Kivivuoren kritiikki psykokirkkoa kohtaan ei lähde kristilliseltä pohjalta, vaan hän on sosiologi, joka 1980-1990-luvuilla kiinnostui siitä, miten psykoanalyyttislähtöinen ajattelu oli saanut (hänen mukaansa) keskeisen aseman yhteiskuntatieteissä, arkiajattelussa ja politiikan puhetavoissa. (“Psykokulttuuri” 1992, “Psykopolitiikka” 1996, “Psykokirkko” 1999.)

1 tykkäys

Tuota Subanin tekstiä lukiessa alkaa hihnat luistaa päässä. Rinnasteinen ilmiö on se, kun lukee huumeiden viihdekäyttäjien tekstejä. Siis niiden, joille koko elämä on jostain syystä yhtä viihdettä. Eli silloin otetaan joku mahdoton premissi tai kaksi, ja aletaan rakentaa aksiomaattista maailmaa niiden päälle.

Psykiatria on syntynyt 1800-luvun puolivälissä. Sen keskeinen idea on käsitellä ihmisen mieltä materialistisesta näkökulmasta, eli nähdä ihminen biomekaanisena koneena. Aluksi se pyrki erilaisten leikkelyiden, kiduttamisen, myrkyttämisen ja pahoinpitelemisen avulla “shokeeraamaan” tätä “biomekaanista konetta” toimimaan toivotulla tavalla. Vähän kuin tietokoneessa joku voi painaa reset-nappia.

Pitkän aikaa psykiatria oli väline, jonka lupaus oli tuottaa “täydellinen” tai “ihanteellinen” ihminen. Tai “vasaroimalla” oikaista epätäydelliset ja vähemmän ihanteelliset yksilöt lähemmäksi ihanteellista toimintaa. Sitten tulivat natsit, jotka ovat enemmän kuin vähän hurjasta maineestaan velkaa psykiatrialle.

Tämän seurauksena psykiatria joutui pukeutumaan “terapeuttiseen” kaapuun. Eli sen käsitys ihmisestä jatkui edelleen biomekaanisena koneena. Ynnä sen keinot ovat edelleen vasaran tasolla (lobotomioita sähköllä ja lobotomioita kemikaaleilla, ynnä nyt uutena lobotomioita kohdistetuilla magneettikentillä). Mutta sen toiminta-ajatukseksi tuli “viallisten yksilöiden korjaamisen” sijaan “ehjien yksilöiden parantelu”.

On suurten aikakausilehtien kansia ja kokonaisia numeroita, joissa hehkutetaan sitä, miten pian kuka vain voi psykiatrian avulla tehdä itsestään täysin uudenlaisen ihmisen. Oletko huono vanhempi? Oletko huono opiskelija? Ei hätää. Meillä on asiaan sopiva pilleri. Silti edelleen vaikutuksen tarkkuus ja laatu on vasaran tasoa.

Psykiatrialla ei ole mitään ansaittua auktoriteettia mihinkään ihmisenä olemisen kysymykseen. Sillä on ainoastaan ideologinen pohja, että ihminen on psykomekaaninen kone. Tästä johtuen se ottaa ympäröivältä kulttuurilta marssijärjestyksensä. Eli sen, että mihin suuntaan sille tarjottua “ainesta” (siis potilaita) tulisi vasaroida. Se on vähän kuin liberaali tähtäisi jotakuta kiväärillä ohimoon ja sanoisi, että “tämän kiväärin mielestä homoseksuaalisuus on normaalia ja ihanaa”. Tai homoseksuaali katsoisi peiliin ja sanoisi, että “uskon peilikuvaani: homoseksuaalisuus on ihanaa ja normaalia”.

Tarkoitus ei ole tällä ja nyt ottaa kantaa homoseksuaalisuuteen. Vaan siihen, että psykiatrian auktoriteetti asiassa ei ole sen kummempaa kuin kiväärin tai peilikuvan (tai vasaran) auktoriteetti. Se on syntyjään ja määritelmällisesti väline, koska sen kuva todellisuudesta on täysin välineellinen.

Ihminen voi vasaralla lyödä (tai kiväärillä ampua) mitä vain. Ihminen voi sanoa peilikuvalleen mitä vain - jolloin peilikuva käytännössä sanoo hänelle mitä vain. Tästä syystä psykiatriaan vetoamalla mikä vain aate tai ideologia voidaan määritellä tiedoksi ja sen vastakohta tietämättömyydeksi.

Oikeastaan natsit olivat psykiatrian parhaita käyttäjiä siksi, että heillä oli sille joku reaalimaailman tavoite: terveiden, älykkäiden ja hyvinvoivien ihmisten suosiminen sairaiden ja heikkojen kustannuksella. Sekä sosialistiset järjestelmät että nyt liberaalit länsimaat sen sijaan ovat valjastaneet psykiatrian täysin ideologisten tavoitteiden ajamiseen. Tässä on toki se vielä, että psykiatrialla on oma ja hyvin yksinkertainen tavoite: tehdä mahdollisimman paljon rahaa.

Periaatteessa psykiatria ei ole ikinä korjannut eikä parantanut ketään. Tämä johtuu siitä, että sen käsittelemät ongelmat, joita voisi kutsua kuvaavimmin ja useimpien sen “asiakkaiden” (tai uhrien) kohdalla sielun ongelmiksi, eivät ole korjattavissa sen keinovalikoimalla. Joka taas koostuu käytännössä eri tasoisista, eri menetelmillä tehdyistä ja kestoltaan ja pysyvyydeltään eri tasoisista lobotomioista. Eli aivojen toimintojen tukahduttamisesta tai estämisestä, samaan aikaan kun tukahdutetaan tai estetään kasa elimistön normaaleja prosesseja, joilla ei ole mitään tekemistä mielen tai aivojen kanssa.

Tästä johtuen psykiatrialla on siis vapaus yrittää ihan mitä vain, eikä sitä varsinaisesti pidetä vastuullisena mistään sen aiheuttamasta haitasta tai tuhosta. Eli kyseessä on joku sellainen instituutio, johon ihmiset projisoivat uskoaan ihmisen mielen materiaaliseen perustaan. Koska kyse on projektiosta, ei psykiatrian tarvitse koskaan vastata tai täyttää kyseistä uskomusta. Vaan sen toimivuus ja toiminnan perusta on iäti uskonasia.

Tilastollisesti se korreloi monien mielenterveyden, identiteetin ja päihteidenkäytön ongelmien kanssa. Eli puhdas, neutraali tiede (jos leikitään hetki, että sellainen on mahdollinen) olisi pelkkien numeroiden perusteella taipuvainen suhtautumaan siihen ongelmallisena ilmiönä itsessään. Se, että joku tuntee yhden homon, johon nuo korrelaatiot eivät päde, on kiva anekdootti, mutta ei muuta kokonaiskuvaa.

Psykologia on, nykyään, valitettavasti, lähinnä psykiatrian apuväline. Eli välineen väline. Siinä, missä psykiatriaksi voisi kutsua puhetta ihmisestä ja ihmisen mielestä materiaalisena tai biomekaanisena asiana, voi psykologiaksi sanoa puhetta ihmisestä ja ihmisen mielestä sen maailmankuvan puitteissa, mihin se tai sen haara tai osa on kyseisellä hetkellä kiinnittynyt. Eli psykiatria on materiasta nousevan psyyken tarkastelua materiana ja moderni psykologia on materiasta nousevan psyyken tarkastelua ilmiönä.

Tl;dr. Jos jonkin position absoluuttisuutta tai fanaattisuutta olisi mahollista mitata, niin Johanna Suban sijoittuu ainakin minulla asteikon punaiseen ääripäähän.

2 tykkäystä

Kaikki lääketieteen eri osa-alueet käsittelevät ihmistä “biomekaanisena koneena”. Lääketiede ei korjaa sielua, ei kunnosta auraa, ei poista pahaa karmaa, ei karkoita pahoja henkiä, taikka tarjoile kaukoreikiä höystettynä enkeli-energialla.

Epätodesta väitteestä seuraa kasa kuorittuja perunoita.

Ainoa asia mistä et psykiatriaa tässä tekstissä syyttänyt taisi olla ilmastonmuutos :slight_smile:

Paitsi tietysti ne lukemattomat ihmiset, joita psykiatrian ala on auttanut. Edelleen täysin käsittämättömiä väitteitä, joita et voi mitenkään osoittaa todeksi.

Käsittämättömät väitteet jatkuvat…

Projektio? Eh? Onko siis aivoissa havaittu kemiallinen epätasapaino ja siihen kehitetty lääke, joka tutkitusti palauttaa henkilölle hänen kykynsä toimia jälleen normaalisti uskon asia?

1 tykkäys

Juu, osaan erottaa Subanin ja sinun tekstit. Tuosta psykokirkko-ajattelusta vain sellainen spin-off, että tulee välillä mieleen mikä se kirkon keskus tässä ajattelussa on? Ihminen tarpeineen (lue himoineen), jota valtion uskontolaitos nöyrästi palvelee, tai jos ei palvele, niin kuluttaja nostaa kytkintä. Toki Kristuksen kirkon päämäärä on ihminen ja hänen pelastuksensa, mutta ”niiden vaiheiden kautta, jotka parhaaksi tiedät”, kuten III hetken rukouksen päätteeksi pyydämme.

Itse asiassa lääketieteen edustajatkin jo tiennevät, että ihmistä ei kannata hoidettaessa kohdella “koneena” vaan persoonina, itsenäisinä yksilöinä. Tämä on totta jopa silloin, kun käsitellään puhtaasti fyysistä ongelmaa. Jos taas joku uskoo, että psyykkiset ongelmat ovat pohjimmiltaan puhtaasti fyysisiä, tämä joku elää jossakin hassussa uskomusmaailmassa, samassa johon karmatontut ja yksisarvisenkelit kuuluvat. Tällaiselle näkemykselle ei näet ole kovin kummoisia perusteita. (Jos ei maailmankatsomuksia lasketa.)

1 tykkäys

Kyllä, minullakin on kokemuksia ihmisistä, joita psykiatrinen hoito on auttanut, jopa hämmästyttävällä tavalla. Tarpeellinen lääketieteen ala.

3 tykkäystä

Samoin. Tiedän myös psykiatrian tai psykologian vastaisia kristittyjä, mutta sellainen ajattelu ei millään muotoa edusta kristinuskon valtavirtaa. Lääketiede on jees, psykiatria mukaan lukien. Osassa psyykkisiä ongelmia fyysisillä taustatekijöillä on isompi, osassa pienempi osuus, molemmantyyppisiä pystytään hoitamaan. Ja teologien on ihan hyvä olla perillä myös psykiatriaan liittyvistä jutuista, koska papit kohtaavat työssään myös psyykkisesti sairaita ihmisiä.

2 tykkäystä

Olen täsmälleen samaa mieltä.

Eikai kukaan tällaista usko? Tarkennuksena psykiatrian alakin lähtee siitä että pohjimmiltaan me olemme “biomekaanisia koneita”. Tietoisuutesi, ajatuksesi, jne eivät ole irrallaan fyysisestä kehostasi vaan ne ovat aivojesi tuottama ominaisuus. Esimerkiksi muistosi eivät suinkaan leijaile jossain eteerissä ajukoppasi syövereissä vaan ne ovat ihan oikeita fyysisiä rakenteita aivoissasi ja kun nämä rakenteet rappeutuvat niin menetät muistosi.

Osaako @Petrous selittää tai kuvitella, että miksi tai miten psykiatriasta on ollut näille henkilöille apua?

Osaako @Anskutin jotenkin yksilöidä, että minkälaisia näiden antipsykiatristen kristittyjen argumentit tai perustelut voisivat olla? Tai minkälaisia ovat parhaat argumentit psykiatriaa vastaan? Tai mihin perustuvat parhaat argumentit psykiatrian puolesta?

Sitten on vielä se, että “psykologian vastaisuus” on hyvin epämääräinen käsite. Näen itse kaiken niin psykologian kautta, että tästä “pidemmälle” pääsee vain jos alkaa uskoa Jungin juttuihin. Psykologian paikan perustelee yksinkertaisesti se, että jokaisella ihmisellä kuitenkin on mieli, johon sisältyvät tahto, tunteet, muistot ja minäkäsitys. Psykologia on hyvä asia, neutraalisti ajateltuna, kun se tutkii näitä.

Tuskin kukaan kristitty silti uskoo psykiatrian pohjalla olevaan radikaaliin materialismiin. Tai sitten sellainen henkilö ei, ihan loogisesti, ole kristitty. Ei ole kyse edes siitä, mikä on “fiksua” tai millä “on paikkansa” yhteiskunnan puolesta. Psykiatria taitaa tässä mielessä olla jonkinlainen evoluutioteorian pikkuveli.

Tämän keskustelun kannalta argumentti oli joka tapauksessa se, että päätös poistaa homoseksuaalisuus tautiluokituksesta oli täysin poliittinen. Riippumatta siitä, oliko se lopulta hyvä vai huono, oikea vai väärä, jälkikäteen perusteltu vai vieläkin perustelematta. Eli Johanna Subanin positio on ideologinen. Se ei ole tieteellinen edes vaikka radikaali materialismi olisi totta.

Ontologinen materialismi riittää. Eikai psyykkisiä ilmiöitä voi olla ilman aivoja? Kai kristitty voi uskoa että fyysisiin aivoihin selkeästi sidoksissa oleva tietoisuus voi jatkaa kuollessa eteenpäin?

Tiede on kanssasi eri mieltä.

Kokonaisvaltainen, siis myös somaattisten sairauksien, tahdonvastaisena annettu hoito suljetulla osastolla paransi ja helpotti läheisen henkilön ahdistuksia- ja harhoja. Kotiutumisen jälkeen jo hoidon aikana aloitettu ja tasoltaan oikeaksi säädetty lääkitys pitää edelleen pahimmat harhat poissa. Miten tämä tapahtui, en osaa paremmin selittää voihan siis olla, että kuvittelen kaiken.

3 tykkäystä

Esität tuossa huolettomasti ja varmasti väitteitä, jotka ovat lopulta näkemyksiä, jotka pohjautuvat tietynlaiseen ihmiskäsitykseen. Ihmisyys ei suinkaan ole perusteellisesti selvitetty ilmiö, eivät ihmisen aivotkaan. Tai se onko ihminen yhtä kuin aivonsa vai onko ihminen sittenkin pohjimmiltaan olevainen aivan toisella tasolla.

Luen toki myös näitä:

Et sinäkään voi noita väitteitäsi varsinaisesti todistaa, vaikka laittaisit lähteeksi tieteellisiä tutkimuksia. Toki ihmistä voi, saa ja pitääkin tutkia, mutta mihin saakka päästään? Lopulta kyse on näkemyksestä, ja todellisuus- ja ihmiskäsityksestä. Faktuaalisella tasolla se on edelleen suuri arvoitus, tieteen kehittymisestä huolimatta.

Jos tietoisuus on puhtaasti aivojen “tuottamaa” niin se nimenomaan on fyysinen juttu. “Psyykkinen” on silloin vain jokin fyysisten ilmiöiden alalaji, jossa determinismi jyllää yhtä lailla kuin fysiikassakin, vaikka sitä on vaikeampi havaita. (Tämä siis jos ollaan tiukan johdonmukaisia.) Ja tämä uskomus taas edellyttää tietynlaista maailmankatsomusta.

[quote=“Thinkcat, post:18, topic:1988, full:true”]Tämän keskustelun kannalta argumentti oli joka tapauksessa se, että päätös poistaa homoseksuaalisuus tautiluokituksesta oli täysin poliittinen. Riippumatta siitä, oliko se lopulta hyvä vai huono, oikea vai väärä, jälkikäteen perusteltu vai vieläkin perustelematta. Eli Johanna Subanin positio on ideologinen. Se ei ole tieteellinen edes vaikka radikaali materialismi olisi totta.
[/quote]

Tätä on aika vaikea kumota. Tässä asiassa (kuten myös “sukupuolten moninaisuudessa”) käytetään argumentaatiossa tieteitä aika tarkoitushakuisesti ja valikoiden.

Käsittääkseni psykiatrian parissa on ollut aina jonkinlaista kiistaa siitä, onko häiriöiden taustalla erilaiset aivojen toiminnan häiriöt, sisäerityksen häiriöt jne. Vai onko kyseessä erilaisten muiden asioiden aiheuttamat tilat. Näin yksinkertaistaen. Mielenkiintoista on tietysti pohtia, miten ihmisen ruumis on muutoin tuollainen.

Kristinusko ei ole sen enempää psykologian puolella kuin sitä vastaan.

Työnnän taas nokkani tunteita herättävään aiheeseen, mutta :smiley: Minusta on mahdollista kristittynäkin uskoa, että tietoisuutemme nykyisessä muodossaan nousee nimenomaan fyysisistä juurista, kehostamme ja aivoistamme. Niin ei ole pakko uskoa - tietoisuus on ymmärtääkseni tieteenkin piirissä vielä melkoinen mysteeri -, mutta ei se kristinuskon kanssa ristiriidassakaan välttämättä ole, ei sen enempää kuin ruumiin mädäntyminen maaperässä on ristiriidassa ruumiillisen ylösnousemuksen kanssa.

2 tykkäystä

Itse ajattelen, että tietoisuus on sidoksissa aivoihin samaan tapaan kuin me sieluina olemme sidoksissa ruumiiseemme ja fyysiseen olemukseemme. Mutta perimmältään sielu ja tietoisuus ovat riippumattomia näistä. Siis olemassa omana itsenään, omassa todellisuudessaan. Mutta “niin kauan kuin tämä ruumis on kotimme”, järjestely on tällainen.

Minulla ei ole ongelmaa tämän allekirjoittamisessa. Mutta katson, että tietoisuus edes nykyisessä muodossa ei tyhjene fyysisiin juuriinsa. Ts. se ei ole juttu joka voisi olla olemassa ja toimia vain ja ainoastaan fysiikan varassa eikä se voi saada alkuaan vain ja ainoastaan fysiikasta. Juuri siksi psykiatria varmasti toimii osin (tai, varovaisemmin sanottuna, sillä on mahdollisuus toimia), mutta vain siltä osin kuin ihmistä ei käsitellä vain “biomekaanisena koneena” jota voi ainakin teoriassa rukata kuin mitä tahansa muutakin konetta.

Tiede perustuu metodologiseen materialismiiin eikä näin ollen voi tutkia mitään yliluonnollista. Tiede on tutkinut esimerkiksi sydäntä ja todisteet osoittavat vahvasti siihen suuntaan että tämä elin vastaa kehosi verenkierrosta. Samoin tiede on tutkinut aivojasi ja tullut siihen tulokseen että tämä elin tulkitsee aisteista tulevaa informaatiota (näkö, kuulo, tunto, kipu, jne) ja että tässä elimessä tapahtuu myös ajattelusi. Voimme seurata mitä aivoissasi tapahtuu kun yrität muistaa jotain, kun tunnet rakkautta, vihaa, kipua tai jos yrität esimerkiksi valehdella. Tieteellä on aika vankkaa todistusaineistoa sen suhteen miten kemikaalit ja erilaiset sairaudet muuttavat persoonaasi. Pari lasia viinaa ja muuten kiltti ihminen muuttuu agressiiviseksi, dementia ja muistosi katoavat. Mikään ei todista sen puolesta että tietoisuutta voisi olla ilman fyysisiä aivoja.

Voi hyvinkin olla että on olemassa sielu, auroja, karmaa, qi-energiaa, reikiä tai että voit olla demonin vallassa. Luonnontieteessä nollahypoteesi kuitenkin on se että näitä asioita ei ole olemassa. Todistustaakka on väitteen esittäjällä ja nollahypoteesi falsifioituu heti kun todistustaakka on saavutettu.

Tiede on osoittautunut parhaaksi tavaksi selittää ja tutkia todellisuuden ilmiöitä ja niiden välisiä suhteita. Tämän takia useimmat meistä menevät lääkäriin eivätkä esimerkiksi luota astral-tv:n ennustajien apuun taikka hakeudu enkelihoitajan “koulutuksen” käyneen pakeille (https://ikira.fi/enkelihoitaja.html)

1 tykkäys