Kristittyjen määrä Iranissa lähestyy miljoonaa | Uusi Tie -verkkolehti

Kansainväliset kristilliset järjestöt ovat puhuneet pitkään Iranin kristittyjen räjähdysmäisestä kasvusta. Nyt he ovat saaneet tukea väitteilleen myös sekulaareilta tutkijoilta. Hollantilainen tutkimusryhmä GAMAAN ( Group for Analyzing and Measuring Attitudes in Iran , Asenteiden mittaus- ja analyysiryhmä Iranissa) on nimittäin selvittänyt iranilaisten asennetta uskontoa kohtaan. Kyselytutkimukseen vastanneista 1,5 prosenttia piti itseään kristittyinä. Asiasta uutisoivat muun muassa Iran International -verkkosivustoja kristillinen ihmisoikeusjärjestö Article18.

Mielenkiintoista! Itse muistan Iranissa törmänneeni ateisteihin jotka ällistelivät sitä että me uskoimme Jumalaan vaikka olimme länsimaalaisina vapaita olemaan uskomatta. Kokemukseni mukaan iranilaiset ovat kriittisiä, älykkäitä ja yleensä suvaitsevaisia ja liberaaleja.

2 tykkäystä

Gamaan-kyselyt ovat nettikyselyitä, joiden perusongelma on se, että niihin vastaa sellainen osa väestöstä, joka ylipäätään vastailee nettikyselyihin. Eli esimerkiksi lukutaidoton osa väestöstä ei vastaile sellaisiin kyselyihin, kun taas netissä aikaa paljon viettävät, kouluttautuneet ihmiset ovat yliedustettuina suhteessa kokonaisväestöön. Jossain määrin tähän liittyviä ongelmia voi paikata painokertoimilla, jossain määrin taas ei. Lisäksi tuon tyyppisiin nettikyselyihin, joissa kyselyn tekijä ei itse tee otantavalintoja, liittyy riski siitä, että otanta riippuu siitä, missä ja minkälaisten verkostojen kautta kyselylinkkiä ovat muut netissä levittäneet. Vaikka vastaajia olisi 50 000, se ei takaa sitä, että vastaukset olisivat automaattisesti yleistettävissä väestöä edustaviksi prosenttiluvuiksi edes painokertoimilla kertomisten jälkeen, joilla oikaistaan esim. vastaajien ikäjakauman eroja suhteessa kokonaisväestöön. Jos kyselylinkkiä levitetään aktiivisesti vaikka jollain herätyskristillisillä some-kanavilla voi tulla erilaisia vastauksia kuin jos sitä levitetään vaikka jollain islamilaisen opin keskustelufoorumeilla tai islam-kriittisillä sivuilla, ja tuon kyselyn kohdalla ei ole tiedossa, mitä kautta vastaajat ovat kyselyyn miltäkin osin kertyneet. En ihan hirveän suurta painoarvoa itse laita netissä toteutetuille kyselyille, joissa kyselyn tekijä itsekään ei tiedä, mitä kautta vastaajat ovat kyselyn löytäneet. Jos tarkoitus on selvittää jonkun valtion väestön näkemysten ja vakaumusten jakaumaa, pidän luotettavampana sellaisia kyselyitä, joissa kyselyn tekijä päättää, keille kyselyn lähettää, ja jossa kyselyn tekijä omaa jonkun käsityksen vastausprosentista.

Tuon tyyppisten nettikyselyjen tekijä ei taida tietää itsekään, onko kyselyyn vastannut esim. joka tuhannes kyselyn nähneistä vai kenties 5 % kyselyyn törmänneistä, ja että moniko on vastannut siihen monta kertaa: esim. ensin kännykällä ja sitten tietokoneella. Sen kyselyn tekijä näkee, että moniko vastaus on tullut samasta IP-osoitteesta, mikä voi johtua joko saman henkilön vastaamisesta moneen kertaan tai siitä, jos joku toinen on vastannut myös samasta IP-osoitteesta (esim. perheenjäsen).

Eikös ne IP-osoitteet ole nykyään vaihtuvia? Siis jotenkin muistan tällaisesta lukeneeni, mutta nolaankohan nyt itseni täydellisesti puutteellisilla tekniikkatiedoillani…

Kyllä ja ei. IP-osoite voi olla vaihtuva tai kiinteä. Mobiililaitteissa on lähtökohtaisesti yleensä vaihtuva IP-osoite, mutta ei se kesken netin käytön jatkuvasti silti vaihdu, ja jotkut käyttävät niissäkin sovellusta, jolla vakioivat IP-osoitteensa. Jos vastaa useaan kertaan kyselyyn samalta laitteelta samana päivänä, IP-osoite aika todennäköisesti pysyy samana. Jos taas ensin teet jotain netissä, ja sammutat sitten laitteen/nettiyhteyden, ja avaat nettiyhteyden myöhemmin katkon jälkeen uudelleen, voi katkon jälkeen aiemman IP-osoitteen tilalle tulla toinen IP-osoite.

Gamaan-kyselyissä on ainakin aiemmin raportoitu samojen IP-osoitteiden osuus. Vuoden 2018 kyselyssä se osuus oli muistaakseni 2 %. Uusinta raporttia en ole lukenut.

Uusottomaani Erdoganin Turkissa toimivan hyvän ystäväni, ortodoksipapin seurakunnassa on paljon juurikin iranilaisia. Siis, kääntyneitä sekä kristinuskosta kiinnostuneita jlanpalveluksiin ja katekumeeni-toimintaan osallistuvia. Joutunut opettelemaan farsia jopa. Ystäväni siis.

Toisaalta, vaikka nämä iranilaiset eivät ole Teheranin vanhakantaisten ajatollahien kannattajia millään tapaa, eivät he ole myöskään Trumpin Iran-politiikan ystäviä.

Onko Uusi Tie -verkkolehdellä muuten juttuja Saudi-Arabian kristillisestä skenestä, joka lienee enemmän ahtaalla kuin Iranin vastaavat, vaikka maa on kuitenkin Yhdysvaltojen ja lukuisten muiden (arvopohjaisten ja liberalismia kaikilla yhteiskunnan aloilla kannattavien) länsimaiden tärkeä liittolainen ja merkittävä kauppakumppani.

Niitä lienee. Laita vaan tänne tai aloita niistä myös ketju.

Tämä ketju suljettiin automaattisesti 90 päivän kuluttua viimeisestä viestistä. Uusia vastauksia ei voi enää kirjoittaa.