Kristityt ja yhteiskunnallinen keskustelu

Tällä foorumilla poliittinen keskustelu on tarkoin rajoitettua, vaikkakin vähemmän kun kyseessä ovat klassista tai konservatiivista kristillisyyttä koskevat yhteiskunnalliset tai poliittiset asiat, henkilöt, tapahtumat. Painotus on yleensä reaktiivinen. Otetaan vastaan, kommentoidaan, voivotellaan, analysoidaan ja jaetaan peukkuja.

Itseäni kiinnostaisi tietää millä tavalla kristittyjen tulisi tänään osallistua ja näkyä yhteiskunnallisessa keskustelussa niistä asioista, jotka koskettavat kirkkojamme, kristittyjä tai kristillisyyttä. Täällä sitä ei sääntöjen ja moderaattorien mukaan suosita, mutta samalla Räisäsen keissi ja eräiden äärivasemmistolaisten luterilaisten pappien edesottamuksia kyllä seurataan ja kommentoidaan.

Oikeistolaisempien ja kristittyjen kirkkojen kannalta suurempien muidenkin kuin Venäjän kaltaisten valtiollisten toimijoiden arvottaminen kristillisen teologian valossa ei myöskään juurikaan ole sallittua -ja olkoon nyt sitten niin.

Siis, mitkä ovat mielestänne niitä oikeita toimintatapoja tai foorumeita, joissa vaikuttaa? Tai pitäisikö meidän kristittyjen edes? Onko yhteiskunta, jolla tarkoitan tietysti -ja valitettavasti- pääasiassa somea, sitä maallista regimenttiä ja niin muodoin “Keisarille kuuluvaa”? Onko meillä kristityillä edes yhteistä sanomaa tänään tiettyjen moraalisten näkökohtien lisäksi?

Tulisiko meidän kristittyjen pysyä vain hiljaa tämän torpan ulkopuolella, istua nöyrästi näppäintemme äärellä keskenämme? Reagoida jälleen kun kun seuraava Räsänen joutuu raastupaan, äärivasemmistolainen pappi tekee jotain uutta typerää. Paheksua, kenties pikkasen vihastua ja kerrata kuinka tämä on kristinuskon; Raamatun, kirkolliskokousten, isien ja tunnustuskirjojen valossa täysin epäkristillistä ja väärin. Tämänhän me toki osaamme.

Tässäkö kaikki?

1 tykkäys

Politikointi on tosiaan pannassa tällä foorumilla. Sillä mennään. Mutta itse en pistäisi pahakseni esim. sinun ilmeisen perehtyneitä näkökantojasi tiettyjen maailmankolkkien tilanteisiin. Itse en ole näihin asioihin kovinkaan perehtynyt. joten mielestäni kaikki tarjolla olevat näkökulmat ovat tervetulleita.

Se, mikä on ongelma, että asioista erimieltä olevat alkavat demonisoimaan toisiaan.

Jatkan isseikseni. Millä tavalla ja miksi liberaali-reformistit tai yleensä liberaalimpaa suuntaa edustavat kristityt toimijat ovat menestyneet niin hyvin täällä Suomessa?

Vastaan isseikseni; tila, näkyvyys ja toisto. Kyse on alustoista. Ei toki tässä kaikki, mutta alustavasti kyse on juurikin siitä kuka hallitsee mediatilaa, sanoman ja tiedon näkyvyyttä. Kirkkojen perinteinen itseilmaisu häviää aina tässä, vaikka olisi kuinka striimattua.

1 tykkäys

Itse en pidä tapaus Räsästä, tai useimpia yhteiskunnallista näkyvyyttä saavoja asioita kovinkaan kiinnostavina. Tämä pääosin, koska asiat ovat lopulta niin perusasioita, ja itselleni itsestäänselvyyksiä. Mallia pitääkö ihmisellä oikeus olla vakaumus, ja myös toimia tuon vakaumuksen pohjalta, ja kertoa siitä muille. Johon vastaus on, että tottakai.

Suurin osa yhteiskunnallista keskustelua herättävistä asioista on mallia tissit vilahtivat, koska siinä on lehtien ansaintamekanismi. Jolloin siitä nousevien asioiden kommentointi on samalla tasolla, eikä niitä sotia voi voittaa.

Näen että missä omasta mielestäni kristityt loistavat pitkälti poissaolollaan on areenat, joissa olisi tarttumapintaa Jeesuksesta kertomiseen. Ja yhtälailla esimerkiksi historiallisista Raamatun ajan kulttuureista kertomiseen. Jolloin kristittyjen tehtävä olisi kirkastaa ihan vaikka sitä, mitä vaikkapa tieteentekemisen tulisi olla kristillisestä näkökulmasta. Ja laulaa paremmilla argumenteilla suohon ajatukset, jotka pohjautuvat huonoon argumentaatioon.

He ovat liberaaleja - kuten minäkin - koska meille kirkolliseen toimintaan osallistuminen on pitkälti riitteihin osallistumista. Nämä riitit harvoin sisältävät vakavaa suhtaututumista kristinuskon sisältöihin.
En tiedä, voiko puhua suoranaisesti menestyksestä. Kun äitini hiljan kuoli. niin tapasimme (nais) papin, joka kyseli äitini suhtautumista kristinuskoon. Emme osanneet vastata muuta kuin, että hänen uskonsa ei ollut kovin analyyttistä vaan ennemminkin lapsen uskoa.

Tällainen usko on aika helppoa uskoa. Siinä nähdäkseni sen menestyksen salaisuus ainakin evlut-kirkossa.

(Sinähän et ole evlut käsittääkseni.)

Tämä on mielestäni liiallinen yksinkertaistus:

Vastaan isseikseni; tila, näkyvyys ja toisto. Kyse on alustoista.

Tässä paljon.(Olen syntyjäni luterilainen, sittemin käännyin) Tuli mieleeni luterilaisen isoveljeni tarina. Siis, hän yhä on ev.lut. ja hyvä niin. Hän meni ensin naimisiin vaimonsa kanssa maallisesti ja sitten ajattelivat että jospa nyt myös kirkollisesti.

Noh, menivät papin luo ja pappi, että mitäs tässä nyt vihkimään kun olette ihan laillisesti maistraatissa menneet.

Veljeni, joka on kuitenkin ev.lut vaikka ei sillä paljon kerskaa (ja ei häntä ortodoksisuus kiinnosta, enkä ole sitä tarjonnutkaan!) kuten monikaan kunnon luterilainen, että jospa nyt kuitenkin.

Pappi sitten kysy, että mikäs se nyt on saanut noin muuttamaan mieltä, että pitäisin kirkossa vihkiä myös avioon? Veljeni vastasi siihen, että: “Noh, hän kun on alkanut uskoa siihen, että maapallon ulkopuolella on elämää”.

Täydellistä.

4 tykkäystä

En osaa tyhjentävästi vastata pohdintaasi yhteiskunnallisen keskustelun paikasta ja laadusta mutta ainakin tällä foorumilla se on käytännössä kielletty. Kuten suunnilleen kaikki muukin moderaattoreiden mielipiteiden opponointi. U+R lienee hyvinkin TOP-5:ssa mitä tulee keskustelun sensurointiin nettifoorumeilla. Eikä ole näköpiirissä ainakaan mitään positiivista kehitystä asian tilassa.
Niinpä omalta osaltani olen rajoittanut aika voimallisesti kaikkinaista “keskustelua” tällä alustalla.

1 tykkäys

Sensuurin viikate viiltää tosiaan aika ronskisti. Paitsi politiikkaan liittyvät avaukset, myös liki kaikkeen missä tulee esiin Israel.

Ihmettelen sensuurin hanakkuutta, koska Israel on Raamatunkin mukaan pyhä maa, siellä on lukemattomia kristittyjen pyhiinvaelluspaikkoja muiden uskontojen paikkojen ohella, ja juutalainen se oli Jeesuskin ja toimi Israelissa.

Kyllä Israelista ja juutalaisista edes jonkinlainen sisäsiisti keskustelu pitäisi sallia tälläkin palstalla. Itse olen joitakin avauksia yrittänyt, niin turpiin on tullut: teksti poistettu tai ketju lukittu.

1 tykkäys

Tämä ketju suljettiin automaattisesti 90 päivän kuluttua viimeisestä viestistä. Uusia vastauksia ei voi enää kirjoittaa.