Lähetyshiippakunnan vuosi 2018

Tässä pitkästä aikaa tietoa LHPKsta.

Vuosi 2018 pähkinänkuoressa:

  • Seurakuntien määrä kasvoi kahdella
  • Lähetyshiippakunnan toimintaa aloitettiin uusilla paikkakunnilla
  • Seurakuntien jäsenmäärä kasvoi
  • Pidettyjen jumalanpalvelusten määrä kasvoi
  • Jumalanpalvelusvieraiden lukumäärä kasvoi
  • Seurakuntien talous vahvistui
  • Pappiskollegio vahvistui seitsemällä uudella pastorilla

Seurakuntalaisten kannatusmaksut ja kolehtilahjoitukset nostivat talouden huomattavasti edellisvuotta paremmaksi. Seurakunnat keräsivät kannatusta yhteensä 1 268 197€.

Lähetyshiippakunnassa oli vuoden 2018 lopussa 34 seurakuntaa. Lisäksi säännöllistä jumalanpalvelustoimintaa oli seitsemällä paikkakunnalla. Lisäksi Kotkassa vuodesta 2013 lähtien kokoontunut yhteisö järjestäytyi 31. maaliskuuta 2019. Eli seurakuntia on nyt huhtikuussa 2019 yhteensä 35.luterilaiseksi Siilas-seurakunnaksi.

Seurakunnan pääjumalanpalveluksia, eli pyhinä pidettyjä messuja tai sanajumalanpalveluksia, oli yhteensä 1654. Jumalanpalveluksissa oli kävijöitä yhteensä 75 456, kasvua edellisvuoteen on 3,2%.

Lähetyshiippakunnan pappiskollegioon kuului vuoden 2018 lopulla 58 pastoria. Pappiskollegio vahvistui vuoden aikana seitsemällä pastorilla. Neljä pastoria liittyi pappiskollegioon pappisvihkimyksen kautta ja 3 muualla pappisvihkimyksen saanutta hyväksyttiin pappiskollegion jäseniksi. Suurin osa pappiskollegion jäsenistä palvelee seurakuntia oman työn ohella tai eläkeellä ollessaan.

Suomen evankelisluterilainen lähetyshiippakunta hyväksyttiin Kansainvälisen luterilaisen neuvoston (International Lutheran Council) jäseneksi Antwerpenissa 25.—28.9. 2018 pidetyssä ILC:n maailmankonferenssissa ja lähiaikona tehdään sopimukset Saksan SELK:n sekä Missouri Synodin kanssa,

http://www.lhpk.fi/katsaus-vuoteen-2018/

6 tykkäystä

En juuri tunne tätä Lähetyshiippakuntaa. Eli onko kyse itsenäisestä luterilaisesta uskonnollisesta yhdyskunnasta/ kirkkokunnasta?!?
Eli jatkuuko protestanttisen luterilaisuuden pirstoutuminen aina vaan?!?:thinking:

No hakukoneella löydät tietoa. Ja taisi linkki olla edellä valmiina.
Ei kun lukemaan itse.
Kyllä, kirkkokunta on. Nimi on hiukan hämäävä, koska ei se ole osa mitään kuten hiippakunta on osa kirkkoamme.

Lähetyshiippakunta on vuonna 2013 perustettu itsenäinen luterilainen kirkko. Se ei ole kuitenkaan rekisteröitynyt uskonnollinen yhdyskunta. LHPK syntyi vuonna 2000 perustetun Luther-Säätiön toiminnan suunnatessa erilleen kansankirkon elämästä. Sillä on säännöllistä toimintaa 41 paikkakunnalla ja myös uusilla paikkakunnilla on toimintaa alkamassa tämän vuoden aikana.

Itse ajattelen perheeni pystyvän Lähetyshiippakunnan seurakunnassa parhaiten elämään todeksi sitä perinteistä luterilaista uskoa, jota Suomessa on tunnustettu kohta 500-vuotta, mutta joka on kansankirkon sisällä monella tapaa murenemassa. LHPK ei ole missään mielessä täydellinen, elämässään onnistuneiden kirkko vaan monella tapaa keskeneräinen ja matkalla.

1 tykkäys

3 muualla vihittyä lisätty pappiskollegioon? Tiedän Oskari Nummelan ja Jaakko Töllin ev.lut. kirkosta, mutta kuka on kolmas? Aa, olisiko Ville Typpö? Missä hän olikaan saanut vihkimyksensä?

Tässä LHPK:n piispan pääsiäistervehdys.

4 tykkäystä

Istanbulissa. Mainitaan myös seurakunnan sivuilla.

Alle 50 kävijää per jumalanpalvelus?

Suurin osa Lähetyshiippakunnan seurakunnista on pieniä. Heidän sivuillaan ovat seurakuntakohtaiset tilastot. Pari seurakuntaa taisi mennä yli sadan.

Hyvin useassa ev.lut seurakunnassa on alle 50 henkeä jumalanpalveluksessa paikalla. .

Minusta tuo lähes 50 kävijän keskiarvo per jumalanpalvelus kuulostaa ihan kohtuulliselta. Montakohan prosenttia tämä on seurakuntalaisista?

OK, katolisten silmälasien läpi kuulosti vain tosi vähältä, kun itse on tottunut tyytymään kirkossa seisomapaikkoihin. No ei meilläkään arkimessussa ole tuon enempää väkeä, eikä monella diasporapaikkakunnalla.

Siellä Stadissa taitaapi olla sunnuntaisin aika monta katolista messua, eri kielillä - ja joskus kaiketi parillakin eri riituksella…

Onpa kyllä. Alle 50 kävijän sunnuntaimessuja ei silti juuri taida löytyä. Meillä diasporassakin (Tapanila) on yleensä 100-200 kävijää.

Diapora on melko suhteellista - pääkaupunkiseudun julkisen liikenteen laajuutta ajatellen😁
Toisenlainen diaspora on täällä pohjoisen Pirkanmaan maaseutukunnan haja-asutusalueella, kymmenien kilometrien päässä seurakunta keskuksesta. Julkiset liikenneyhteydetkin ovat lähes olemattomat :frowning:

Diaspora on kai ratikka, jossa pyörii slide show? Siinä sitä pk-seudun kirkollisuutta taas on…

3 tykkäystä

Itsehän sanoin ainaki joskus säännöllisesti niille (luterilaisille) tutuille, jptka käyvät jumalanpalveluksessa muualla kuin itse käyn, että mitäs teille siellä diasporassa elävälle seurakunnalle kuuluu.

Joo ei todellakaan ole. Käynhän siellä minäkin

Göteborgissa vietettiin lauantaina 27.4.2019 innostava juhla. Piispa Roland Gustafsson vihki Missionsprovinsenin uudeksi piispaksi Bengt Ådahlin…

Kätten päälle panemisessa mukana oli sankka joukko Missionsprovinsenin pappeja ja piispoja. Iloksemme mukana oli myös Missionsprovinsenin ensimmäinen piispa Arne Ohlsson muiden Ruotsin piispojen rinnalla. Ulkomaisista sisarkirkkojen piispoista mukana olivat Suomesta Risto Soramies, Latviasta Hanss Martins Jensons, Englannista Jon Ehlers ja Norjasta Thor Henrik With. Saksasta mukana oli Armin Wenz. Lähetyshiippakuntaamme edusti myös dekaanimme Juhana Pohjola.

1 tykkäys

Ketju suljettiin automaattisesti 90 päivän kuluttua viimeisestä viestistä. Uusia vastauksia ei voi enää kirjoittaa.