Lähetysmäärärahojen jakoperusteet uusiksi Kuopiossa

Tämän päivän Uusi Tie -lehdessä (3/2018) sanotaan seuraavaa:
"Kuopion seurakunnat ovat päättäneet puolittaa neljän lähetysjärjestön avustusmäärärahat ja antaa vastaavan summan kahdelle lähetysjärjestölle, Suomen Lähetysseuralle ja Suomen Pipliaseuralle.

Kuopion seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto päätti asiasta viime lokakuussa, ja yhteinen kirkkovaltuusto vahvisti esityksen joulukuussa äänin 22-20. Kuopion seurakuntien yhteisen kirkkovaltuuston jäsen Jarmo Oksanen kertoo, että aiempina vuosina kirkkovaltuusto on torpannut tämäntyyppiset aloitteet."

Alooitteen tekijä on kirkkoneuvoston jäsen Heikki Juutinen. Hänen Facebook -päivityksensä 31.10.2016 on “Ehdotin tänään Kuopion seurakuntayhtymän kirkkoneuvostossa, että vain niitä lähetysjärjestöjä tuettaisiin, jotka hyväksyvät naispappeuden ja seksuaalisen tasavertaisuuden. Kukaan ei kannattanut ehdotustani.”

Valitettavasti en löytänyt linkkiä enkä jaksa käsin kopioida enempää. Suomen Lähetysseurahan on jo tähän mennessä rohmunnut kaikki parhaat kolehtipyhät ja saa varoja lähetysjärjestöistä kaikkein eniten. Ellen väärin muista, niin Johanna Korhonen ajoi aikanaan samaa asiaa. Harmillilsta, että tämmöistä vääntöä pitää olla.

Matt. 28:19-20 Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa.

Pitäisikö kuopiolaisten tarkistaa, miten se lähetyskäsky meneekään. Mikä on tärkeintä lähetystyössä? Sekö, mitä Jeesus käskee vai se, mitä Suomen ev lut kirkossa on päätetty tai tullaan ehkä joskus päättämään. Minua harmittaa!

6 tykkäystä

Jos lähetysrahoja jaetaan lähetysjärjestölle, miten se on lähetyskäskyn vastaista?

Jos luet aloituksen ajatuksen kanssa, niin huomaat, mikä tässä on pointtina.

Jos määrärahat puolitetaan niiltä, jotka eivät hyväksy naispappeutta eivätkä homovihkimisiä (seksuaalinen tasavertaisuushan tarkoittaa sitä tässä tapauksessa) ja se puolitettu osa lisätään näille kahdelle, niin se on epäoikeudenmukaista.

2 tykkäystä

Sama huomautus kuin viimeksi samasta asiasta: SLS ei ole rohmunnut mitään pyhiä, vaan jokainen järjestö anoo kolehtipyhiä ja kirkkohallitus ne sitten jakaa. Parempi ilmaus olisi: Suomen Lähetysseurahan on jo tähän mennessä saanut kaikki parhaat kolehtipyhät…

No sanotaan sitten, että kirkkohallitus on rohmunnut Suomen Lähetysseuralle kaikki parhaat kolehtipyhät.

Paitsi että tuotakaan ei aina noudateta. Viime vuonna Kylväjän ainoan kolehtipyhän otti itselleen Kirkon ulkomaanapu Turussa reformaation juhlapyhänä, joka oli Kylväjälle tarkoitettu. Pyhän tuotto oli ilmeisesti liian hyvä muille annettavaksi kuin kirkon omalle organisaatiolle.

Yhteenveto

Hyi tämmöiset homoja ja naisia vihaavat Kylväjät ja muut vastaavat.

Lähde:
https://www.kylvaja.fi/kylvaja-lehden-paakirjoitukset/2017/11/rohkea-kirkko

Turusta televisioidun reformaation juhlajumalanpalveluksen kolehti kerättiin Kirkon ulkomaanavulle, vaikka sunnuntai oli Kylväjän ainoa vuosittainen virallinen kolehtipyhä ja kohteena raamattuopetus Aasiassa ja Afrikassa. Tällaisissa tilanteissa yritämme muistaa hallituksemme urheilevan puheenjohtajan rohkaisua: leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä!

2 tykkäystä

Otti itselleen? Mistä lähteestä löydät tiedon, että KUA olisi itse vaikuttanut päätökseen?

Totta kai tiedän, että SLS ja KUA saavat paremmin kolehteja kuin muut - mutta eivät ne itse kolehtipäätöksiä tee.

2 tykkäystä

Tämä voi olla totta, mutta hämmennyin lähinnä siitä, että mikä tämä lähetys-issue tässä on. Kuopion evl.fi nähtävästi nuivii konservatiiveja, mutta eihän tässä lähetystyön nuivimisesta ole kai kyse, kun raha lähetykselle ei vähene.

Kyllä siinä se näkökohta kuitenkin on myös, että esim. Kisumun kehitysvammaiset tai Myanmarin pappeinkoulutus eivät saa tukea yhtä paljon, jos Sleyn rahoja vähennetään. SLS esim. ei toimi Keniassa eikä Myanmarissa.
Tähän taas voidaan heittää se kommentti, että lähetysjärjestöillä on oma taloutensa, jolloin yksittäisen seurakunnan määrärahan vähennys ei suoraan tuolla tavalla kohdistu köyhiin kirkkoihin. Ehkä onkin totta että sovittuja projekteja yhteistyökirkoissa pystytään pitämään yllä ottamalla rahaa muualta.
Mutta yksinkertaistuksen vuoksi on kuitenkin oikein asia esittää noin. Jonkun järjestön “kurittaminen” eli avustusten vähentäminen ainakin välillisesti vaikeuttaa lähetystyötä. Ja lähetystyöhön tarkoitettuja rahoja ei todellakaan järjestö voi käyttää mihin tahansa.

Itse olen kohdannut onneksi myös sellaisia kirkon “liberaaleja” eli salonkikelpoisia pappeja, jotka sanovat suoraan: Arvostamme Sleyn lähetystyötä ja haluamme tukea sitä seurakunnassamme, huolimatta joistakin näkemyseroista. Kaikki eivät siis priorisoi niin, että tasa-arvokysymykset voittaisivat kirkon todellisen mission.

Jälleen kerran muistutan myös siitä, että evl.fi ei tee lähetystyötä ilman näitä järjestöjä. Kirkon päätöksenteossa on täysin virallisesti päätetty, mitkä järjestöt toteuttavat kirkon tehtävää.
Siitä on kyse myös kolehtipyhissä. Niitä on perinteisesti pyritty jakamaan tasapuolisesti suhteessa toimijoiden määrään ja tehtäviin. Se, että jonkin mielipide-eron vuoksi skipataan yhden järjestön kolehtipyhä, on kirkon yhteisten, lähetystyötä koskevien sopimusten ja käytänteiden halveksimista.

Oikeat vaihtoehdot olisivat a) joko lopettaa sopimukset näiden liian konservatiivisten järjestöjen kanssa tai b)kohdella järjestöjä oikeudenmukaisesti ja esim. suhteessa niiden vapaaehtoisen kannatuksen määrään myöntää tukia myös seurakuntien rahoista.

Toistaiseksi kirkossa on päätetty malli b).

2 tykkäystä

SLS tekee työtä vain kohteissa, jonne sen paikallinen seurakunta kutsuu. Työ voi olla hyvää ja arvokasta, mutta ei perinteisessä mielessä lähetystyötä, koska kohteessa on jo aina olemassa toimiva ev lut kirkko.

Esim Kylväjä, Sanansaattajat ja Kansanlähetys tekevät erilaista työtä. He toimivat vaikeilla ja vaarallisilla aluilla, missä kristilliset kirkot eivät voi toimia, esim muslimimaissa. He vievät evankeliumia ihmisille, jotka eivät sitä muuten kohtaisi. Ja samalla tekevät tärkeää avustustyötä, esim toimivat lääkäreinä. Ja tätä työtä nuo leikkaukset oikeasti leikkaavat. Ei Lähetysseura tuon kaltaiseen työhön ole lähdössä.

3 tykkäystä

Nyt en ole ihan asiantuntija SLS:n suhteen, mutta periaatteessa en ihan näin pistäisi paremmuusjärjestykseen näitä porukoita. Minusta on oleellisempaa tuo mitä edellä kirjoitin kirkon yhteisestä päätöksestä.
KUA on sen sijaan avustusjärjestö, jota ei pitäisi tukea lähetysmäärärahoista. Lähetystyötä se ei tee sanan varsinaisessa merkityksessä, vaikka tärkeä järjestö onkin.

1 tykkäys

Sitä minäkin ihmettelen, että mitä ihmettä varteen KUA edes mainitaan samassa yhteydessä, jossa on puhe lähetystyöstä. Epäilen, että se voi olla tahallista hämäämistä. Lähetystyötä kannattavat ihmiset voivat ihan ajatuksissaan avustaa Kirkon Ulkomaanapua ja näin kuvitella kannattavansa lähetystyötä.

Juuri näin asia on. Mietin, että monikohan päättäjä edes tajuaa tätä asiaa. Täällä Suomessa vain jauhetaan virkakysymyksestä ja sateenkaarimallista eikä ajatella, mitä se lähetystyö edes tarkoittaa.

1 tykkäys

Päinvastainen tuntuu todennäköisemmältä.

1 tykkäys

Kuopion ev lut seurakuntien yhteisen kirkkoneuvoston pöytäkirjasta 23.10.2017 löytyy sivulta 9
päätös

yhteisen kirkkovaltuuston pöytäkirjasta 12.12.2017 sivulta 10 löytyy päätös

SLS:n agendaa kuvaa aika hyvin kotisivujen tunnuslause: “…tekee pitkäjänteistä työtä oikeudenmukaisemman ja inhimillisen maailman puolesta…”

Sinällään kyllä tärkeä asia ja vetoaa varmasti maallistuneeseen luottamushenkilökaartiin. Maailmanparantajia maailmassa piisaa vasemmalta oikealle ja kaikkea siltä väliltä. Mutta sanoma kaikkien syntien sovituksesta,avoimesta taivaasta, evankeliumista. Se ääni taitaa hukkua johonkin.

4 tykkäystä

Ketju suljettiin automaattisesti 13 päivän kuluttua viimeisestä viestistä. Uusia vastauksia ei voi enää kirjoittaa.